Θεραπευτική αντιμετώπιση οισοφάγου Barrett με το σύστημα HALO

O οισοφάγος Barrett’s είναι μια προκαρκινική κατάσταση που παρουσιάζεται στον κατώτερο οισοφάγο. Εμφανίζεται σε άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Λόγω της παλινδρόμησης, γαστρικό οξύ ανέρχεται στον οισοφάγο και ερεθίζει το τοίχωμα. Ο οισοφάγος αμυνόμενος, αναπτύσσει στο κατώτερο τμήμα του, τοίχωμα ανθεκτικό στο οξύ που μοιάζει με το τοίχωμα του στομάχου αλλά είναι προκαρκινικό. Oισοφάγο Barrett’s θα εμφανίσει το 5% των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και από τους ασθενείς με οισοφάγο Barrett’s το 0.3-0.5%/ έτος θα αναπτύξει καρκίνο οισοφάγου.

Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett’s μπαίνουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης [surveillance] με ενδοσκοπήσεις συνήθως ανά 2-3 έτη, κατά τις οποίες λαμβάνονται βιοψίες με σκοπό την διάγνωση της δυσπλασίας ή του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Εδώ γεννούνται κάποια σημαντικά προβλήματα:

Στον οισοφάγο Barrett η ανάπτυξη δυσπλασίας πολλές φορές είναι μικροσκοπική και δεν φαίνεται με τα κλασσικά ενδοσκόπια. Για τον λόγο αυτό μέχρι τώρα κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης γίνεται λήψη πολλαπλών βιοψιών με την ελπίδα πως θα ανιχνεύσουμε τις πιθανές παθολογικές περιοχές.

Αυτό όμως εμπεριέχει μεγάλο πoσοστό σφάλματος και όπως έχει δείξει η ομάδα μας [Anagnostopoulos et al, Aliment Pharmacol Ther 2006] πολλές φορές περιοχές με δυσπλασία δεν ανευρίσκονται.

Στο σημείο αυτό βοηθά μια νέα τεχνική, η μεγεθυντική χρωμοενδοσκόπηση που με πολύ προηγμένα ενδοσκόπια [μεγέθυνση της εικόνα Χ150] μελετά το τοίχωμα του οισοφάγου και ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλοιώσεις στα τριχοειδή.

Εικόνες από το αρχείο: Στην πάνω σειρά όπως φαίνεται η εντερική μετάπλαση σε οισοφάγο Barrett’s με μεγεθυντική χρωμοενδοσκόπηση με οξικό οξύ 1.5% και στην κάτω σειρά μεγεθυντική ενδοσκόπηση με Narrow Band Imaging.

Από την στιγμή που θα διαγνωσθεί «δυσπλασία» στον Οισοφάγο Barrett’s,  γεννιέται το επόμενο και σημαντικότερο πρόβλημα. Τι θα κάνουμε;

Μέχρι τώρα διάφορες ενδοσκοπικές τεχνικές δεν είχαν δώσει λύση στο πρόβλημα. Η χειρουργική αφαίρεση του οισοφάγου είναι μια ριζική θεραπεία που όμως ακόμα και σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού έχει 5% θνητότητα, πόσο μάλλον σε μη ειδικευμένα κέντρα όπου το πoσοστό φτάνει το 20% ή και περισσότερο. Στο σημείο αυτό έδωσαν λύση δύο νέες τεχνικές με τις οποίες αφαιρείται η παθολογική δυσπλαστική περιοχή και στη συνέχεια καταστρέφεται όλο το τοίχωμα του οισοφάγου Barrett με την βοήθεια ραδιοκυμάτων.

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή είναι μια προηγμένη ενδοσκοπική τεχνική με την οποία αφαιρείται όλο το παθολογικό επιθήλιο  που φέρει την δυσπλασία ή τον πρώιμο καρκίνο. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές βλεννογονεκτομής [endoscopic mucosal resection].

Τελευταία, έχει κατασκευαστεί μια ειδική πλαστική προέκταση που εφαρμόζεται στο άκρο του ενδοσκοπίου και ένας ειδικός κύλινδρος που αγκαλιάζει εσωτερικά το τοίχωμα του οισοφάγου [Radiofrequency ablation– Halo System]. Με το σύστημα αυτό διοχετεύεται ενέργεια με την μορφή ραδιοκυμάτων και καίγεται’ το παθολογικό τοίχωμα σε τέτοιο βάθος που ξαναγεννάται φυσιολογικό τοίχωμα ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος διάτρησης  Η επιτυχία της τεχνικής αυτής είναι >90% με ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών.

Εικόνα: Tο ειδικό μπαλλόνι εισέρχεται στον κατώτερο οισοφάγο, απελευθερώνεται η ενέργεια και καταστρέφεται το τοίχωμα του Barrett’s. Είναι γεγονός πως οδηγούμαστε πια σε μια νέα εποχή όπου η θεραπεία του οισοφάγου Barrett είναι εφικτή.

Το μεγάλο στοίχημα είναι όμως ακόμη η ανακάλυψη της υποομάδας των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που έχουν οισοφάγο Barrett.