Καρδιολογική Κλινική Eνηλίκων

Υψηλή ποιότητα φροντίδας σε ενηλίκες για όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Κλινική

Η Καρδιολογική Κλινική παρέχει υψηλοτάτη ποιότητα φροντίδας σε ενηλίκους για όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η στενή συνεργασία επεμβατικών καρδιολόγων, ηλεκτροφυσιολόγων και καρδιοχειρουργών εξασφαλίζει την πλήρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Γονιδιακός έλεγχος πραγματοποιείται σε συνεργασία με κλινικό γενετιστή στην οικογενή υπερχοληστερολαιμία, οικογενή αορτικά ανευρύσματα, μυοκαρδοπάθειες, αρρυθμιολογικά σύνδρομα ή άλλα νοσήματα του καρδιαγγειακού που υπάρχει ισχυρή υπόνοια  κληρονομικής επιβάρυνσης και προκύπτει σαφές κλινικό όφελος απο την ταυτοποίηση του προβλήματος όπως αυτό υποδεικνύεται απο τις τρέχουσες κάθε φορά κατευθυντήριες οδηγίες των αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών.

Εξατομικευμένο πρόγραμμα Καρδιαγγειακής πρόληψης. Η Κλινική ασχολείται με άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου είτε εξαιτίας της παρουσίας πολλών παραγόντων κινδύνου (π.χ. υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, καθιστική ζωή, αυξημένο σωματικό βάρος κτλ.) είτε λόγω γνωστού ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου.
Η εξατομικευμένη προσέγγιση με αλλαγή του τρόπου ζωής και πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή νόσο και να ελαττώσει το μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, χειρουργείου αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αγγειοπλαστικής στεφανιαίων αρτηριών.

Τηρούμε ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα στρατηγικών πρόληψης.

Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και εκτίμησης υποκλινικής νόσου (νόσου δηλαδή που δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα) όπως αυτές υποδεικνύονται από τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.

Η μέτρηση της αγγειακής φλεγμονής με τον προσδιορισμό της CRP υψηλής ευαισθησίας, ο προσδιορισμός γενετικών πολυμορφισμών (LpPLA2), η μέτρηση της ποσότητας του ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, η υπερηχογραφική μέτρηση του πάχους του έσω-μέσου χιτώνα και η ανίχνευση αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδες, η μέτρηση της σκληρότητας της θωρακικής αορτής, η μικροαλβουμίνη των ούρων ή ο προσδιορισμός του σφυροβραχιονίου δείκτη, είναι μερικές από τις εξετάσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τα άτομα με υψηλότερο αθηρωματικό φορτίο τα οποία θα ωφεληθούν από επιθετικότερη τροποποίηση παραγόντων κινδύνου τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με αλλαγή του τρόπου ζωής (με την βοήθεια κατά περίπτωση διαιτολόγου, ψυχολόγου,εργοθεραπευτή,νοσηλεύτριας).

Με πρωτοβουλία της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής το ΜΗΤΕΡΑ συμμετέχει σε registry του EURObservational Programme της Ευρωπαικής Καρδολογικής Εταιρείας.

Παθήσεις – Θεραπείες

 • Κολπική μαρμαρυγή-ABLATION
 • Καρδιακή ανεπάρκεια-Επανασυγχρονισμός
 • Οξέα στεφανιαία σύνδρομα-έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Αορτικό ανεύρυσμα, διαχωρισμός-ενδαυλική θεραπεία
 • Ανεπάρκεια μιτροειδούς-MitraCLip, διόρθωση/αντικατάσταση βαλβίδας
 • Στένωση αορτικής βαλβίδας-χειρουργική αντιμετώπιση,TAVI (διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας)
 • Καρδιοπάθειες της κύησης-Με πρωτοβουλία της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής το ΜΗΤΕΡΑ συμμετέχει σε registry του EURObservational Programme της Ευρωπαικής Καρδολογικής Εταιρείας.
 • Επεισόδεια παροδικής απώλειας συνείδησης/συγκοπή-διερεύνηση αιτιολογίας/θεραπευτικοί χειρισμοί εφόσον απαιτούνται σε στενή συνεργασία με το Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο.

Εξετάσεις

 • Στο υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με το κορυφαίο μηχάνημα Ε9 της GEMS. Εφαρμόζουμε όλες εκείνες τις νεώτερες τεχνικές που βοηθούν τόσο την πρώιμη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση και αντιμετώπιση (συντηρητική ή επεμβατική) των ασθενών. Με την απεικόνιση της μυοκαρδιακής παραμόρφωσης (strain και strain rate), την αποτύπωση της καρδιακής συστροφής με speckle tracking συναθροίζουμε τις οπτικές εντυπώσεις μας και ενισχύουμε την διαγνωστική ακρίβεια. Με την τρισδιάστατη απεικόνιση μετρούμε καρδιακούς όγκους και λειτουργικότητα με ακρίβεια μαγνητικής τομογραφίας. Πραγματοποιούμε:
  – stress echo, exercise echo
  – διοισοφάγειες μελέτες.
 • Δοκιμασία ανακλίσεως (tilt test). Ελέγχουμε την πρόκληση συγκοπτικού επεισοδίου με την τοποθέτηση του ασθενούς σε ημιορθία θέση (ενώ ο ίδιος δεν καταβάλει προσπάθεια γιατί είναι προσδεδεμένος) αναγνωρίζοντας έτσι την τάση για καρδιαγγειακές διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος.
 • Η στενή συνεργασία της Β’ ΚΔ Κλινικής με τις Ομάδες εξασφαλίζει την κατάλληλη παρέμβαση για τον κατάλληλο ασθενή.

Για προγραμματισμό ραντεβού για το πρόγραμμα Εξατομικευμένης Καρδιαγγειακής Πρόληψης  τηλεφωνήστε  στο τηλ. 210 686 9427.
Καλωσορίζουμε παραπομπές ατόμων για δεύτερη γνώμη ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

ΜΗΤΕΡΑ: Αγγελία

Το ΜΗΤΕΡΑ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της συνεχούς ανάπτυξης του με στόχο την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ποιοτικού επιπέδου, επιθυμεί να προσλάβει Ιατρό Παθολόγο που θα προσφέρει Ιατρικές Υπηρεσίες στον Παθολογικό Τομέα της Γενικής Κλινικής (για Εφημερίες).
Μάθετε περισσότερα..