Μέτρα προφύλαξης

Μέτρα προφύλαξης από τον SARS CoV-19

Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στα Νοσοκομεία του Ομίλου, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσης μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα Νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις εγκαταστάσεις τους,  προστατεύοντας την υγεία των ασθενών τους αλλά και των εργαζομένων τους.

Επιτροπή Λοιμώξεων

Με τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζονται όλοι οι ενδεδειγμένοι κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψιν τις  οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, του Υπουργείου Υγείας και των Διεθνών  Οργανισμών.

Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, με την καθοδήγηση έγκριτων λοιμωξιολόγων, εξασφαλίζει την συνεχή άρτια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού.

Προστατευτική μάσκα

Η xρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις κάτωθι περιπτώσεις:

  1. Από το υγειονομικό προσωπικό όταν έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου
    (αιματολογικοί, ογκολογικοί και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, έγκυες και λεχωίδες, νεφροπαθείς, ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας «ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΜΕΘ ΠΚΧ») και όταν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή/και συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη
  2.  Από τους επισκέπτες / συνοδούς ασθενών υψηλού κινδύνου
  3. Από τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όταν βρίσκονται σε χώρους αναμονής ή λαμβάνουν θεραπεία σε χώρους με άλλους ασθενείς (π.χ. μονάδα αιμοκάθαρσης, μονάδα ημερήσιας θεραπείας),
  4. Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή/και συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη.
Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του COVID-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ασθενείς

Εργαστηριακός έλεγχος 24ώρου με ταχεία ανίχνευση αντιγόνου (rapid test) απαιτείται σε όλους στους ενήλικες ασθενείς οι οποίοι θα εισαχθούν στο νοσοκομείο. Το τέστ αντιγόνου (rapid test) επαναλαμβάνεται επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού ή/και συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19 λοίμωξη. Επί αρνητικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος, πραγματοποιείται κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.

Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αν έχουν παρέλθει πέντε ημέρες από την εισαγωγή τους, υποβάλλονται εκ νέου σε έλεγχο με rapid test.

Για την εισαγωγή ασθενών στη ΜΗΘ απαιτείται rapid test 24ώρου, το οποίο σε πολυήμερες θεραπείες επαναλαμβάνεται ανά πέντε ημέρες.

Για την εισαγωγή εξωτερικών ασθενών στη ΜΕΘ, απαιτείται μοριακός έλεγχος.

Για την εισαγωγή εξωτερικών ασθενών στη ΜΕΘ, απαιτείται μοριακός έλεγχος για κρίσιμα παθογόνα. Για ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς στο ΜΗΤΕΡΑ, οι οποίοι χρήζουν άμεσης μεταφοράς μη επείγουσες περιπτώσεις διενεργείται ταχύς μοριακός έλεγχος για κρίσιμα παθογόνα (δεν απαιτείται τεστ αντιγόνου) και ο ασθενής μεταφέρεται στη ΜΕΘ μετά τη λήψη του αποτελέσματος.

Οι ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με συμπτώματα του αναπνευστικού προσέρχονται με μάσκα και ο ιατρός θα αποφασίζει αν απαιτείται διαγνωστικό τεστ και ποιο (πχ κορονοιού, γρίπης κλπ.).

Για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση, βρογχοσκόπηση, σπιρομέτρηση, τεστ κοπώσεως/εργονομικό ποδήλατο, διοισοφάγειο υπέρηχο καρδιάς, ERCP, ο θεράπων ιατρός θα αποφασίζει κατά την κρίση του αν ο ασθενής χρήζει διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 ή για άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (πχ γρίπης, RSV κλπ.)

Για όλα τα παιδιά που εισάγονται στα παιδιατρικά τμήματα απαιτείται τεστ
αντιγόνου για κορονοϊό.

Όλοι οι παιδιατρικοί ασθενείς με συμπτώματα του αναπνευστικού ηλικίας > 2 ετών, προσέρχονται στο χώρο των ΤΕΠ με μάσκα προσώπου και χωρίς πρώτα να έχουν υποβληθεί σε τεστ για COVID-19 στο ISOBOX. Μετά τη διαλογή και κατά τη κλινική
εξέταση και το ιστορικό, ο ιατρός θα αποφασίζει αν απαιτείται και ποιο γρήγορο διαγνωστικό τεστ θα εφαρμόσει (πχ κορονοϊού, γρίπης κτλ).

Τα < 2 ετών δεν απαιτείται να φορούν μάσκα κατά τη παραμονή τους στα ΤΕΠ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει ώστε τα βρέφη <12 μηνών να μη συγχρωτίζονται με τα μεγαλύτερα παιδιά όταν αυτό είναι εφικτό.

Συνοδοί

Επιτρέπεται ένας συνοδός ανά βάρδια, χωρίς τη διενέργεια τέστ αντιγόνου (rapid test).

ΔΕΝ επιτρέπεται επισκεπτήριο σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του
αναπνευστικού.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε συνοδούς που επισκέπτονται τους ασθενείς υψηλού κινδύνου (αιματολογικοί, ογκολογικοί και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς,
έγκυες και λεχωίδες, νεφροπαθείς, ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας «ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΜΕΘ ΠΚΧ»)

Προσωπικό-εξωτερικοί συνεργάτες

Το rapid test πραγματοποιείται, όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή συμπτώματα συμβατά με COVID-19

Αποκλειστικές νοσοκόμες

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες δεν επιτρέπεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όταν
παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή/ και συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.