Ενδοσκοπική θεραπεία αιμορροιδοπάθειας με το σύστημα ΗΕLP-BIOLITEC

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι συστάδες αγγείων, οι οποίες βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό. Όλοι οι άνθρωποι τις έχουν, αλλά ο ένας στους τρεις (1:3) κάποια στιγμή της ζωής του θα ταλαιπωρηθεί από τα προβλήματα που παρουσιάζουν, δηλαδή από αιμορροϊδοπάθεια. Το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζουν είναι ο πόνος και το οίδημα που παρουσιάζεται από τις φλέβες στον πρωκτό ή τον ορθό.

Αιτιολογία – Διάγνωση
Οι συνηθέστερες αιτίες στην εμφάνιση των αιμορροΐδων, είναι:

  • Μεγάλη πίεση των φλεβών στην περιοχή της πυέλου και του ορθού που προκαλεί οίδημα
  • Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα προκαλούν αύξηση της πίεσης στις φλέβες
  • Η παχυσαρκία επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση των αιμορροΐδων
  • Μετά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης ή στην γέννα από την υπερβολική προσπάθεια, παρουσιάζονται αιμορροΐδες

Στην διάγνωση αρχικά ο γιατρός πρέπει να διευκρινίσει αν πρόκειται για αιμορροΐδες και όχι για ραγάδες ή περιπρωκτικά συρρίγγια. Μία απλή εξέταση του πρωκτού είναι αρκετή, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να βγάλει συμπεράσματα. Με έναν ειδικό φακό θα εξετάσει το εσωτερικό του ορθού και θα αποφανθεί.

Συμπτωματολογία
Οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και μαζί συγκεντρώνουν τα εξής συμπτώματα:
1. Αιμορραγία στις κενώσεις
2. Κνησμός
3. Πόνος στην περιπρωκτική περιοχή

Εσωτερικές αιμορροΐδες
Συνήθως είναι μικρές φλέβες που βρίσκονται στα τοιχώματα του πρωκτικού καναλιού ή προεξέχουν (πρόπτωση) από τον πρωκτό. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αρκετά επίπονες, αφού οι πρωκτικοί μύες ασκούν επίδραση σε αυτές. Συνήθως οι ασθενείς παρατηρούν την ύπαρξη αίματος ή βλέννας είτε στα κόπρανα είτε στο χαρτί τουαλέτας.

Εξωτερικές αιμορροΐδες
Σε περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι εξωτερικές ερεθίζονται και δημιουργούν θρόμβους. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από αιμορροϊδική θρόμβωση.

Αντιμετώπιση και θεραπεία αιμορροΐδων
Στην σύγχρονη ιατρική, έχουν βρεθεί πολλές ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, χωρίς την ύπαρξη τομής στο δέρμα.

Για να αποφασιστεί η σωστή μέθοδος, πρέπει ο γιατρός να έχει εντοπίσει το στάδιο εξέλιξής τους, καθώς η θεραπεία ποικίλει.
Αν ο ασθενής βρίσκεται στα πρώτα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική.

Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική γιατί πρέπει να μειωθεί η ροή του αίματος, ώστε να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεράπων ιατρός επιλέγει την μέθοδο που θα ακολουθήσει.

Ενδοσκοπική θεραπεία αιμορροΐδων με υπερήχους και Laser
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Περίπου το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές  αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο αλλά πολύ συχνά προκαλούν αιμορραγία. Όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι μεγαλώσουν και βγουν έξω από τον πρωκτό έχουμε τις προπίπτουσες αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε 4 βαθμούς:

  • 1ου βαθμού χωρίς πρόπτωση. Αντιμετωπίζονται με δίαιτα, φαρμακευτική θεραπεία, απολίνωση και πολύ αποτελεσματικά με Laser [Help system]
  • 2ου βαθμού με πρόπτωση έξω από τον πρωκτό η οποία ανατάσσεται αυτόματα. Αντιμετωπίζονται με φωτοπηξία, απολίνωση, αιμορροϊδεκτομή και πολύ αποτελεσματικά με Laser [Help system]
  • 3ου βαθμού με πρόπτωση οι οποίες ανατάσσονται μετά από χειρισμό. Αντιμετωπίζεται με αιμορροϊδεκτομή.
  • 4ου βαθμού με πρόπτωση η οποία δεν ανατάσσεται με χειρισμούς. Αντιμετωπίζεται με αιμορροιδεκτομή.

Οι αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού είναι αυτές που συχνά απασχολούν τους ασθενείς λόγω της υποτροπιάζουσας αιμορραγίας παρά την συντηρητική αγωγή που ακολουθούν [φυτικές ίνες, αποφυγή αλκοόλ/μπαχαρικών, δίαιτα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, sitz baths…]. To σύστημα HelP της Biolitec προσφέρει έναν ανώδυνο και πολύ αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά από σχετική προετοιμασία του εντέρου, εντοπίζονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες με ειδικό στυλεό υπερήχων που περνά μέσα από ένα μικρό πρωκτοσκόπιο και ακολούθως με την εφαρμογή Laser σταματά η ροή του αίματος στις αρτηρίες μέσω φωτοπηξίας με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των αιμορροΐδων.

H τεχνική δεν απαιτεί γενική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία [ο ασθενής σε λίγες ώρες είναι στο σπίτι του], δεν υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση [μόνο ίσως ένας μικρός καύσος], οι επιπλοκές γενικά είναι ελάχιστες και ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 70%.