Μέτρα προφύλαξης

Μέτρα προφύλαξης από τον SARS CoV-19

Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στα Νοσοκομεία του Ομίλου, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσης μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα Νοσοκομεία μας ανταποκρίθηκαν άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις εγκαταστάσεις τους,  προστατεύοντας την υγεία των ασθενών τους αλλά και των εργαζομένων τους.

Επιτροπή Λοιμώξεων

Με τη συνδρομή της αρμόδιας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζονται όλοι οι ενδεδειγμένοι κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψιν τις  οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ, του Υπουργείου Υγείας και των Διεθνών  Οργανισμών.

Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, με την καθοδήγηση έγκριτων λοιμωξιολόγων, εξασφαλίζει την συνεχή άρτια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στενή συνεργασία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και στη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού.

Στο Μητέρα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

Η είσοδος στο νοσοκομείο πραγματοποιείται από ελεγχόμενα σημεία. Όλοι όσοι προσέρχονται στο ΜΗΤΕΡΑ(ασθενείς, επισκέπτες, προσωπικό), φέρουν απαραιτήτως μάσκα και θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους.
Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό, κατευθύνεται μέσω ασφαλούς διαδρομής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αρνητικής πίεσης όπου υπό συνθήκες υψηλής προστασίας δύναται να λάβει την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη ή στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο(isobox-drive through) για λήψη Covid test.

Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων

Με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους αναμονής, έχουν ληφθεί τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:

 • Για επίσκεψη στα γραφεία των ιατρών (τακτικά ιατρεία) ΔΕΝ απαιτείται τεστ για έλεγχο covid αλλά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα ΚΝ95 ή διπλή μάσκα, αποστάσεις και καλή υγιεινή των χεριών).
 • Τα ραντεβού των ασθενών προγραμματίζονται ανάλογα με τον απαιτούμενο χρόνο της εξέτασης, ώστε να αποφεύγεται η συρροή ασθενών στο χώρο αναμονής.
 • Στους χώρους αναμονής τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των ασθενών και ένα άτομο ανά 10 τμ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω περιορισμένου χώρου, οι ασθενείς οδηγούνται σε άλλο χώρο αναμονής και καλούνται να προσέλθουν όταν έρθει η σειρά τους.
 • Οι χώροι των Ιατρείων αερίζονται επαρκώς, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό. Σε χώρους που δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, ο αέρας ανανεώνεται μέσω των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 26635, του Υπουργείου Υγείας.
 • Μετά την αποχώρηση των ασθενών πραγματοποιείται καθαρισμός-απολύμανση των επιφανειών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  που χρησιμοποιήθηκε κατά την εξέταση, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων.
 • Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες, για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ασθενών σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου.
 • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών των τακτικών ιατρείων των ενηλίκων και της παιδιατρικής, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR, από το τμήμα φύλαξης του νοσοκομείου.
 • Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων, εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του Covid-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων εξασφαλίζει την συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις του COVID-19, συνδράμει ενεργά στην εποπτεία και οργάνωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και επαγρυπνά κυριολεκτικά για την επίβλεψη της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

Γενική Κλινική

Συνοδοί

Επιτρέπεται ΜΟΝΟ ένας συνοδός ανά βάρδια ανά νοσηλευόμενο ασθενή.

Για τους συνοδούς, απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) ≤48 ώρες ή τεστ αντιγόνου 24ώρου, πριν από την είσοδό τους στο νοσοκομείο.

Αν εξέλθουν του νοσοκομείου και έχει παρέλθει το 48ωρο του μοριακού ελέγχου ή το 24ωρο του τεστ αντιγόνου(rapid), κατά την είσοδό τους, θα προσκομίζουν εκ νέου αρνητικό τεστ αντιγόνου.

Σε μακροχρόνιες νοσηλείες, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου επαναλαμβάνεται κάθε 5 ημέρες.

Στην Παιδοογκολογική κλινική, που ο/η συνοδός ΔΕΝ εξέρχεται του νοσοκομείου, το τεστ αντιγόνου επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες.

Για το επισκεπτήριο στη ΜΕΘ απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) των τελευταίων 48 ωρών ή τεστ αντιγόνου(rapid) της ίδιας ημέρας στο Μητέρα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας(FFP2).

Στην αναμονή της Αίθουσας τοκετών επιτρέπονται μόνο δύο συνοδοί με τεστ αντιγόνου (rapid) 24ώρου.

Για τους συνοδούς που χρειάζεται να παραμείνουν στην IVF, απαιτείται έλεγχος με τεστ αντιγόνου 24ώρου.

Στην Ιατρική εμβρύου επιτρέπεται ένας συνοδός με τεστ αντιγόνου (rapid) 24ώρου.

Παιδιατρική Κλινική

ΜΕΝΝ

Σε νεογνά με μακροχρόνια νοσηλεία επιτρέπεται το επισκεπτήριο δύο φορές την εβδομάδα. Για να επιτραπεί η είσοδός τους, απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) των τελευταίων 48 ωρών ή τεστ αντιγόνου(rapid) της ίδιας ημέρας, που πραγματοποιείται στο ΜΗΤΕΡΑ.
Τα νεογνά τα θηλάζουν ή τα ταΐζουν μόνο οι μητέρες που νοσηλεύονται και έχουν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο (Real time PCR) και οι μητέρες που τα νεογνά τους πρόκειται να πάρουν εξιτήριο σε 1-2 ημέρες,προκειμένου να εκπαιδευτούν στη φροντίδα τους

ΜΕΘ ΠΚΧ

Σε νεογνά/παιδιά, με μακροχρόνια νοσηλεία επιτρέπεται το επισκεπτήριο δύο φορές την εβδομάδα. Για να επιτραπεί η είσοδός τους, απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) των τελευταίων 48 ωρών ή τεστ αντιγόνου(rapid) της ίδιας ημέρας, που πραγματοποιείται στο ΜΗΤΕΡΑ. 

Όλοι οι επισκέπτες και οι συνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα

Μέτρα για ασθενείς

Σε όλες τις εισαγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) σε χρόνο <48 ωρών πριν από την  εισαγωγή ή την επεμβατική πράξη ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης από Covid-19. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν προσκομίσει αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου, για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του υποβάλλεται σε έλεγχο με τεστ αντιγόνου (rapid) και αργό μοριακό.

Σε όλες τις εισαγωγές ο μοριακός έλεγχος επαναλαμβάνεται τη 3η  ημέρα μετά την εισαγωγή. Κατόπιν ο ασθενής, ελέγχεται την 7η ημέρα με rapid τεστ. Εάν παραταθεί η νοσηλεία του, ελέγχεται με rapid τεστ κάθε 7 ημέρες.

Για οποιαδήποτε χειρουργική πράξη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή, πραγματοποιείται επανάληψη του μοριακού ελέγχου (Real time PCR) εάν έχουν παρέλθει 72 ώρες από το προηγούμενο τεστ.

Για οποιαδήποτε παρεμβατική πράξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή, πραγματοποιείται rapid τεστ.

Για μεταφορά του ασθενή στη ΜΕΘ, απαιτείται εκ νέου μοριακός έλεγχος (Real time PCR) εάν έχουν παρέλθει 72 ώρες από το προηγούμενο τεστ.

Οι ασθενείς με πρόσφατη λοίμωξη μπορούν να νοσηλευτούν εάν ισχύουν όλα τα κατωτέρω:

 • έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τη διάγνωση
 • είναι απύρετοι για >24 ώρες και έχουν ύφεση των άλλων συμπτωμάτων
 • έχουν rapid τεστ 24ώρου αρνητικό

Τα ανωτέρω έχουν ισχύ για δύο μήνες από την ημέρα της νόσησης.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς(π.χ. μεταμοσχευμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική θεραπεία ή χημειοθεραπεία, ασθενείς με HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια).  Οι ασθενείς που ανήκουν σε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες μπορούν να νοσηλευτούν:

 • αν είναι απύρετοι για >24 ώρες ΚΑΙ
 • αν έχουν δύο αρνητικές εξετάσεις(PCR ή rapid) με ελάχιστο διάστημα 24 ωρών, μετά τη 10η ημέρα  Ή
 • αν έχουν παρέλθει 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή του πρώτου θετικού τεστ ανεξαρτήτως εργαστηριακού ελέγχου.

Για ασθενείς που μεταφέρονται από άλλο νοσοκομείο, για την εισαγωγή τους απαιτείται μοριακός έλεγχος 24 ωρών, ο οποίος επαναλαμβάνεται τη 3η ημέρα. Την 7η ημέρα ελέγχονται με rapid τεστ. Κατόπιν ανά 7 ημέρες επαναλαμβάνεται το rapid τεστ.

Για ασθενείς που επισκέπτονται γραφεία ιατρών(τακτικά ιατρεία), ΔΕΝ απαιτείται έλεγχος Covid,παρά μόνο σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας ( διπλή μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών) και το ερωτηματολόγιο.

Ογκολογικοί ασθενείς

Σε όλες τις εισαγωγές απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) εντός 48 ωρών, πριν από την εισαγωγή.

Στη ΜΗΘ απαιτείται τεστ αντιγόνου, που πραγματοποιείται στο Μητέρα πριν την έναρξη της θεραπείας. Σε περίπτωση θεραπείας καθημερινού σχήματος, απαιτείται rapid τεστ κάθε 5 ημέρες.

Στο ΚΑΟ απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) κάθε 7 ημέρες.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 

Όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα με τεστ αντιγόνου. Επί συμπτωμάτων γίνεται μοριακός έλεγχος (Real time PCR) πριν από την έναρξη της συνεδρίας.

Οι θετικοί Covid ασθενείς του Μητέρα, που είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία  (π.χ. μικρή καταρροή ή βήχα ή πονοκέφαλο ή δεκατική πυρετική κίνηση), μπορούν να αιμοκαθαίρονται στη ΜΤΝ του Μητέρα. Επίσης, μπορούν να αιμοκαθαίρονται ασθενείς του Μητέρα, που νοσηλεύτηκαν και εξήλθαν από νοσοκομείο αναφοράς, λόγω βελτίωσης της κλινικής τους εικόνας κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού ακόμη και αν δεν πληρούνται τα κριτήρια άρσης της απομόνωσής τους, δηλαδή

 • να είναι απύρετοι για >24 ώρες ΚΑΙ
 • να έχουν δύο αρνητικές εξετάσεις(PCR ή rapid) με ελάχιστο διάστημα 24 ωρών, μετά τη 10η ημέρα Ή
 • να έχουν παρέλθει 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή του πρώτου θετικού τεστ ανεξαρτήτως εργαστηριακού ελέγχου.

Για την πραγματοποίηση της αιμοκάθαρσης τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς (ξεχωριστός χώρος από τους Covid αρνητικούς ασθενείς, επαρκής αερισμός, μέτρα ατομικής προστασίας, προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, χρήση από τον ασθενή μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης).

Παιδιατρική Κλινική

Για τις εισαγωγές ισχύει ότι και για τους ενήλικες ασθενείς. Σε περιπτώσεις που ο γονέας είναι θετικός ΔΕΝ πραγματοποιείται η εισαγωγή του παιδιού, αλλά παραπέμπεται σε νοσοκομείο αναφοράς ως πιθανό κρούσμα.

Επίτοκες

Για επίτοκες απαιτείται μοριακός έλεγχος (Real time PCR).

Για επείγουσες καταστάσεις, ο τοκετός πραγματοποιείται σε καθορισμένη αίθουσα τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης. Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός η λεχωίδα και το νεογνό παραμένουν στη χειρουργική αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της διακομιδής τους σε νοσοκομείο αναφοράς. Αν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας, το νεογνό μεταφέρεται στη ΜΕΝΝ στην απομόνωση.

Σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αμφίβολο και χρειάζεται επανάληψη, το περιστατικό αντιμετωπίζεται σαν θετικό. Ακολουθούνται οι παραπάνω διαδικασίες διενέργειας του τοκετού  και η λεχωίδα νοσηλεύεται μαζί με το νεογνό της σε μονόκλινο δωμάτιο, μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου.

Σε περιπτώσεις που στην επίτοκο το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, αλλά ο σύζυγος της είναι θετικός, πραγματοποιείται ο τοκετός, νοσηλεύεται μόνη της και ελέγχεται με (Real time PCR) τη 2η ημέρα.

Οι επίτοκες με πρόσφατη λοίμωξη μπορούν να νοσηλευτούν εάν ισχύουν όλα τα κατωτέρω:

 • έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τη διάγνωση
 • δεν έχουν συμπτώματα
 • έχουν rapid τεστ 24ώρου αρνητικό

Τα ανωτέρω έχουν ισχύ για δύο μήνες από την ημέρα της νόσησης.

Μέτρα για το Προσωπικό

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Με αίσθημα ευθύνης προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Τεστ αντιγόνου μία φορά την εβδομάδα για το έμμισθο ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και συνεργάτες ιατρούς.

Τεστ αντιγόνου ανά 3 ημέρες στη ΜΕΘ ενηλίκων, ΜΕΘ ΠΚΧ, ΜΕΝΝ.

Μετά από απουσία ή άδεια ≥ τεσσάρων ημερών, όλοι υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου(rapid) για COVID-19 την ημέρα επιστροφής στην εργασία τους και εν αναμονή του αποτελέσματος εργάζονται κανονικά λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα. Ο έλεγχος για COVID-19, επαναλαμβάνεται μετά από 7 ημέρες με τεστ αντιγόνου(rapid).

Η Επιτροπή Λοιμώξεων παρακολουθεί και καταγράφει τη συμμόρφωση όλου του προσωπικού με βάση τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων.

Εξωτερικοί Ασθενείς - Διενέργεια εξετάσεων

Για τις κάτωθι επεμβατικές πράξεις απαιτείται έλεγχος με ανίχνευση αντιγόνου(rapid) στο Μητέρα την ημέρα της εξέτασης:

Βρογχοσκόπηση, σπειρομέτρηση, διοισοφάγειο U/S, ναρκώσεις σε εξωτερικούς ασθενείς απεικονιστικών τμημάτων (ακτινολογικό, αξονικός, μαγνήτης, κέντρο μαστού), ρινολαρυγγοσκόπιση, ηπαρινισμός port-a-cath, τοποθέτηση κεντρικού ενδοφλέβιου καθετήρα,  γαστροσκόπιση, κολονοσκόπιση.

Στην IVF, στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία Παιδιατρικής Κλινικής, ορθοπαιδικό ιατρείο εξωτερικών ιατρείων Παιδιατρικής Κλινικής, χειρουργικό ιατρείο εξωτερικών ιατρείων Παιδιατρικής Κλινικής, ΤΕΠ, CHECK-UP, απεικονιστικά Τμήματα, βραχείες νοσηλείες με άνοιγμα καρτέλας(ως εξωτερικός ασθενής),NST(Non-Stress test),κολποσκόπηση με βιοψία, STRESS-ECHO, εργομετρικό ποδήλατο.

Στα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής Κλινικής, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ έλεγχος στα νεογνά <των 6 μηνών, που είναι ασυμπτωματικά, παρά μόνο στους γονείς.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στις περιπτώσεις που ΔΕΝ απαιτείται να γίνει έλεγχος για Covid χρησιμοποιείται το ερωτηματολόγιο/καλή λήψη ιστορικού.

Γίνονται δεκτά αποτελέσματα από (Real time PCR) ή ανίχνευσης αντιγόνου, και από πιστοποιημένα εργαστήρια εκτός ΜΗΤΕΡΑ αρκεί να είναι εντός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται κατά περίπτωση.

Αποδεκτά είναι τα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου που έχουν πραγματοποιηθεί σε φαρμακεία.

ΔΕΝ είναι αποδεκτά τα self tests.

Ειδικότερα για τους ανήλικους ασθενείς, τεστ αντιγόνου θα πραγματοποιείται και στο συνοδό και θα χρεώνεται το ένα τεστ.

Όλοι όσοι εισέρχονται στο νοσοκομείο φορούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας(Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).