Μέτρα προφύλαξης

Μέτρα προφύλαξης από τον SARS CoV-19

Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στα Νοσοκομεία του Ομίλου, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσης μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα Νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις εγκαταστάσεις τους,  προστατεύοντας την υγεία των ασθενών τους αλλά και των εργαζομένων τους.

Επιτροπή Λοιμώξεων

Με τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζονται όλοι οι ενδεδειγμένοι κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψιν τις  οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, του Υπουργείου Υγείας και των Διεθνών  Οργανισμών.

Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, με την καθοδήγηση έγκριτων λοιμωξιολόγων, εξασφαλίζει την συνεχή άρτια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού.

Στο Μητέρα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

Η είσοδος στο νοσοκομείο πραγματοποιείται από ελεγχόμενα σημεία. Όλοι όσοι προσέρχονται στο ΜΗΤΕΡΑ(ασθενείς, επισκέπτες, προσωπικό), φέρουν απαραιτήτως μάσκα και θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους.
Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό, κατευθύνεται μέσω ασφαλούς διαδρομής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αρνητικής πίεσης όπου υπό συνθήκες υψηλής προστασίας δύναται να λάβει την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη ή στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο(isobox-drive through) για λήψη Covid test.

Λειτουργία 

Με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους αναμονής, έχουν ληφθεί τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:

  • Για επίσκεψη στα γραφεία των ιατρών (τακτικά ιατρεία) ΔΕΝ απαιτείται τεστ για έλεγχο covid αλλά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα ΚΝ95 ή διπλή μάσκα, αποστάσεις και καλή υγιεινή των χεριών).
  • Τα ραντεβού των ασθενών προγραμματίζονται ανάλογα με τον απαιτούμενο χρόνο της εξέτασης, ώστε να αποφεύγεται η συρροή ασθενών στο χώρο αναμονής.
  • Στους χώρους αναμονής τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των ασθενών και ένα άτομο ανά 10 τμ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω περιορισμένου χώρου, οι ασθενείς οδηγούνται σε άλλο χώρο αναμονής και καλούνται να προσέλθουν όταν έρθει η σειρά τους.
  • Οι χώροι των Ιατρείων αερίζονται επαρκώς, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό. Σε χώρους που δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, ο αέρας ανανεώνεται μέσω των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 26635, του Υπουργείου Υγείας.
  • Μετά την αποχώρηση των ασθενών πραγματοποιείται καθαρισμός-απολύμανση των επιφανειών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  που χρησιμοποιήθηκε κατά την εξέταση, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων.
  • Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες, για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ασθενών σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου.
  • Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του COVID-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

Συνοδοί - Γενική Κλινική

Συνοδοί

Επιτρέπεται ΜΟΝΟ ένας συνοδός ανά βάρδια ανά νοσηλευόμενο ασθενή.
Για τους συνοδούς, απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) ≤48 ώρες ή τεστ αντιγόνου 48ώρου, πριν από την είσοδό τους στο νοσοκομείο.

Αν εξέλθουν του νοσοκομείου και έχει παρέλθει το 48ωρο του μοριακού ελέγχου ή το 48ωρο του αντιγονικού τεστ (rapid), κατά την είσοδό τους, θα προσκομίζουν εκ νέου αρνητικό τεστ αντιγόνου.

Σε μακροχρόνιες νοσηλείες, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου (rapid) επαναλαμβάνεται κάθε 5 ημέρες.

Για το επισκεπτήριο στη ΜΕΘ απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) των τελευταίων 48 ωρών ή τεστ αντιγόνου(rapid) της ίδιας ημέρας και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας(FFP2).

Στην αναμονή της Αίθουσας τοκετών επιτρέπονται μόνο δύο συνοδοί με τεστ αντιγόνου (rapid) 24ώρου.
Στην Ιατρική εμβρύου επιτρέπεται ένας συνοδός.

Σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID19 ΔΕΝ επιτρέπεται η παραμονή συνοδών στους θαλάμους νοσηλείας. Εάν κριθεί αναγκαία η παραμονή τους θα πρέπει να ενημερωθεί η ΕΝΛ και να ακολουθήσει ειδικό πρωτόκολλο ελέγχου.

Όλοι οι επισκέπτες και οι συνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα

Συνοδοί - Παιδιατρική Κλινική

Οι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών φορούν μάσκα προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στους χώρους του νοσοκομείου.

ΜΕΝΝ – ΜΕΘ ΠΚΧ

Στη ΜΕΝΝ και στη ΜΕΘ ΠΚΧ σε νεογνά και παιδιά, με μακροχρόνια νοσηλεία επιτρέπεται το επισκεπτήριο σε καθημερινή βάση με την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ για COVID-19, το οποίο έχει διενεργηθεί την ίδια ημέρα σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο εργαστήριο, φαρμακείο, δομή υγείας ή εργαστήριο του νοσοκομείου μας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την είσοδο των γονέων θα ρωτά για τυχόν επαφή με νοσούντα από κορωνοϊό (εντός 5 ημερών) ή ύπαρξη συμπτωμάτων από το αναπνευστικό. Σε περίπτωση θετικής απάντησης δεν θα επιτρέπεται ή είσοδος ακόμα και με επίδειξη αρνητικού τεστ.

Στην ΠΑΙΔΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες.

Μέτρα για ασθενείς

Σε όλες τις εισαγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) σε χρόνο <48 ωρών πριν από την εισαγωγή ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης από Covid-19.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν προσκομίσει αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου, για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του υποβάλλεται σε έλεγχο με τεστ αντιγόνου (rapid) και μοριακό (Real time PCR).

Σε επείγουσες περιπτώσεις π.χ. επείγουσα χειρουργική επέμβαση, επικείμενος τοκετός, ο/η ασθενής υποβάλλεται σε ταχύ μοριακό έλεγχο.

Για την εισαγωγή ασθενών με πρόσφατη λοίμωξη (μέχρι δύο μήνες από την ημέρα του θετικού τεστ) από COVID-19, απαιτείται τεστ αντιγόνου(rapid) της ίδιας ημέρας.

Σε όλες τις εισαγωγές ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με τεστ αντιγόνου (rapid) τη 3η ημέρα μετά τη λήψη του αρχικού τεστ.

Κατόπιν ο ασθενής, ελέγχεται την 7η ημέρα με rapid τεστ. Εάν παραταθεί η νοσηλεία του, ελέγχεται με rapid τεστ κάθε 7 ημέρες. Για οποιαδήποτε χειρουργική πράξη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή, πραγματοποιείται επανάληψη του μοριακού ελέγχου (Real time PCR) εάν έχουν παρέλθει 72 ώρες από το προηγούμενο τεστ.

Για οποιαδήποτε άλλη παρεμβατική πράξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή, πραγματοποιείται rapid τεστ.

Για μεταφορά του ασθενή στη ΜΕΘ, απαιτείται εκ νέου μοριακός έλεγχος (Real time PCR) εάν έχουν παρέλθει 24 ώρες από το προηγούμενο μοριακό τεστ.

Για όλες τις επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται στην IVF, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απαιτείται μοριακός έλεγχος των τελευταίων 48 ωρών.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Σε όλες τις εισαγωγές απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) εντός 48 ωρών, πριν από την εισαγωγή.

Στη ΜΗΘ απαιτείται τεστ αντιγόνου 24ώρου, πριν την έναρξη της θεραπείας. Σε περίπτωση θεραπείας καθημερινού σχήματος, απαιτείται rapid τεστ κάθε 5 ημέρες.

Σε συνεχείς νοσηλείες στο ΚΑΟ ΥΓΕΙΑ, απαιτείται rapid τεστ ανά 48 ώρες.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα με τεστ αντιγόνου. Επί συμπτωμάτων γίνεται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) πριν από την έναρξη της
συνεδρίας.

Οι θετικοί Covid ασθενείς του Μητέρα, που είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία (π.χ. μικρή καταρροή ή βήχα ή πονοκέφαλο ή δεκατική πυρετική κίνηση), μπορούν να αιμοκαθαίρονται στη ΜΤΝ του Μητέρα.

Για την πραγματοποίηση της αιμοκάθαρσης τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς (ξεχωριστός χώρος από τους Covid αρνητικούς ασθενείς, επαρκής αερισμός, μέτρα ατομικής προστασίας, προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, χρήση από τον ασθενή μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης).

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΩΝ

Για επίτοκες απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR).

Για επείγουσες καταστάσεις με θετικό ταχύ μοριακό έλεγχο, ο τοκετός πραγματοποιείται στο Α΄ Χειρουργείο σε καθορισμένη αίθουσα τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης. Σε περίπτωση που η
συγκεκριμένη αίθουσα είναι κατειλημμένη και δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί ο τοκετός άμεσα, η επίτοκος παραμένει στην παραλαβή της Αίθουσας τοκετών, έως την εκκένωση και την προετοιμασία της αίθουσας. Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός η λεχωΐδα και το νεογνό παραμένουν στη χειρουργική αίθουσα μέχρι τη μεταφορά τους στο δωμάτιο νοσηλείας.

Αν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας, το νεογνό μεταφέρεται στη ΜΕΝΝ στην απομόνωση στο θάλαμο 2.

Σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αμφίβολο και χρειάζεται επανάληψη, το περιστατικό αντιμετωπίζεται σαν θετικό. Ακολουθούνται οι παραπάνω διαδικασίες διενέργειας του
τοκετού και η λεχωΐδα νοσηλεύεται μαζί με το νεογνό της σε μονόκλινο δωμάτιο, μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου.

Σε περιπτώσεις που στην επίτοκο το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, αλλά ο σύζυγος της είναι θετικός, πραγματοποιείται ο τοκετός, νοσηλεύεται μόνη της και ελέγχεται με (Real time PCR) τη 3η ημέρα από την ημέρα πραγματοποίησης του προηγούμενου τεστ.

Για ασθενείς που επισκέπτονται γραφεία ιατρών(τακτικά ιατρεία), ΔΕΝ απαιτείται έλεγχος Covid, παρά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας ( διπλή μάσκα, ή μάσκα υψηλής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών)

Για τις κάτωθι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί αερόλυμα απαιτείται έλεγχος με τεστ αντιγόνου για COVID-19 το οποίο έχει διενεργηθεί την ίδια ημέρα σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο εργαστήριο, φαρμακείο, δομή υγείας ή εργαστήριο του νοσοκομείου μας.
1. Βρογχοσκόπηση, σπειρομέτρηση, διοισοφάγειο U/S, ρινολαρυγγοσκόπιση, γαστροσκόπιση, STRESSECHO,
εργομετρικό ποδήλατο.
2. Επιπλέον, υλοποίηση άμεσου αντιγονικού τεστ γίνεται την ημέρα της εξέτασης στα ΤΕΠ και σε επεμβατικές πράξεις που γίνονται με μέθη (π.χ. κολονοσκόπιση)

Μέτρα για το Προσωπικό

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα για το έμμισθο ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και συνεργάτες ιατρούς.

Απαιτείται τεστ αντιγόνου ανά 3 ημέρες στη ΜΕΘ ενηλίκων, ΜΕΘ ΠΚΧ, ΜΕΝΝ.

ΙΑΤΡΟΙ (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ιατροί ΜΕΘ, Εξωτερικών Ιατρείων, Τ ΕΠ)Απαιτείται Μοριακός έλεγχος(Real time PCR) ανά 7 ημέρες.

ΒΟΗΘΟΙ ΙΑΤΡΩΝ/ΜΑΙΕΣ
Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα. Επιδεικνύουν το αποτέλεσμα κάθε φορά που εισέρχονται στην Αίθουσα τοκετών ή στα χειρουργεία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ/ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ/ΟΙ
Απαιτείται τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) των τελευταίων 48 ωρών ή τεστ αντιγόνου στο Μητέρα, όταν διενεργούν επισκέψεις ή εργασίες.

Μετά από απουσία ή άδεια ≥ τεσσάρων ημερών, όλοι υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου(rapid) για COVID-19 την ημέρα επιστροφής στην εργασία τους. Ο έλεγχος για COVID-19 με τεστ αντιγόνου(rapid), επαναλαμβάνεται τη τρίτη ημέρα και κατόπιν ανά 7 ημέρες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ Sars-Cov-2
Το προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2 παραμένει σε απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστρέφει στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό τεστ αντιγόνου εάν είναι ασυμπτωματικοί (απύρετοι >24ωρο) και με
ύφεση των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ Sars-Cov-2 *
Συνεχίζει κανονικά την εργασία του και πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο (Real time PCR) τη 2η ημέρα μετά την έκθεση και επανάληψη την 5η ημέρα και φορά μάσκα υψηλής προστασίας(Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • ΔΕΝ είναι αποδεκτά τα self tests.
  • Όλοι όσοι εισέρχονται στο νοσοκομείο φορούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας(Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).