Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργική

Η Β' Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική το ΜΗΤΕΡΑ ενισχύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για την αντιμετώπιση των συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθειών.

Η κλινική

Διευθύνεται από τον διεθνούς φήμης Παιδοκαρδιοχειρουργό Δρ. Γεώργιο Σαρρή, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

Ο Δρ. Σαρρής, με μακρόχρονες σπουδές, εκπαίδευση και εμπειρία στα σημαντικότερα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία των ΗΠΑ, υπηρετεί την παιδοκαρδιοχειρουργική στην Ελλάδα για περισσότερο από 20 χρόνια και έχει θεμελιώσει  και διευθύνει και τα 3 μη δημόσια   παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ το 2007.

Τα άριστα χειρουργικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει ο Δρ. Σαρρής με τη συνδρομή της ομάδας εξειδικευμένων συνεργατών του, είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που έχουν  πιστοποιηθεί τακτικά από τους ανεξάρτητους Επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

Ο Δρ. Σαρρής έχει εισάγει και καθιερώσει στην Ελλάδα πλήθος εξειδικευμένων τεχνικών και επεμβάσεων σε παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως

  • Προηγμένες τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας σε νεογνά
  • Σύγχρονα πρωτόκολλα εξατομικευμένης αντιμετώπισης ασθενών στην Παιδοκαρδιοχειρουργική ΜΕΘ
  • Νεογνική παιδοκαρδιοχειρουργική (π.χ., αντιμετάθεση μεγάλων αγγείων), ακόμα και σε πρόωρα νεογνά πολύ χαμηλού σωματικού βάρους
  • Υβριδικές παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (π.χ., εγχείρηση Norwood)
  • Πλαστική (όχι αντικατάσταση) καρδιακών βαλβίδων (π.χ., cone repair για νόσο Ebstein)
  • Πρωτοποριακά βαλβιδοφόρα μοσχεύματα με άριστη μακρόχρονη λειτουργία
  • Διακολπική διόρθωση Τετραλογίας Fallot, με άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
  • Σύγχρονες τεχνικές διόρθωσης κολποκοιλιακού καναλιού
  • Διόρθωση ανωμαλιών στεφανιαίων αρτηριων
  • Σύμπλοκες επανεγχειρήσεις
  • Εξειδικευμένη καρδιοχειρουργική Ενηλίκων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες
  • Μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας σε παιδιά (ECMO) για μετεγχειρητική υποστήριξη και αντιμετώπιση μυοκαρδίτιδας ήδη από το 1997, 10 χρόνια πριν την ανάπτυξη αυτών των τεχνικών στην Αγγλία.
  • Πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως Πρόγραμμα Τρισδιάστατης Εκτύπωσης (3D Printing) της καρδιάς σε περιπτώσεις συμπλόκων παθήσεων για βελτιστοποίηση της προεγχειρητικής αξιολόγησης και προετοιμασίας, χειρουργικής προσομοίωσης, και χειρουργικής εκπαίδευσης, χωρίς κανένα κίνδυνο για τον ασθενή
  • Πρωτοποριακή παγκοσμίως χρήση τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Παιδοκαρδιοχειρουργική.

Ο Δρ. Σαρρής χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα και επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες ώστε, με την μακρόχρονη εμπειρία του, και σε συνεργασία με καταξιωμένους συναφέλφους συναφών ειδικοτήτων, καταστρώνει για κάθε περίπτωση εξατομικευμένη στρατηγική αντιμετώπισης του όποιου καρδιολογικού-καρδιοχειρουργικού προβλήματος. Στόχος είναι πάντοτε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία του παιδιού – ασθενούς, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και τα καλύτερα αποτελέσματα άμεσα και σε βάθος χρόνου.

Το επιστημονικό έργο του Δρ. Σαρρή συμπεριλαμβάνει πλήθος παρουσιάσεων και διαλέξεων σε υψηλού κύρους Διεθνή Συνέδρια, μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνούς κυκλοφορίας Συγγράμματα και στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και έχει αναγνωριστεί με την επιλογή του σε υψηλές θέσεις ευθύνης σε διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες, όπως με την εκλογή του στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας, ως Καθηγητής στο Παγκόσμιο Πανεπιστήμιο Συγγενών Καρδιοπαθειών και στην Παγκόσμια Επιτροπή Εκπαίδευσης στην Καρδιοχειρουργική Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Με την νέα Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική το ΜΗΤΕΡΑ ενισχύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για την αντιμετώπιση των συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθειών και εδραιώνεται σαν Τριτοβάθμιο Κέντρο Αναφοράς για την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ είναι πιστοποιημένη για τα χειρουργικά της αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο της πιστοποίησης, η χειρουργική θνητότητα αποτυπώθηκε στο 2,14% και είναι σημαντικά μικρότερη (κατά 30%) της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής (3,06%), συνυπολογίζοντας και την μαθηματική εκτίμηση της βαρύτητας των περιστατικών, τα οποία καλύπτουν το ευρύτατο φάσμα των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρότατων νεογνικών επεμβάσεων, επανεγχειρήσεων, και επεμβάσεων μονήρους κοιλίας.