Μέτρα προφύλαξης

Μέτρα προφύλαξης από τον SARS CoV-19

Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στα Νοσοκομεία του Ομίλου, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσης μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα Νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις εγκαταστάσεις τους,  προστατεύοντας την υγεία των ασθενών τους αλλά και των εργαζομένων τους.

Επιτροπή Λοιμώξεων

Με τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζονται όλοι οι ενδεδειγμένοι κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψιν τις  οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, του Υπουργείου Υγείας και των Διεθνών  Οργανισμών.

Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, με την καθοδήγηση έγκριτων λοιμωξιολόγων, εξασφαλίζει την συνεχή άρτια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού.

Στο Μητέρα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

Η είσοδος στο νοσοκομείο πραγματοποιείται από ελεγχόμενα σημεία. Όλοι όσοι προσέρχονται στο ΜΗΤΕΡΑ(ασθενείς, επισκέπτες, προσωπικό), φέρουν απαραιτήτως μάσκα.
Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό, κατευθύνεται μέσω ασφαλούς διαδρομής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αρνητικής πίεσης όπου υπό συνθήκες υψηλής προστασίας δύναται να λάβει την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη ή στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο (isobox-drive through) για λήψη Covid test.

Λειτουργία 

Με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους αναμονής, έχουν ληφθεί τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:

  • Για επίσκεψη στα γραφεία των ιατρών (τακτικά ιατρεία) ΔΕΝ απαιτείται τεστ για έλεγχο covid αλλά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα ΚΝ95 ή διπλή μάσκα, αποστάσεις και καλή υγιεινή των χεριών).
  • Τα ραντεβού των ασθενών προγραμματίζονται ανάλογα με τον απαιτούμενο χρόνο της εξέτασης, ώστε να αποφεύγεται η συρροή ασθενών στο χώρο αναμονής.
  • Στους χώρους αναμονής τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των ασθενών και ένα άτομο ανά 10 τμ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω περιορισμένου χώρου, οι ασθενείς οδηγούνται σε άλλο χώρο αναμονής και καλούνται να προσέλθουν όταν έρθει η σειρά τους.
  • Οι χώροι των Ιατρείων αερίζονται επαρκώς, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό. Σε χώρους που δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, ο αέρας ανανεώνεται μέσω των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 26635, του Υπουργείου Υγείας.
  • Μετά την αποχώρηση των ασθενών πραγματοποιείται καθαρισμός-απολύμανση των επιφανειών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  που χρησιμοποιήθηκε κατά την εξέταση, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων.
  • Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες, για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ασθενών σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου.
  • Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του COVID-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

Συνοδοί - Γενική Κλινική

Συνοδοί

Επιτρέπεται ΜΟΝΟ ένας συνοδός ανά βάρδια ανά νοσηλευόμενο ασθενή.

Για τους συνοδούς, απαιτείται ταχύ αντιγονικό test (Rapid test) 48ώρου, πριν από την είσοδό τους στο νοσοκομείο.

Αν εξέλθουν του νοσοκομείου και έχει παρέλθει το 48ωρο του αντιγονικού τεστ (rapid), κατά την είσοδό τους, θα προσκομίζουν εκ νέου αρνητικό τεστ αντιγόνου.

Σε μακροχρόνιες νοσηλείες, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου (rapid) επαναλαμβάνεται κάθε 5 ημέρες.

Για το επισκεπτήριο στη ΜΕΘ απαιτείται τεστ αντιγόνου (rapid) 48ώρου και χρήση μάσκας.

Στην αναμονή της Αίθουσας τοκετών επιτρέπονται μόνο δύο συνοδοί με τεστ αντιγόνου (rapid) 24ώρου.

Στην Ιατρική εμβρύου επιτρέπεται ένας συνοδός.

Σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID19 ΔΕΝ επιτρέπεται η παραμονή συνοδών στους θαλάμους νοσηλείας. Εάν κριθεί αναγκαία η παραμονή τους θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΝΛ και να ακολουθήσει ειδικό πρωτόκολλο ελέγχου.

Όλοι οι επισκέπτες και οι συνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα

Συνοδοί - Παιδιατρική Κλινική

Οι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών φορούν μάσκα προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στους χώρους του νοσοκομείου.

ΜΕΝΝ – ΜΕΘ ΠΚΧ

Στη ΜΕΝΝ και στη ΜΕΘ ΠΚΧ σε νεογνά και παιδιά, με μακροχρόνια νοσηλεία επιτρέπεται το επισκεπτήριο σε καθημερινή βάση με την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ για COVID-19, κάθε 72 ώρες το οποίο έχει διενεργηθεί σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο εργαστήριο, φαρμακείο, δομή υγείας ή εργαστήριο του νοσοκομείου μας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την είσοδο των γονέων θα ρωτά για τυχόν επαφή με νοσούντα από κορωνοϊό (εντός 5 ημερών) ή ύπαρξη συμπτωμάτων από το αναπνευστικό. Σε περίπτωση θετικής απάντησης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και με επίδειξη αρνητικού τεστ.

Παιδογκολογική Κλινικη

Στην ΠΑΙΔΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες.

Μέτρα για ασθενείς

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Όλοι οι ασθενείς που εξετάζονται στα ΤΕΠ, υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου για SARS Cov-2.

Τεστ αντιγόνου:

Όλοι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς άνευ πρόσφατης στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ταχύ μοριακό τεστ :

1.     Ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με COVID 19 λοίμωξη
2.     Ασθενείς με ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις τελευταίες 5 ημέρες (και επίτοκες)
3.     Σε όλες τις εισαγωγές ΜΕΘ

* Ασυμπτωματικοί ασθενείς με μοριακό τεστ αρνητικό πέραν των 48 ωρών επανελέγχονται με τεστ αντιγόνου.

Διενέργεια RAPID test για COVID-19 στους παρακάτω ασθενείς

1. Ασθενείς με τα παρακάτω συμπτώματα ΚΑΙ αρνητικό ιστορικό νόσου COVID-19 εντός 2 μήνου

Ειδικά συμπτώματα
1.     Οξύς Βήχας (επίμονος) από 1-2 ημέρες
2.     Δυσκολία στην αναπνοή
3.     Απώλεια γεύσης-όσφρησης

Μη ειδικά συμπτώματα

1.  Πυρετός Κόπωση Ρίγος
2. Πονοκέφαλος
3. Μυαλγίες
4. Φαρυγγαλγία
5. Ρινίτιδα
6.Έμετοι

2. Ασθενείς με ιστορικό επαφής με κρούσμα COVID-19 εντός 5 ημέρου

3. Παιδιά από 6 μηνών και πάνω που πρόκειται να κάνουν εξέταση στο τμήμα μαγνητικού τομογράφου, σαν εξωτερικοί ασθενείς, προσέρχονται με rapid test αντιγόνου 24 ωρών.

Δεν διενεργείται RAPID test για COVID–19 στους παρακάτω ασθενείς

Ασθενείς που δεν πληρούν Ειδικά ή Μη Ειδικά συμπτώματα υπέρ COVID-19 ΚΑΙ δεν έχουν ιστορικό επαφής με κρούσμα εντός 5 ημερών.

Ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα ασυμπτωματικοί ΚΑΙ δεν έχουν ιστορικό στενής επαφής με κρούσμα εντός 5 ημερών

Συνοδοί ασθενών ασυμπτωματικοί ΚΑΙ χωρίς ιστορικό στενής επαφής με κρούσμα εντός 5 ημερών

Διαχείριση ασθενών και συνοδών που προσέρχονται για προγραμματισμένη εισαγωγή στη παιδιατρική ή σε χειρουργικές ειδικότητες

Διαχείριση ασθενών και συνοδών που προσέρχονται για προγραμματισμένη εισαγωγή (συμπεριλαμβάνονται χειρουργικοί ασθενείς)

Ασθενείς με συμπτώματα (ειδικά ή μη ειδικά συμπτώματα για COVID-19).
RAPID test στην εισαγωγή. Επί αρνητικού τεστ εισάγονται εν αναμονή της PCR (quick PCR εφόσον πρόκειται για περιστατικό που απαιτεί άμεση παρέμβαση).

Ασυμπτωματικοί ασθενείς
RAPID test στην εισαγωγή και σε 48 ώρες

Ασθενείς για επεμβάσεις καρδιάς
Αρνητικό  PCR  εντός  48ωρών  πριν  την εισαγωγή

Συνοδοί
RAPID test στην εισαγωγή

Για όλους τους  ασυμπτωματικούς  ασθενείς

Ο έλεγχος με τεστ αντιγόνου(rapid) θα επαναλαμβάνεται την 3η ημέρα μετά τη λήψη του αρχικού τεστ. Κατόπιν ο ασθενής, ελέγχεται την 7 η ημέρα με rapid test το οποίο επαναλαμβάνεται ανά 7 ημέρες αν παραταθεί η νοσηλεία του.

Μεταφορά ασθενών στη ΜΕΘ

Σε ασταθείς ασθενείς που χρήζουν άμεσης μεταφοράς στη ΜΕΘ διενεργείται τεστ αντιγόνου(rapid) και ταχύ μοριακό τεστ. Ο ασθενής μεταφέρεται αμέσως στη ΜΕΘ με μέτρα εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Στις άλλες περιπτώσεις διενεργείται ταχύς μοριακός έλεγχος (δεν απαιτείται τεστ αντιγόνου) και ο ασθενής μεταφέρεται στη ΜΕΘ μετά τη λήψη του αποτελέσματος.

Ογκολογικοί Ασθενείς

Στη ΜΗΘ απαιτείται τεστ αντιγόνου 24ώρου, πριν την έναρξη της θεραπείας. Σε περίπτωση θεραπείας καθημερινού σχήματος, απαιτείται  rapid τεστ κάθε 5 ημέρες.

Σε συνεχείς νοσηλείες στο ΚΑΟ ΥΓΕΙΑ, απαιτείται rapid τεστ ανά 48 ώρες.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα με τεστ αντιγόνου. Επί συμπτωμάτων γίνεται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) πριν από την έναρξη της συνεδρίας.

Οι θετικοί Covid ασθενείς του ΜΗΤΕΡΑ, που είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία (π.χ. μικρή καταρροή ή βήχα ή πονοκέφαλο ή δεκατική πυρετική κίνηση), μπορούν να αιμοκαθαίρονται στη ΜΤΝ του ΜΗΤΕΡΑ.

Για την πραγματοποίηση της αιμοκάθαρσης τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς (ξεχωριστός χώρος από τους Covid αρνητικούς ασθενείς, επαρκής αερισμός, μέτρα ατομικής προστασίας, προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, χρήση από τον ασθενή μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης).

Αίθουσα τοκετών

Για επείγουσες καταστάσεις με θετικό ταχύ μοριακό έλεγχο, ο τοκετός πραγματοποιείται στο Α΄ Χειρουργείο σε καθορισμένη αίθουσα τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη αίθουσα είναι κατειλημμένη και δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί ο τοκετός άμεσα, η επίτοκος παραμένει στην παραλαβή της Αίθουσας τοκετών, έως την εκκένωση και την προετοιμασία της αίθουσας. Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός η λεχωΐδα και το νεογνό παραμένουν στη χειρουργική αίθουσα μέχρι τη μεταφορά τους σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας.  Αν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας το νεογνό μεταφέρεται στη ΜΕΝΝ στην απομόνωση στο θάλαμο 2.

Σε περιπτώσεις που ο σύζυγος της επιτόκου είναι θετικός και το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου της ίδιας είναι αρνητικό, πραγματοποιείται ο τοκετός, νοσηλεύεται μόνη της και ελέγχεται με τεστ αντιγόνου(rapid test) τη 3η ημέρα από την ημέρα πραγματοποίησης του προηγούμενου τεστ.

Τακτικά ιατρεία

Για ασθενείς που επισκέπτονται γραφεία ιατρών(τακτικά ιατρεία), ΔΕΝ απαιτείται έλεγχος Covid, παρά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (απλή χειρουργική μάσκα, ή μάσκα υψηλής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών)

Για τις κάτωθι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί αερόλυμα απαιτείται έλεγχος

Για ασθενείς που επισκέπτονται γραφεία ιατρών(τακτικά ιατρεία), ΔΕΝ απαιτείται έλεγχος Covid, παρά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (απλή χειρουργική μάσκα, ή μάσκα υψηλής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών)

Για τις κάτωθι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί αερόλυμα απαιτείται έλεγχος με τεστ  αντιγόνου για COVID-19 το οποίο έχει διενεργηθεί την ίδια ημέρα σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο  εργαστήριο, φαρμακείο, δομή υγείας ή εργαστήριο του νοσοκομείου μας.

1.     Βρογχοσκόπηση, σπειρομέτρηση, διοισοφάγειο U/S, ρινολαρυγγοσκόπηση, γαστροσκόπηση, STRESS-ECHO, εργομετρικό ποδήλατο.
2.      Επιπλέον, υλοποίηση άμεσου αντιγονικού τεστ γίνεται την ημέρα της εξέτασης στα ΤΕΠ και σε επεμβατικές πράξεις που γίνονται με μέθη(π.χ. κολονοσκόπηση τεστ  αντιγόνου για COVID-19 το οποίο έχει διενεργηθεί την ίδια ημέρα σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο εργαστήριο, φαρμακείο, δομή υγείας ή εργαστήριο του νοσοκομείου μας.

Μέτρα για το Προσωπικό

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα για το έμμισθο ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό  και συνεργάτες ιατρούς . Το ίδιο ισχύει για τους ιατρούς  (χειρουργούς, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ, Εξωτερικών Ιατρείων, ΤΕΠ).

ΒΟΗΘΟΙ ΙΑΤΡΩΝ/ΜΑΙΕΣ
Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα. Επιδεικνύουν το αποτέλεσμα κάθε φορά που εισέρχονται στην Αίθουσα τοκετών ή στα χειρουργεία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ/ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ/ΟΙ
Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Απαιτείται τεστ αντιγόνου(rapid) την ίδια ημέρα  επίσκεψής τους στο Μητέρα.

Μετά από απουσία ή άδεια ≥ τεσσάρων ημερών,  όλοι υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου (rapid) για COVID-19 την ημέρα επιστροφής στην εργασία τους. Ο έλεγχος για COVID-19 με τεστ αντιγόνου (rapid), επαναλαμβάνεται τη τρίτη ημέρα και κατόπιν ανά 7 ημέρες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ Sars-Cov-2

Το προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2 παραμένει σε απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστρέφει στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό τεστ αντιγόνου εάν είναι ασυμπτωματικοί (απύρετοι >24ωρο) και με ύφεση των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ Sars-Cov-2 *

Συνεχίζει κανονικά την εργασία του και πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο (Real time PCR) τη 2η  ημέρα μετά την έκθεση και επανάληψη την 5η ημέρα και φορά μάσκα υψηλής προστασίας(Ν95  ή Κ Ν95  ή  FFP2).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΔΕΝ είναι αποδεκτά τα self tests.

Όλοι όσοι εισέρχονται στο νοσοκομείο φορούν χειρουργική  μάσκα  ή  μάσκα  υψηλής  προστασίας ( Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Ασθενείς με Covid-19

Επί θετικού ελέγχου για COVID 19:

1. Τα οξέα περιστατικά που χρήζουν  ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης  παραμένουν στην αίθουσα μικροχειρουργικών επεμβάσεων στο ΤΕΠ αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και εισάγονται στο ΜΗΤΕΡΑ ή διακομίζονται σε κλινική COVID 19 ή σε ΜΕΘ δημόσιας δομής.

2. Οι υπόλοιποι ασθενείς μεταβαίνουν στην αίθουσα αρνητικής πίεσης στο Α΄ επίπεδο, όπου αξιολογούνται από τον εφημερεύοντα ιατρό.

1. Ασθενείς με σοβαρή νόσηση COVID19: Ασθενείς με υποξυγοναιμία (SΟ2< 94%) και προσβολή του πνευμονικού παρεγχύματος διακομίζονται σε κλινική COVID 19 δημόσιας δομής.

2. Ασθενείς που εισάγονται στο ΜΗΤΕΡΑ για άλλο νόσημα χωρίς σοβαρή νόσηση COVID19: Σε  ασθενείς που εισάγονται στο ΜΗΤΕΡΑ για άλλο νόσημα και είναι υψηλού κινδύνου για επιδείνωση, χορηγείται από του στόματος ή ενδοφλεβίως αντιική αγωγή,  αναλόγως  των  συνθηκών.

3. Ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή.