Ιατρική Εμβρύου

Βρισκόμαστε δίπλα σας διαγνωστικά και θεραπευτικά σε όλη την εγκυµοσύνη.

Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης Τεσσάρων Διαστάσεων

Η Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου & Υπερήχων παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες προγεννητικού ελέγχου και μαιευτικών υπερήχων σε ένα περιβάλλον υψηλής φροντίδας και ιατρικής ασφάλειας. Βρίσκεται στο A’ Επίπεδο του Νοσοκομείου και διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια υπερήχων, εξοπλισμένα με προηγμένα υπερηχογραφικά μηχανήματα real time τρισδιάστατης απεικόνισης (4D Ultrasonography) GE E8 και E10, οθόνες υψηλής ευκρίνειας καθώς και όλα τα σύγχρονα ιατρικά μέσα για την εκτέλεση επεμβατικών τεχνικών προγεννητικού ελέγχου.

Η Μονάδα διαθέτει επίσης ειδικό εξεταστήριο καρδιοτοκογραφικού ελέγχου (NST) για τις εγκύους του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Μονάδας Ιατρικής Εμβρύου φέρουν άδεια χρήσης του διεθνώς αναγνωρισμένου Προγράμματος Εμβρυϊκής Βάσης Δεδομένων ASTRAIA.

Οι Ιατροί που στελεχώνουν τη Μονάδα διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία στις διαγνωστικές εξετάσεις υπερηχογραφίας και είναι πιστοποιημένοι από το Fetal Medicine Foundation. Παράλληλα, λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση στον τομέα της Ιατρικής Εμβρύου σε συνεργασία με το Fetal Medicine Foundation υπό τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη.  Καθημερινά στη Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου εκτελούνται κατά μέσο όρο 80-100 διαγνωστικές εξετάσεις υπερηχογραφίας.

Η Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου υποστηρίζεται και συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Υπερήχων, το Ορμονολογικό Τμήμα, το Τμήμα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας καθώς και το Τμήμα Εμβρυϊκής Υπερηχοκαρδιογραφίας.

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.  Η Μονάδα εξυπηρετεί επίσης έκτακτα περιστατικά.

Στη Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου εκτελούνται οι ακόλουθες υπερηχογραφικές εξετάσεις καθώς επίσης και προγεννητικές διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδομήτριες επεμβάσεις:

 • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας για τον προσδιορισμό της πιθανότητας κινδύνου για τρισωμία 21/Σύνδρομο Down, Τρισωμία 18/Σύνδρομο Edwards και Τρισωμία 13/Σύνδρομο Patau (11η-13η εβδομάδα κύησης). Το υπερηχογράφημα συνδυάζεται με βιοχημικό έλεγχο για μέτρηση των τιμών δύο ορμονών, της β-hCG και της PAPP-A στο μητρικό αίμα. Ο βιοχημικός έλεγχος πραγματοποιείται στο Ορμονολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου με τον πιστοποιημένο αναλυτή ROCHE.
  «Την ημέρα πραγματοποίησης του υπερηχογραφήματος αυχενικής διαφάνειας και ειδικά στις περιπτώσεις Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF),  παρακαλείσθε να προσκομίσετε συμπληρωμένο το έντυπο MTR_F378_ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ». 
 • Αναλυτικό υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου για τον έλεγχο συγγενών ανωμαλιών εμβρύου (18η-23η εβδομάδα κύησης)
 • Επαναληπτικό υπερηχογράφημα για την παρακολούθηση διαγνωσμένων συγγενών ανωμαλιών εμβρύου
 • Υπερηχογράφημα Doppler για τον έλεγχο προόδου ανάπτυξης του εμβρύου (28η-32η εβδομάδα κύησης)
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο μήκους τραχήλου και την αναγνώριση πιθανότητας πρόωρου τοκετού
 • Παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου
 • Αμνιοπαρακέντηση
 • Λήψη χοριακών λαχνών (CVS)
 • Λήψη εμβρυϊκού αίματος (παρακέντηση ομφαλίου λώρου)
 • Μείωση πολύδυμων κυήσεων
 • Ελάττωση αμνιακού υγρού σε περίπτωση πολυϋδράμνιου

 

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά: 08.00-20.00 & Σάββατο: 08.00-15.00


Ημερίδες