Συγγενείς Καρδιοπάθειες ενηλίκων

Η ακριβής διάγνωση και η επιτυχής θεραπεία του ενήλικα ασθενή με συγγενή καρδιοπάθεια, δηλαδή με εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά, είναι ο πρωταρχικός σκοπός του τμήματος.

To Τμήμα

Το Τµήµα Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων της Κλινικής στελεχώνεται από μεγάλης εμπειρίας ιατρούς, εξειδικευμένους στις συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων και είναι εφοδιασµένο με εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς.

Στα πλαίσια της ενδελεχούς και μοντέρνας διερεύνησης και αντιμετώπισης, η Κλινική διαθέτει υποδομή για σύγχρονη απεικόνιση, αναίμακτη όπου είναι εφικτό, και τελευταίας γενιάς Αιµοδυναµικό και Ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο.

Στα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά κλινικές όπου εξετάζονται ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια, και πραγματοποιούνται υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες με σύγχρονα μηχανήματα για δισδιάστατη και τρισδιάστατη απεικόνιση.

Παράλληλα, λειτουργεί εργαστήριο δοκιμασίας κοπώσεως και εργοσπιρομετρίας για έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης του κάθε ασθενή με Συγγενή Καρδιοπάθεια.

Οι αρρυθμίες που συχνά απαντώνται σε ενήλικες ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια διερευνώνται και αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση της κυρίας Τζίφα και του Ηλεκτροφυσιολόγου κύριου Αβραμίδη.

Το τμήμα συνλειτουργεί με την Καρδιοχειρουργική Κλινική και συνεργάζεται στενά με τους Καρδιολόγους Ενηλίκων για περιπτώσεις όπου τυχόν συνυπάρχει στεφανιαία νόσος.

Λειτουργεί  καθημερινά σε δικούς του χώρους στα εξωτερικά ιατρεία του ΜΗΤΕΡΑ, για προγραμματισμένα ή επείγοντα περιστατικά, ενώ σε 24ωρη βάση αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά και γίνονται δεκτές διακομιδές από άλλα νοσοκομεία για έλεγχο, νοσηλεία και διακαθετηριακές επεμβάσεις.

Η έκβαση της υγείας των ασθενών του τμήματος είναι εφάμιλλη της των καλυτέρων αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού και οφείλεται σε συνεργική δράση πολλών παραγόντων:

 1. Στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό. Η ομάδα των εξειδικευμένων ιατρών στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων συνεργάζεται στενά με τους Kαρδιοχειρουργούς και πλαισιώνεται από υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εμπειρίας ειδικούς ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (Καρδιο-εντατικολόγους, Καρδιοαναισθησιολόγους, και Ακτινοδιαγνώστες). Το νοσηλευτικό μας προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία και παραδειγματική αφοσίωση εγγυάται την άψογη νοσηλεία του ασθενούς.
 2. Υψηλής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς εξοπλισμόςπου επιτρέπει με ταχύτητα, εγκυρότητα και ασφάλεια την διενέργεια όλων των διαγνωστικών και παρεμβατικών πράξεων, όπως  α) Υπερηχοκαρδιογραφικούς ελέγχους, β) Διερεύνηση με μαγνητική και αξονική τομογραφία καρδιάς γ) Καρδιακούς καθετηριασμούς – διαγνωστικούς και θεραπευτικούς, δ) θεραπεία αρρυθμιών ε) υβριδικούς καθετηριασμούς με MRI.
 3. Κάθε διακαθετηριακής ή χειρουργικής πράξης προηγείται σύγχρονη και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και απεικόνιση.
 4. Επιλογή της εκάστοτε καταλληλότερης θεραπείας με εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το τμήμα  Καρδιολογίας Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, πρωτοπορεί στην Ελλάδα διενεργώντας:

 • Υβριδικούς καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση προς αποφυγή χρήσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική για εγκυμονούσες γυναίκες με ΣΚ
 • Ειδικές διαδερμικές επεμβατικές τεχνικές, προς αποφυγή ανοικτού χειρουργείου καρδιάς  (όπως διαδερμική τοποθέτηση καρδιακών βαλβίδων στην θέση της πνευμονικής και τριγλώχινας βαλβίδας, σύγκλειση ωοειδούς τρήματος και μεσοκολπικής επικοινωνίας, τοποθέτηση stent ισθμού αορτής, διαδερμική επανασηραγγοποίηση αποφραγμένων μεγάλων αγγείων κλπ.)
 • Πλήρη παρακολούθηση εγκύων με συγγενή καρδιοπάθεια και αντιμετώπιση περί τον τοκετό. Για τις γυναίκες ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια, προσφέρεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τις ίδιες και το νεογνό τους  κατά τη διάρκεια της κύησης, τον τοκετό και μετά τον τοκετό και τους δίνεται η δυνατότητα να γεννήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένη καρδιολογική κάλυψη.
 • Η παρακολούθηση και ο τοκετός γίνεται από Μαιευτήρες – Γυναικολόγους με εμπειρία στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες σε συνεργασία με τους ειδικούς του τμήματος.
 • Ο έλεγχος του νεογνού της μητέρας με Συγγενή Καρδιοπάθεια γίνεται τόσο στην εμβρυϊκή ζωή, όσο και άμεσα μετά τη γέννηση προς αποκλεισμό παθήσεων που δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν προγεννητικά.

Το τμήμα έχει εδραιωθεί ως:

 1. Κέντρο εμφύτευσης διακαθετηριακών βαλβίδων καρδιάς σε ασθενείς με χειρουργηθείσα συγγενή καρδιοπάθεια (σε πνευμονική και τριγλώχινα βαλβίδα).
 2. Κέντρο αναφοράς και υποδοχής ασθενών από άλλα νοσοκομεία για διαδερμικές / διακαθετηριακές επεμβάσεις  και χειρουργική αντιμετώπιση.
 3. Κέντρο αναφοράς για εγκύους με συγγενή καρδιοπάθεια.
 4. Κέντρο μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς σε ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια.
 5. Κέντρο αναφοράς για αρρυθμίες ενηλίκων με συγγενή καρδιοπάθεια. Η θεραπεία γίνεται με  κατάλυση με ρεύμα ραδιοσυχνότητας και κρυοπηξία, αφού προηγηθεί ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση με ελάχιστη ακτινοσκόπηση.

Ενημερωτικά άρθρα