Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων (ΜΕΘ)

Η Μονάδα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικά καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Μονάδα

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν ειδικής νοσηλείας και αυξημένης φροντίδας.

Ώρες Επισκεπτηρίου
14:30-15:00

Αποτελεί πρότυπο σχεδίασης με ατομικά δωμάτια (boxes) για κάθε ασθενή ξεχωριστά, με στόχο την «απομόνωση» του κάθε ασθενούς και την ελαχιστοποίηση της διασποράς λοιμώξεων, ενώ παράλληλα η 24ωρη παρακολούθησή τους γίνεται πολύ πιο άμεσα από το προσωπικό της ΜΕΘ με συνεχή καταγραφή (monitoring), τόσο παρά την κλίνη του ασθενούς όσο και σε κεντρικό σταθμό καταγραφής των ζωτικών λειτουργιών τους.

Στη ΜΕΘ Ενηλίκων εφαρμόζονται όλα τα νέα πρωτόκολλα αντιμετώπισης βαρέως πασχόντων ασθενών που ισχύουν διεθνώς, όπως αυτά αναπτύσσονται και δημοσιοποιούνται σε Παγκόσμια Συνέδρια και στη Διεθνή Βιβλιογραφία. Καλύπτονται περιστατικά όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή Παθολογικών (Παθολογικά, Καρδιολογικά, Πνευμονολογικά, Νευρολογικά, Ογκολογικά κλπ), Χειρουργικών (Γενικής Χειρουργικής, Καρδιοχειρουργικά, Νευροχειρουργικά, Αγγειοχειρουργικά κλπ) καθώς και Μαιευτικά – Γυναικολογικά περιστατικά  με πλήρη υποστήριξη των ζωτικών οργάνων τόσο φαρμακευτικά όσο και με τη χρήση μηχανημάτων, με 24ωρη παρακολούθηση και 24ωρη ιατρική κάλυψη.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών πραγματοποιείται τόσο στη ΜΕΘ όσο και στη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, πάντα με 24ωρη παρακολούθηση, 24ωρο monitoring και 24ωρη ιατρική κάλυψη.

Η ΜΕΘ Ενηλίκων είναι στελεχωμένη με ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών και εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (συσκευές αιμοδιαδιήθησης, πλασμαφαίρεσης, υποστήριξης της ηπατικής λειτουργίας, αντιμετώπισης φαρμακευτικών δηλητηριάσεων, βρογχοσκόπια για τη μελέτη του τραχειοβρογχικού δέντρου και τη λήψη βιοψιών, σπειρόμετρα για τη μελέτη και παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.).

Οδηγίες για τους επισκέπτες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την επίσκεψή σας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας:
Ελπίζουμε ότι αυτά τα λίγα λόγια θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έτσι ώστε να μπορούμε καλύτερα να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του ασθενούς αλλά και στις δικές σας. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο στο Νοσοκομείο και ειδικά στη ΜΕΘεξαιτίας ασθένειας, χειρουργείου, ή τραύματος. Σκοπός μας είναι να κάνουμε την παραμονή σας εδώ όσο περισσότερο ανώδυνη γίνεται.

Η ΜΕΘ του ΜΗΤΕΡΑ είναι ένας εξαιρετικά εξειδικευμένος χώρος εξοπλισμένος για την φροντίδα του βαριά πάσχοντα. Το προσωπικό μας χειρίζεται τον πιο εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να παρέχει ένα εξατομικευμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή. Είμαστε ειδικά εκπαιδευμένοι στους τομείς των γυναικολογικών συμβαμάτων, του τραύματος, των πνευμονολογικών, καρδιολογικών και νευρολογικών παθήσεων, της σήψης και γενικά στη φροντίδα του πολύ βαριά άρρωστου ασθενούς.

Ο στόχος μας είναι να συνδυάζουμε έναν εξαίρετο επαγγελματισμό με το προσωπικό πάθος της προσφοράς υπηρεσίας στους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους με αφοσίωση και συμπόνια.  Η ομάδα των λειτουργών υγείας της ΜΕΘ περιλαμβάνει τους ειδικούς ιατρούς, εφημερεύοντες ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που συνεργάζονται για την επίλυση του προβλήματος του δικού σας ανθρώπου και την, όσο το δυνατόν, καλύτερη δική σας υποστήριξη. Σαν ειδικοί στον χώρο της Εντατικής Θεραπείας, είμαστε δεσμευμένοι να παρέχουμε σε κάθε νοσηλευόμενο ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με τρόπο και αποπνέοντας φροντίδα. Μοχθώντας καθημερινά, σε 24ωρη βάση, για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιβίωσης του κάθε ασθενούς.

Πριν εισέλθετε στη ΜΕΘ:

 • Χτυπήστε το κουδούνι που βρίσκεται έξω από την πόρτα της ΜΕΘ και περιμένετε να σας απαντήσουν οι νοσηλευτές της βάρδιας. Οι νοσηλευτές βάρδιας θα σας συμβουλεύσουν αν ο χρόνος είναι κατάλληλος για επισκεπτήριο στον ασθενή σας, ή μπορεί να σας ζητήσουν να περιμένετε λίγο στο χώρο αναμονής.
 • Ο λόγος αυτής της αναμονής μπορεί να είναι εξαιτίας μιας διαγνωστικής ή θεραπευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στον ασθενή σας ή σε κάποιον άλλον ασθενή της ΜΕΘ.
 • Παρ’ ότι ο χρόνος αναμονής είναι δύσκολος, παρακαλούμε να είστε σίγουροι ότι ένας νοσηλευτής/ νοσηλεύτρια θα έρθει να σας συνοδεύσει στον ασθενή σας μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ ο ιατρός που βρίσκεται στη ΜΕΘ θα σας ενημερώσει για την έως την ώρα πορεία της υγείας του αγαπημένου σας ασθενούς.
 • Την πρώτη φορά που θα επισκεφτείτε τον ασθενή σας, μια/ένας νοσηλεύτρια/της ΜΕΘ θα σας εξηγήσει τον εξοπλισμό που βρίσκεται συνδεδεμένος στον ασθενή σας, καθώς και την διαδικασία αποστείρωσης των χεριών σας ώστε να αποφύγουμε τυχόν λοιμώξεις από τα χέρια στον ασθενή.
 • Με την είσοδό σας στη ΜΕΘ πρέπει να φοράτε την ειδική μπλούζα, κλειστή μπροστά, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα ρούχα σας με τα σεντόνια ή τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον/στην ασθενή, για λόγους ασφαλείας δικούς σας, αλλά περισσότερο του ασθενούς.
 • Για λόγους μεγέθους των κλινών, αλλά και για την ασφάλεια των νοσηλευομένων μόνο δύο άτομα τη φορά επιτρέπεται να επισκέπτονται τον/την ασθενή.
 • Η ενημέρωση για την πορεία της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ θα γίνεται ΜΟΝΟ από τους Ιατρούς της ΜΕΘ, και μόνο στους άμεσους συγγενείς.
 • Τηλεφωνική ενημέρωση δεν επιτρέπεται, όπως και ενημέρωση μη άμεσων συγγενών. Οι μη άμεσοι συγγενείς και φίλοι θα ενημερώνονται από τους άμεσα συγγενείς κατά τη θέληση των ιδίων.
 • Φεύγοντας να πετάτε τις μπλούζες στον ειδικό κάδο φροντίζοντας να μην μένει τμήμα της ποδιάς έξω από τον κάδο.
 • Χρησιμοποιήστε το αντισηπτικό υγρό που βρίσκεται στην έξοδο για να απολυμάνετε εκ νέου τα χέρια σας.
 • Το επισκεπτήριο είναι αυστηρά μεταξύ 13:30 – 14:10 και 18:00- 18:30. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν ανάγκη όσο περισσότερης ανάπαυσης γίνεται. Οι επισκέψεις καθορίζονται με κύριο γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών, δια τούτο σύντομες επισκέψεις είναι προτιμότερες. Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις μπορεί να διακόπτονται για την φροντίδα του/της ασθενούς, ή επί εκτάκτου συμβάντος και θα συνεχίζονται το ταχύτερο δυνατό.
 • Το ωράριο του επισκεπτηρίου θα τροποποιείται μόνο με άδεια των ιατρών της ΜΕΘ.
 • Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται τους χώρους της ΜΕΘ χωρίς ειδική άδεια από τους ιατρούς της.