Ιατρείο Διαβήτη & Κύησης

Για εμάς η επιτυχής λειτουργία του ιατρείου είναι η ασφάλεια των ασθενών μας μέσω της δυνατότητας άμεσης και σταθερής ιατρικής επικοινωνίας και παρακολούθησης.

Το Τμήμα

Στο ιατρείο παρέχεται εξειδικευμένη φροντίδα και πρόληψη σε:

(α) έγκυες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη

(β) σε γυναίκες με προϋπάρχοντα ΣΔ τύπου 1 (νεανικού) ή τύπου 2 που προγραμματίζουν μελλοντική κύηση, καθώς και τακτική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σκοπός του Ιατρείου

Μία από τις διαδεδομένες νοσηρότητες που μπορεί να εμφανιστεί στις έγκυες γυναίκες είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ).

Τα ποσοστά εμφάνισης κυμαίνονται από 7 έως 10%, ιδιαίτερα σε γυναίκες παχύσαρκες και σε ηλικία άνω των 30 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση του από τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο σε συνδυασμό με τον Ενδοκρινολόγο- Διαβητολόγο έχει δύο σημαντικούς στόχους:

  1. Τη διασφάλιση της υγείας του εμβρύου/νεογνού και της εγκύου
  2. Την πρόληψη της εμφάνισης ΣΔ τύπου 2 στην γυναίκα κατά την μετέπειτα ζωή της, δεδομένου ότι ο ΣΔΚ θεωρείται πρώιμο στάδιο πιθανής μελλοντικής εμφάνισης ΣΔ τύπου 2.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΔΚ είναι ότι ο χρόνος για τη διάγνωση και αντιμετώπισή του είναι περιορισμένους (μόλις 2 μήνες) και συνεπώς απαιτείται άμεση και συστηματική παρακολούθηση.

Παρακολούθηση

Μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος συστήνει τη διενέργεια Σακχαραιμικής Καμπύλης στην έγκυο.

Εφόσον η καμπύλη είναι παθολογική η ασθενής προσέρχεται στο Ιατρείο Διαβήτη και Κύησης προκειμένου να εκπαιδευτεί κάτω από την εξειδίκευση έμπειρου Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου στη σωστή διατροφή και στη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ τίθενται και οι επιδιωκόμενοι γλυκαιμικοί στόχοι.

Η παρακολούθηση γίνεται τακτικά, κάθε δύο εβδομάδες, με εργαστηριακές μετρήσεις γλυκόζης αίματος και εξετάζεται το ενδεχόμενο εντατικοποίησης της αγωγής, με χορήγηση ινσουλίνης αν δεν επιτευχθούν οι γλυκαιμικοί στόχοι.

Το Ιατρείο «Διαβήτης και Κύηση» βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τον Μαιευτήρα  – Γυναικολόγο έτσι ώστε να δίνονται σαφείς οδηγίες για τον επερχόμενο τοκετό της ασθενούς.

Η ασθενής παρακολουθείται ως λεχωίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της και κλείνει το τελευταίο ραντεβού της 6 με 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό για την εκτίμηση της κατάστασης της. Εκεί δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες για την πρόληψη εμφάνισης ΣΔ τύπου 2 και γίνεται σχεδιασμός για την μελλοντική παρακολούθηση.