Μουσικοθεραπεία  

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί ίσως την πιο μοντέρνα κλινική εφαρµογή. Είναι μια μορφή δηµιουργικής ψυχοθεραπείας με εξαιρετικά αποτελέσµατα.

To Τμήμα

Στο Τµήµα Μουσικοθεραπείας του ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ, κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο θεραπευτής με το παιδί -που δε χρειάζεται να έχει μουσικές γνώσεις- αυτοσχεδιάζουν μαζί, «φτιάχνοντας» μουσική. Ο τρόπος που το παιδί εκφράζεται με τους ήχους, αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα και τις ανάγκες του. Έτσι, ο θεραπευτής μέσα από μια εξατοµικευµένη μουσική παρέµβαση βοηθά το μικρό ασθενή να ανακτήσει τη συναισθηµατική και επικοινωνιακή του ισορροπία.

Η µουσικοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε άτοµα με μειωμένη ή ανύπαρκτη ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας (π.χ. σε άτοµα με αναπτυξιακές διαταραχές και παιδονευρολογικές παθήσεις) ή σε άτοµα με συναισθηµατικές δυσκολίες, ψυχολογικά προβλήµατα και ψυχιατρικές διαταραχές.

Και κάτι ακόμα, αξιοσημείωτο: η διαµονή ενός μικρού παιδιού στο νοσοκοµείο μπορεί να επηρεάσει έντονα τον ψυχισµό του και να του δηµιουργήσει συναισθήµατα που το καταπονούν και επιβαρύνουν την ασθένειά του. Η µουσικοθεραπεία, ως υποστηρικτική θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να επεξεργαστεί τα συναισθήµατα ή τις φοβίες του.