Κολποσκόπηση – Παθολογία Τραχήλου

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη, εξέταση του τραχήλου της μήτρας.

To Τμήμα

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη, εξέταση του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου (πλακάκι ή κυτταρολογία υγρής φάσης Τhin prep)  δείχνει αλλοιώσεις  ή όταν ο μοριακός έλεγχος (DNA ή mRNA)  HPV τεστ ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων  δείχνει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, καθώς και για την παρακολούθηση γυναικών που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την εφαρμογή θεραπειών (Laser – Loop – Κρυοπηξία).

Η κολποσκόπηση γίνεται όπως μία απλή γυναικολογική εξέταση με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο, το οποίο δεν αγγίζει την γυναίκα. Η εξέταση διαρκεί 5-10 λεπτά και είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Τοποθετείται ο κολποδιαστολέας στον κόλπο και αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Στη συνέχεια, βαμβάκι εμποτισμένο σε ειδικό υγρό (αραιό διάλυμα οξεικού οξέος  εφαρμόζεται επάνω στον τράχηλο και το υγρό αφήνεται να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα  κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες  χρωματίζονται “λευκάζουσες”.  Οι περισσότερες γυναίκες δεν το βρίσκουν οδυνηρό.  Ακολουθεί διάλυμα ιωδίου – Lugol, όπου οι φυσιολογικές περιοχές του τραχήλου της μήτρας απεικονίζονται ως σκουρόχρωμες.

Εάν χρειαστεί να ληφθεί βιοψία (punch biopsy) τότε αυτή διενεργείται συνήθως με τοπικό σπρέι αναισθησίας και το συχνότερο αίσθημα μετά από αυτή τη διαδικασία είναι ένα αίσθημα «κράμπας» που μιμείται την περίοδο.

  • Μπορεί μετά τη βιοψία να τοποθετηθεί ένα αιμοστατικό διάλυμα το οποίο έχει καφέ – κίτρινο χρώμα (Monsel).
  • Μετά από λήψη βιοψίας συνιστάται η αποφυγή των επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες μετά τη διαδικασία.

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.  Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κολπικών κρεμών πριν την κολποσκόπηση.

Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της κύησης.