Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία με την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου [τελικός ειλεός].

Πριν την κολονοσκόπηση
Για να μπορέσει να γίνει η εξέταση πρέπει να γίνει καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα και καθαρτικά τις προηγούμενες ημέρες. Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος γιατί αλλιώς η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη και πολλές φορές είναι αδύνατη.
Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις εντολές για να υπάρξει και σωστό αποτέλεσμα. Το είδος της προετοιμασίας μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τις συνήθειες του εντέρου.

Αν παίρνει φάρμακα ενημερώνει τον γιατρό για τα φάρμακα αυτά και αποφασίζεται αν κάποια από αυτά θα διακοπούν ή όχι.
Ιδιαίτερα σημειώνεται πως για να αφαιρεθούν πολύποδες που τυχόν ανευρεθούν κατά την διάρκεια της εξέτασης ίσως πρέπει να έχουν διακοπεί ή αντικατασταθεί φάρμακα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πάντα σε συνεννόηση με τον γαστρεντερολόγο αλλά και με τον θεράποντα γιατρό που έχει χορηγήσει την συγκεκριμένη αγωγή.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε κάποια από τα φάρμακα της εξέτασης. Ο ασθενής έρχεται καλύτερα στο ραντεβού με συνοδό και όχι μόνος του καθώς δεν θα πρέπει να οδηγήσει μετά την εξέταση

Το κολονοσκόπιο
Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου χιλιοστών που εισέρχεται από τον πρωκτό και ελέγχει το παχύ έντερο. Στο άκρο του έχει κάμερα από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα που καταγράφεται μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό του εντέρου.

Η εξέταση ξεκινά
Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία. Στον ασθενή χορηγείται από αναισθησιολόγο μέθη δηλαδή ενδοφλέβια ένεση προποφόλης και σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενής κοιμάται.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης
Κατά την εξέταση ελέγχεται το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων [βιοψίες]. Με την χρήση μεγεθυντικών ενδοσκοπιών μπορούμε να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών.

Η εξέταση διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά. Κατά την κολονοσκόπηση μπορεί να ανευρεθούν πολύποδες, δηλαδή προκαρκινικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα του εντέρου, οι οποίοι μπορεί να αφαιρεθούν με την σύμφωνη πάντα γνώμη του ασθενούς.

Μετά την εξέταση
Μετά την εξέταση, σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ασθενής ξυπνά. Παραμένει κάποια ώρα στο κρεβάτι πριν σηκωθεί και μιλήσει με τον γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.
Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα καθώς μπορεί τα αντανακλαστικά του είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσης αναισθησίας.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη προληπτική εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό κα τη διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων όπως οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Είναι επώδυνη διαδικασία;
Καθώς χορηγείται προποφόλη από αναισθησιολόγο, δεν αισθάνεστε τίποτε κατά την διάρκεια της εξέτασης. Επίσης επειδή η εξέταση γίνεται με χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα και όχι οξυγόνου σχεδόν μηδενίζεται το αίσθημα φουσκώματος μετά την εξέταση

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την κολονοσκόπηση;
Ο γιατρός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες λίγες ημέρες πριν την εξέταση.  Θα χρειαστεί να μηνκαταναλώσετε κάποιες τροφές και να πάρετε καθαρτικά από ένα φαρμακείο. Θα ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα 2-3 ημέρες πριν από την εξέταση και θα χρειαστεί επίσης να πάρετε ειδικό καθαρτικό  προκειμένου να καθαρίσει το κόλον. Το κλειδί για να γίνει σωστά η εξέταση είναι να έχει καθαριστεί εντελώς το παχύ έντερο