Επιδιόρθωση διατεταμένης ΓΕΑ μετά από γαστρικό Bypass

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο σε παγκόσμιο όσο και δε εθνικό επίπεδο. Το 42% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα χειρουργεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν, τα δύο πιο διαδεδομένα χειρουργεία είναι το λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι [sleeve gastrectomy] και το λαπαροσκοπικό bypass. Τα χειρουργεία αυτά μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών [όταν η επιλογή τους γίνεται με τα σωστά κριτήρια].

Παρουσιάζονται όμως σε αρκετές περιπτώσεις επιπλοκές πολύ σοβαρές και πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές φορές σε βάθος χρόνου οι ασθενείς επανακτούν τα κιλά τους.

Το σύστημα Apollo Overstitch είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει την δημιουργία ραμμάτων ολικού πάχους στο πεπτικό διαμέσου ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου. Το σύστημα προσαρμόζεται στο άκρο του ενδοσκοπίου.

Με την μέθοδο αυτή γίνεται εφικτή η πραγματοποίηση πολλών πολύπλοκων επεμβάσεων από το στόμα, χωρίς τομές και με ελάχιστη νοσηλεία. Ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει το σύστημα Apollo στην

  • αντιμετώπιση επιπλοκών από χειρουργεία παχυσαρκίας όπως οι διαφυγές και τα συρίγγια
  • ενδοσκοπική διόρθωση γαστρικού bypass όπου οι ασθενείς μετά κάποιο χρονικό διάστημα επανέκτησαν το σωματικό τους αρχικό βάρος ή μέρος αυτού
  • πρωτογενής ενδοσκοπική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την δημιουργία ενδοσκοπικού sleeve [endoscopic sleeve gastrectom

Aποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η μέθοδος αυτή μπορεί να επιδιορθώσει την γαστρεντεροαναστόμωση που έχει διαταθεί μετά από γαστρικό bypass όπου ο ασθενής έχει επανακτήσει μέρος του απωλεσθέντος ΣΒ, και να βοηθήσει στην περαιτέρω απώλεια ΣΒ.