Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2015 σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός του ΜΗΤΕΡΑ με σκοπό την θεραπεία ασθενών (εσωτερικών αλλά και εξωτερικών) που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) και χρήζουν αιμοκάθαρσης.

Η Μονάδα

Βασική προτεραιότητα σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΜΗΤΕΡΑ υπήρξε η παροχή φροντίδας υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο αυτό  η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υποστηρίζεται από:
• Άριστους νεφρολόγους, με κύρος και εμπειρία
• Εξειδικευμένους νοσηλευτές, με βαθιά γνώση της θεραπείας της αιμοκάθαρσης, αλλά και των πολύπλευρων κλινικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών των χρονίως πασχόντων
• Καρδιολόγο, με εμπειρία στα προβλήματα των νεφροπαθών που παρακολουθεί σε μόνιμη βάση τους ασθενείς της Μονάδας μας
• Ομάδα αγγειοχειρουργών με σημαντική εμπειρία και επιτυχημένη πρακτική στη δημιουργία αγγειακών προσπελάσεων (μοσχεύματα, fistula, κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες)
• Διαιτολόγο, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των αιμοκαθαιρούμενων
• Ψυχολόγο, έμπειρο στην αντιμετώπιση προβλημάτων των χρονίως πασχόντων

Επιπλέον, το ΜΗΤΕΡΑ με τις άρτιες υποδομές και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό του, στηρίζει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για κάθε ανάγκη που θα παρουσιαστεί, ακόμα και για έκτακτα περιστατικά που τυχόν προκύψουν, διαθέτοντας:

• Aιματολογικά και απεικονιστικά εργαστήρια με μαγνητικό τομογράφο, αξονικό τομογράφο, τμήμα υπερήχων, χειρουργεία, ΜΕΘ, όλα πιστοποιημένα κατά ISO
• Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε διαρκή εφημερία
• Δίκτυο επικοινωνίας με κέντρα αιμοκάθαρσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό τη διευκόλυνση μετακίνησης των ασθενών της ΜΤΝ, όποτε και εάν χρειαστεί.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ έχοντας βαθιά επίγνωση των δυσκολιών που εμπεριέχει η θεραπεία της Αιμοκάθαρσης, φιλοδοξούμε δουλεύοντας σκληρά, με ψυχή και όραμα, να κάνουμε τη διαφορά προς όφελος των ασθενών μας και -σε αρμονική συνεργασία με τους ίδιους και τις οικογένειές τους- να γίνουμε επιλογή ποιότητας και στήριγμα ζωής.

Οι παροχές της Μονάδας

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ είναι μια σύγχρονη Μονάδα δυναμικότητας 15 μηχανημάτων  τεχνητού νεφρού όπου σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 90 ασθενείς. Βρίσκεται στον 4ο όροφο του ΜΗΤΕΡΑ και διαθέτει πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Διαθέτει ειδικά σχεδιασμένες καρέκλες που λειτουργούν με ηλεκτρονικό σύστημα χειρισμού και είναι μελετημένες για άνετη παραμονή των ασθενών αλλά και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων, ενώ ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση των ασθενών, εφόσον ζητηθεί, διατίθενται και κλίνες. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα parking ελεύθερα, στον υπόγειο χώρο του ΜΗΤΕΡΑ.

Ο κάθε ασθενής έχει στη διάθεσή του:
• ατομική εγκατάσταση οξυγόνου
• συσκευή τηλεόρασης, ραδιόφωνο και τηλεφωνική γραμμή
• γεύμα, σνακ ή αναψυκτικό

Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης παρακολουθούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΝΤ που αντιμετωπίζει άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ, διαθέτει Κίτρινη Μονάδα για τη θεραπεία ασθενών με HBV. Επίσης,  διαθέτει δίκτυο απιονισμένου νερού με σύστημα συνεχούς ροής.

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να εξασφαλίζονται απόλυτα οι συνθήκες υγιεινής, με σκοπό την απόλυτη ασφάλεια στη νοσηλεία των ασθενών:
– Απομονωμένος θάλαμος για οροθετικούς ασθενείς
– Συνεχής καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων της μονάδας
– Αποστείρωση των μηχανημάτων μετά από κάθε βάρδια
– Καθημερινός έλεγχος του συστήματος επεξεργασίας νερού με online παρακολούθησή του

Η Μονάδα έχει συνεργασία  με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των θεραπειών που παρέχονται.

Συντονισμός δυνάμεων Μονάδας και Νοσοκομείου

Το βασικό πλεονέκτημα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι πως λειτουργεί εντός μιας μεγάλης και οργανωμένης Κλινικής, με κάλυψη από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άμεση δυνατότητα κλήσεως σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών.
Αντιστοίχως, υπάρχει η δυνατότητα αιμοκάθαρσης οξέων περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας σε ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλες αιτίες (πχ. ορθοπεδικά, καρδιολογικά).

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ γίνονται όλα τα είδη της αιμοκάθαρσης. 

Η Μονάδα διαθέτει:

– 14 μηχανήματα τεχνητού νεφρού FRESENIUS 5008S (πρόκειται για το τελευταίο μοντέλο της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρείας τεχνητού νεφρού, που εξασφαλίζει επιλογή online αιμοκάθαρσης, απόλυτη ασφάλεια και 100% αποτελεσματική θεραπεία  με δυνατότητα μέτρησης του δείκτη επάρκειας Kt/V)
– υλικά αιμοκάθαρσης (φίλτρα, διαλύματα, βελόνες, κλπ) τα οποία ανταποκρίνονται στα υψηλότερα standards ποιότητας και ασφάλειας
– καρδιολογικά monitors, καρδιογράφο, μηχάνημα μέτρησης αερίων αίματος, αναρροφήσεις, οξύμετρα, οξυγόνο και πιεσόμετρα καθώς και τροχήλατο ανακοπής πλήρως εξοπλισμένο με απινιδωτή.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο εφαρμόζεται το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα CODE BLUE, σύμφωνα με το οποίο, εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική ομάδα αποτελούμενη από καρδιολόγο, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή ΜΕΘ αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση καρδιοαναπνευστικού προβλήματος.