Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή

Είναι γνωστό πως ο σποραδικός καρκίνος στο παχύ έντερο αναπτύσσεται πάνω σε έδαφος πολυπόδων οι οποίοι είναι προκαρκινικές μορφές.

Υπάρχουν 3 είδη πολυπόδων στο παχύ έντερο:

  • Οι έμμισχοι πολύποδες που έχουν μίσχο [δηλ κοτσάνι] και προβάλλουν από την επιφάνεια του εντέρου
  • Οι άμισχοι πολύποδες που προβάλλουν χωρίς όμως να έχουν εμφανές κοτσάνι.
  • Οι επίπεδοι πολύποδες που δεν προβάλλουν ή προβάλλουν ελάχιστα από την επιφάνεια του εντέρου.

Η αφαίρεση των επίπεδων πολυπόδων είναι μια επέμβαση που απαιτεί να γίνεται από εξειδικευμένογαστρεντερολόγο-επεμβατικό ενδοσκόπο για δύο κυρίως λόγους:

  • H αφαίρεση των πολυπόδων αυτών και ιδίως όταν βρίσκονται στο δεξί κομμάτι του παχέος εντέρου που έχει λεπτότερο τοίχωμα, μπορεί να έχει σαν επιπλοκή την διάτρηση του τοιχώματος με αποτέλεσμα περιτονίτιδα.
  • Αν η αφαίρεση δεν γίνει σωστά μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα προκαρκινικά που να οδηγήσουν στο μέλλον σε καρκίνο.

Για να αφαιρεθούν λοιπόν οι επίπεδοι πολύποδες πρέπει να ανευρεθούν. Η ανεύρεση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί συχνά οι πολύποδες αυτοί δεν φαίνονται με τα κλασσικά συμβατικά ενδοσκόπια.

Για να ανευρεθούν πρέπει να χρησιμοποιούνται υψηλής ευκρίνειας ενδοσκόπια [high definition] σε συνδυασμό με εξειδικευμένες τεχνικές όπως η χρωμοενδοσκόπηση και το Narrow Band Imaging. Mόλις ανευρεθούν οι πολύποδες, θα μελετηθούν με την τεχνική της μεγεθυντικής χρωμοενδοσκόπησης, και θα καθορισθεί η βαρύτητα της δυσπλασίας.

Η αφαίρεση των πολυπόδων αυτών είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξειδικευση. Κατ’αρχάς ψεκάζονται οι πολύποδες με χρωστική για να καθορισθούν τα όριά τους που πολλές φορές με την απλή ενδοσκόπηση δεν είναι ευδιάκριτα.  Αφού γίνει αυτό γίνεται ένεση διαλυμμάτων κάτω από τους πολύποδες έτσι ώστε να διαχωρισθεί ο βλεννογόνος από τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του εντέρου και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διάτρησης κατά την αφαιρεσή τους. Αφού γίνει σωστή ανύψωση ακολουθεί η αφαίρεση με ειδικό βρόγχο.  Σε μεγάλους πολύποδες η αφαίρεση θα γίνει τμηματικά [piecemeal] ή με την χρήση μιας νέας μεθόδου που λέγεται ενδοσκοπική υποβλεννογονεκτομή [submucosal dissection]. Το αφαιρεθέν υλικό τοποθετείται σε φελλό [με καρφίτσες] και αποστέλλεται για βιοψία.