Υποστήριξη μητρικού θηλασμού

Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Εμείς στο ΜΗΤΕΡΑ, στεκόμαστε δίπλα σας και σας βοηθάμε ώστε να έχετε έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό.

Το ΜΗΤΕΡΑ σας παρέχει δωρεάν:

 • Μαθήματα Μητρικού θηλασμού για να αρχίσετε να προετοιμάζεστε από την περίοδο της εγκυμοσύνης
 • Προσωπική επικοινωνία για συμβουλές θηλασμού κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Μαιευτήριο και μετά στο σπίτι.
 • Προγεννητικά μαθήματα για να βεβαιωθείτε, ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε προετοιμασμένοι για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας, καθώς και για τη φροντίδα του μωρού σας – από την προετοιμασία του τοκετού έως τη φροντίδα του βρέφους.
 • Υπηρεσία συνδιαμονής Μητέρας – Νεογνού Rooming In, για να κρατήσετε το μωρό κοντά σας.

Με δεδομένο ότι το μητρικό γάλα, αποτελεί αναντικατάστατη πρώτη τροφή για το βρέφος, με τη δική μας βοήθεια και τη δική σας προσπάθεια, μπορούμε να επιτύχουμε τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Σε περίπτωση, ωστόσο, που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα είμαστε κοντά σας για να σας διδάξουμε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη σίτιση του νεογνού σας.

Τέλος, ακόμα και μετά την έξοδό σας από το ΜΗΤΕΡΑ,  μέσω της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας  (210 686 9000), οι μητέρες μπορούν να  λαμβάνουν άμεσα από το εξειδικευμένο προσωπικό μας απαντήσεις σε θέματα  μητρικού θηλασμού που τους απασχολούν, ενώ λειτουργεί και Εξωτερικό ιατρείο Μητρικού Θηλασμού για πληροφορίες και υποστήριξη.

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας
210 686 9000

Λίγα λόγια για τον μητρικό θήλασμο

Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας. Είναι η καλύτερη στιγμή έναρξης, γιατί το νεογέννητο είναι αρκετά δραστήριο και καταφέρνει να θηλάσει εύκολα, ακόμα και από θηλές που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας. Έτσι μαθαίνει από την πρώτη στιγμή να θηλάζει σωστά και συνειδητοποιεί ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στην μητέρα του για την επιβίωσή του. Η συνδιαμονή μητέρας – παιδιού [rooming-in] είναι άκρως ενισχυτική του μητρικού θηλασμού, διότι σας βοηθά να εκπαιδευτείτε καλύτερα ώστε να αναγνωρίζετε τα σημεία πείνας του μωρού σας, να αναπτύξετε κώδικες επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ηρεμία , ασφάλεια  και προστασία στο νεογνό.

Το γάλα που παράγεται τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ. Η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου, δεδομένου ότι το στομαχάκι του δεν χωρά αρχικά περισσότερο από 2,5-7 mL ανά γεύμα, ανάλογα πάντα με το βάρος γέννησης του. Η ποιότητά του και η θερμιδική του αξία είναι απαράμιλλες, ενώ βοηθά το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού να ωριμάσει.

Σταδιακά αυξάνεται η χωρητικότητα του στομάχου του νεογνού και η παραγωγή του μητρικού γάλακτος, η οποία ρυθμίζεται από τη ζήτηση του νεογνού. Όσο δηλαδή το νεογέννητο ζητάει, τόσο η μητέρα παράγει. Οι μητέρες, σε ποσοστό περίπου 95% είναι σε θέση να θηλάσουν και να καλύψουν απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του νεογνού τους. Ας μην ξεχνάμε πως ένα παιδί που έχει τραφεί με μητρικό γάλα είναι υγιέστερο και εξυπνότερο, γεγονός που το βοηθάει να έχει καλύτερες προοπτικές στην ζωή του.

Web: childinfo.org/NutritionReport

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , η UNICEF και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού προτρέπουν τις μητέρες να θηλάσουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του νεογέννητου, [χωρίς προσθήκη υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και υγρών συμπληρωμάτων], ενώ συμβουλεύουν τη δυνατότητα συνέχισης του θηλασμού μαζί με στέρεες τροφές, έως την ηλικία των 2 ετών.

για τη ΜΗΤΕΡΑ

 • Ο θηλασμός βοηθάει στην ταχύτερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση και αποτελεί αντισυλληπτικό μέσο (σε σχετικό βαθμό).
 • Ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις μητέρες που θηλάζουν και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού.
 • Το μητρικό γάλα προσφέρεται ανά πάσα στιγμή έτοιμο, χωρίς δηλαδή τη διαδικασία παρασκευής του αποστειρωμένου φρέσκου, στη σωστή θερμοκρασία και χωρίς κανένα κόστος.
 • Αυτό είναι σημαντικό και το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο και σε οικογενειακό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο.
 • Ο μητρικός θηλασμός συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους της μητέρας. Η απώλεια του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 κιλό το μήνα για τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολικά μειωμένη πρόσληψη τροφής (<1800 θερμίδες ημερησίως).

για το ΠΑΙΔΙ

 • Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απολύτως προσαρμοσμένη και βιολογικά εξειδικευμένη στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Όλα τα θηλαστικά παράγουν γάλα που είναι μοναδικό για τις θρεπτικές ανάγκες των μικρών τους. Για τον άνθρωπο, το σπουδαιότερο όργανο είναι ο εγκέφαλος, του οποίου η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περίοδο. Το ανθρώπινο γάλα είναι πλούσιο σε ειδικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το μητρικό γάλα ως αναντικατάστατο.
 • Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός που περιέχει αντισώματα, ένζυμα, λευκοκύτταρα και άλλες αμυντικές ουσίες που προφυλάσ¬σουν το βρέφος από λοιμώξεις σε μεγάλο βαθμό: ιδιαίτερη θρεπτική και αμυντική αξία έχει το πρωτόγαλα και γι’ αυτό είναι πολύτιμο τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού.
 • Το μητρικό γάλα προστατεύει από την παχυσαρκία και απ’ όλα
  τα συνοδά νοσήματά της (στεφανιαία νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη).
 • Τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως παρουσιάζουν αλλεργικές παθήσεις (άσθμα, έκζεμα) και δεν παρουσιάζουν σπασμούς από έλλειψη ασβεστίου.
 • Τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως παρουσιάζουν κολικούς και δυσκοιλιότητα.
 • Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού. Το βρέφος θηλάζοντας στην αγκαλιά της μάνας του αισθάνεται όχι μόνο χαρά, αλλά σιγουριά και αυτοπεποίθηση, συναισθήματα που έχει ανάγκη και το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.
 • Με το θηλασμό και τη φυσική επαφή αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους.

Διαβάστε Ενδιαφέροντα άρθρα για το Μητρικό Θηλασμό εδώ>