Ουρολογία Παίδων

Διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιµετώπιση παθήσεων του ουρο-γεννητικού συστήματος των παιδιών.

To Τμήμα

Το Παιδο-Ουρολογικό Τμήμα του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, απευθύνεται σε νεογνά, παιδιά και οι έφηβοι που έχουν ανάγκη διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής αντιµετώπισης σε συγγενείς και επίκτητες χειρουργικές παθήσεις του ουρο-γεννητικού συστήματος. Ειδικότερα, πραγµατοποιούνται χειρουργική θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών διαφοροποίησης του φύλου, παθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, της υδρονέφρωσης (αποφρακτικών ουροπαθειών), της λιθίασης, καθώς και όγκων του ουρογεννητικού συστήµατος. Βέβαια, οι παθήσεις που απαντώνται συχνότερα -και αφορούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια- είναι οι λοιµώξεις του ουροποιητικού, η κυστεο-ουρητηρική παλινδρόµηση και οι αποφρακτικές ουροπάθειες. Τα αγοράκια εµφανίζουν πιο συχνές ανωµαλίες των γεννητικών οργάνων (φίµωση, υδροκήλη, βουβωνοκήλη, κρυψορχία και υποσπαδία).

Η υπο-ειδικότητα της παιδο-ουρολογίας συµπεριλαµβάνει τον τοµέα της προγεννητικής συµβουλευτικής, που ασχολείται αποκλειστικά με το έµβρυο και διαγιγνώσκει παθήσεις, όπως οι συγγενείς ανωµαλίες του ουρο-γεννητικού συστήµατος. Σκοπός της είναι η έγκαιρη διάγνωση και πληροφόρηση των γονέων προκειµένου να αντιµετωπιστεί κατάλληλα οποιαδήποτε ανωµαλία, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει το άγχος τους.

Το Παιδο-Ουρολογικό Τµήµα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισµό (ειδικά λεπτά ενδοσκόπια και ουρητηροσκόπια) και εφαρµόζονται µοντέρνες και πρωτοποριακές µέθοδοι (ελάχιστα επεµβατικές, όπως η λαπαροσκόπηση).


Ιατρείο διαταραχών ούρησης Παίδων – Εφήβων

To Ιατρείο εντάσσεται στο Παιδο- ουρολογικό Τμήμα και απευθύνεται σε παιδιά με παθήσεις δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης, όπως ενούρηση (ημερήσια ή νυχτερινή), υπερλειτουργική κύστη, συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού, νευρογενή κύστη και μετεγχειρητικά στενώματα ουρήθρας που μπορούν να επιφέρουν – εάν δεν αντιμετωπιστούν- παροδική ή μόνιμη βλάβη στους νεφρούς.

Διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και θεραπεία ακόμη και των πιο πολύπλοκων καταστάσεων, ενώ παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό είναι εξειδικευμένο και παρέχει συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως για παράδειγμα η ουροδυναμική μελέτη, δηλαδή η διερεύνηση της λειτουργίας της κύστης και αποτύπωση των συμπτωμάτων με τεχνητά μέσα.