Παιδοκαρδιολογία

Η ακριβής διάγνωση και η επιτυχής θεραπεία των συγγενών καρδιοπαθειών, δηλαδή των κατασκευαστικών προβλημάτων, που υπάρχουν από τη γέννηση, είναι ο πρωταρχικός σκοπός του τμήματος.

To Τμήμα

Το  Τµήµα Παιδοκαρδιολογίας στελεχώνεται με υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εμπειρίας ιατρούς ειδικευμένους στην παιδιατρική καρδιολογία και στην καρδιολογία ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες,  ενώ είναι εφοδιασµένο με εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς

Το τμήμα διαθέτει πλήρες αιµοδυναµικό και ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο, υπερηχοκαρδιογραφικά εργαστήρια, εργαστήριο δοκιµασίας κοπώσεως και εργαστήριο 24ωρης καταγραφής ρυθµού (Holter), ενώ συνλειτουργεί με το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα κλινική με 15 κλίνες και μονάδα εντατικής θεραπείας με 10 κλίνες

Λειτουργεί  καθημερινά σε δικούς του χώρους στα εξωτερικά ιατρεία του ΜΗΤΕΡΑ, για προγραμματισμένα ή επείγοντα περιστατικά, ενώ σε 24ωρη βάση αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά και γίνονται δεκτές διακομιδές από άλλα νοσοκομεία για έλεγχο, νοσηλεία και διακαθετηριακές επεμβάσεις

Η έκβαση της υγείας των ασθενών του τμήματος είναι εφάμιλλη της των καλυτέρων αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού και οφείλεται σε συνεργική δράση πολλών παραγόντων:

 1. Στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό. Η ομάδα των ειδικευμένων παιδοκαρδιολόγων συνεργάζεται στενά με τους ειδικούς παιδοκαρδιοχειρουργούς και πλαισιώνεται από υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εμπειρίας ειδικούς ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (εντατικολόγους, νεογνολόγους, καρδιοαναισθησιολόγους, και ακτινοδιαγνώστες). Το νοσηλευτικό μας προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία και παραδειγματική αφοσίωση εγγυάται την άψογη νοσηλεία του μικρού παιδιού.
 2. Υψηλής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς εξοπλισμός, που επιτρέπει με ταχύτητα εγκυρότητα και ασφάλεια την διενέργεια όλων των διαγνωστικών και παρεμβατικών πράξεων, όπως  α) μεγάλης ακρίβειας ηχογραφικούς ελέγχους, β) περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική και αξονική τομογραφία, καρδιακούς καθετηριασμούς, γ) θεραπεία αρρυθμιών δ) υβριδικούς καθετηριασμούς με MRI
 3. Διάγνωση ήδη από την εμβρυϊκή ζωή, που επιτρέπει την εκάστοτε ιδανική έκβαση της πάθησης
 4. Κάθε διακαθετηριακής ή χειρουργικής πράξης προηγείται η πλέον σύγχρονη και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και απεικόνιση
 5. Επιλογή της εκάστοτε καταλληλότερης θεραπείας με εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Το τμήμα  Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, πρωτοπορεί στην Ελλάδα διενεργώντας:

 • Μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς σε πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά.
 • Υβριδικούς καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση προς αποφυγή χρήσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
 • Ειδικές διαδερμικές επεμβατικές τεχνικές, προς αποφυγή ανοικτού χειρουργείου καρδιάς  (όπως τοποθέτηση stent βοταλλείου, διαδερμική επανασηραγγοποίηση αποφραγμένων μεγάλων αγγείων,  διαδερμική τοποθέτηση ενδοκαρδιακών βαλβίδων)
 • Πλήρη παρακολούθηση εγκύων με συγγενή καρδιοπάθεια. Για τις γυναίκες ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια, προσφέρεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τις ίδιες και το νεογνό τους  κατά τη διάρκεια της κύησης, τον τοκετό και μετά τον τοκετό και τους δίνεται η δυνατότητα να γεννήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένη καρδιολογική κάλυψη.
  • Η παρακολούθηση και ο τοκετός γίνεται από Μαιευτήρες – Γυναικολόγους με εμπειρία στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες σε συνεργασία με τους ειδικούς του τμήματος.
  • Ο έλεγχος του νεογνού της μητέρας με Συγγενή Καρδιοπάθεια γίνεται τόσο στην εμβρυϊκή ζωή, όσο και άμεσα μετά τη γέννηση προς αποκλεισμό παθήσεων που δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν προγεννητικά.

Έτσι το τμήμα έχει εδραιωθεί ως:

 1. Κέντρο αναφοράς και υποδοχής ασθενών από άλλα νοσοκομεία για διαδερμικές / διακαθετηριακές επεμβάσεις  και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
 2. Κέντρο Εμβρυϊκής και Παιδιατρικής υπερηχοκαρδιογραφίας.
 3. Εργαστήριο Καρδιακών Καθετηριασμών (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο)
 4. Κέντρο Μαγνητικής Τομογραφίας καρδιάς σε παιδιά και ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια.
 5. Κέντρο αναφοράς για εγκύους με συγγενή καρδιοπάθεια
 6. Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας  Παίδων

Eνημερωτικά άρθρα