Γυναικολογικοί Υπέρηχοι

Η συμβολή των υπερήχων είναι πολύ σημαντική σε μαιευτικά & γυναικολογικά επείγοντα περιστατικά.

To Τμήμα

Από το τμήμα παρέχεται πλήρης κάλυψη έκτακτων περιστατικών μαιευτικών ή γυναικολογικών σε 24ωρη βάση καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Μαιευτική Υπερηχογραφία
Στην αρχή της εγκυμοσύνης χρησιμοποιείται για την διαπίστωση ενδομήτριας κύησης, των αριθμό των εμβρύων και τη βιωσιμότητά τους καθώς και τον αποκλεισμό εξωμητρίου – εκτόπου κυήσεως. Χρησιμοποιείται επίσης για τον καθορισμό  της ηλικίας κύησης .

Στη συνέχεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει  στην εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου, τον καθορισμό της  θέσης και της ωριμότητας  του πλακούντα , την ποσότητα του αμνιακού υγρού και τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.

Γυναικολογικοί Υπέρηχοι
Για δεκαετίες οι υπέρηχοι αποτελούν τη μέθοδο εκλογής για την εκτίμηση των έσω γεννητικών οργάνων.

Κοιλιακά  – Κολπικά υπερηχογραφήματα

Εξέταση των έσω γυναικολογικών οργάνων της γυναίκας (μήτρα – ωοθήκες – σάλπιγγες) και αποκλεισμός παθολογικών καταστάσεων αυτών, αλλά και προγραμματισμό της καταλληλότερης θεραπείας, εάν αυτή χρειάζεται.

  • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων με έγχρωμο Doppler για εκτίμηση της αγγείωσης σε παθολογικές καταστάσεις.
  • Τρισδιάστατη υπερηχογραφία για έλεγχο της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων σε υποψία παθολογικών καταστάσεων
  • Υδρουστερουπερηχογραφία για τον έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας.
  • Παρακολούθηση ωορρηξίας σε συνδυασμό  με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Παρακολούθηση καλοήθους νόσου π.χ.  ινομυώματα, κύστη ωοθήκης.

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους

Περίπου το 25% των γυναικών µε προβλήµατα υπογονιµότητας, έχουν είτε απόφραξη είτε παραµόρφωση των σαλπίγγων, οι οποίες δυσκολεύουν  την σύλληψη ή αυξάνουν τον κίνδυνο έκτοπης κύησης. Ο συµβατικός τρόπος εκτίµησης της λειτουργίας των σαλπίγγων περιλαµβάνει τη χρήση ακτινών Χ ή στο χειρουργείο (λαπαροσκόπηση και dye test).

Στο ΜΗΤΕΡΑ διενεργείται τριών διαστάσεων υπέρηχος βατότητας σαλπίγγων στις ασθενείς µας. Η χρήση τεχνολογίας τριών διαστάσεων αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια και µειώνει τον χρόνο της εξέτασης. Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι μια καινούργια και καταξιωμένη μέθοδος για το έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων, στα ζευγάρια που παρουσιάζουν δυσκολίες σύλληψης.

Τα πλεονεκτήματα της Σαλπιγγογραφίας με Υπερήχους

/ Δεν περιέχει καθόλου ακτινοβολία.
/ Είναι λιγότερο επώδυνη από την κλασσική σαλπιγγογραφία.
/ Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κλασικής σαλπιγγογραφίας, όπως διάνοιξη των σαλπίγγων και επίτευξη εγκυμοσύνης, είναι τουλάχιστον τα ίδια και στην υπερηχο-σαλπιγγογραφία.
/ Είναι υπο-αλλεργική.
/ Έχει σύντομη διάρκεια.

Είναι η μέθοδος που γίνεται πλέον στα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς στο εξωτερικό.

Η διαδικασία της εξέτασης

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση στην οποία η εξεταζόμενη αλληλεπιδρά με τον εξεταστή, διαρκεί ελάχιστα λεπτά και ο σύντροφος μπορεί να είναι παρόν και να παρακολουθεί. Η εξέταση γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτή από την εξεταζόμενη και τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται άμεσα και παραδίδονται στην ασθενή σε λίγα μόνο λεπτά.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία γίνεται μόνο στο Tμήμα Γυναικολογικών Υπερήχων από έμπειρο προσωπικό που είναι άρτια εκπαιδευμένο.

Το τμήμα στελεχώνεται με ιατρούς μαιευτήρες γυναικολόγους εξειδικευμένους στους γυναικολογικούς και μαιευτικούς υπερήχους καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαθέτει υπερηχοτομογράφους τελευταίας τεχνολογίας.

Το σύστημα μηχανοργάνωσης του τμήματος επιτρέπει την αποθήκευση των εξετάσεων και την μελλοντική τους αναζήτηση προς σύγκριση με μεταγενέστερες εξετάσεις, εφ΄όσον χρειαστεί.

Ημερίδα Γυνακολογικών Υπερήχων 29/09/2018