Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι μια από τις σημαντικότερες επιστήμες υγείας και οι φυσικοθεραπευτές αποτελούν έναν βασικό κρίκο στην αλυσίδα της ομάδας αποκατάστασης της κίνησης και της λειτουργικότητας των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους λόγω κάποιου τραυματισμού ή πάθησης. Ένας αξιοσημείωτος χώρος, στον οποίο κατέχει σημαντικό ρόλο η φυσικοθεραπεία είναι ο χώρος ενός Νοσοκομείου. Στα πλαίσια της λειτουργίας μιας κλινικής η ανάγκη για ομαδική εργασία και στενή συνεργασία με όλα τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, μαίες, γραμματείς κλπ) είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Όσο αφορά σε μια μεγάλη και οργανωμένη Κλινική όπως είναι το ΜΗΤΕΡΑ η Φυσικοθεραπεία συνεισφέρει στην αποκατάσταση της υγείας μεγάλου αριθμού διαφορετικών περιστατικών. Οι  φυσικοθεραπευτές συμμετέχουν θεραπευτικά σε διάφορους χώρους της Κλινικής (Φυσικοθεραπευτήριο Κλινικής, Κλίνες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων και παίδων) παρέχοντας τις υπηρεσίες τους τόσο στους εσωτερικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Αναλυτικότερα τα είδη της φυσικοθεραπείας που εφαρμόζονται στο ΜΗΤΕΡΑ είναι:

Φυσικοθεραπεία στις γυναίκες

Η υγεία της γυναίκας αφορά τόσο σε συγκλονιστικές και μοναδικές περιόδους της ζωή της όπως η εγκυμοσύνη και η λοχεία, όσο και στη θεραπεία τραυμάτων και παθολογικών καταστάσεων. Οι φυσικοθεραπευτές ως εκ τούτου ασχολούνται με τη θεραπεία προβλημάτων στην εγκυμοσύνη (πόνοι στη ΣΣ, εκπαίδευση αναπνοής διαφράγματος, λειτουργικότητα σώματος, προσαρμογής της καθημερινότητας στις νέες συνθήκες κλπ) και στη λοχεία (πόνοι πλάτης, αυχένα και μέσης, επαναφορά του σχήματος του σώματος, βελτίωση λειτουργίας και εμφάνισης της κοιλιακής χώρας, περιορισμός των ψυχοσωματικών συνεπειών που παρατηρούνται πολλές φορές στις λεχοϊδες, αντιμετώπιση της ακράτειας κλπ)

Επίσης, η Φυσικοθεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει γυναίκες όλων των ηλικιών και των συνηθειών (νέες αλλά και ηλικιωμένες, αθλήτριες και μή, γυναίκες με οστεοπόρωση κλπ)

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο οργανισμός της γυναίκας έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από αυτόν του άνδρα και για αυτόν τον λόγο η αντίδρασή του κάτω από κοινές συνθήκες είναι διαφορετική. Αυτήν ακριβώς τη γνώση την αποκτούν με τις σπουδές τους και την εμπειρία τους οι φυσικοθεραπευτές.

Φυσικοθεραπεία στα παιδιά

Ο φυσικοθεραπευτής που θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση παιδιών αντιμετωπίζει περιστατικά από νεογέννητα μέχρι εφήβους. Εργάζεται για να θεραπεύσει έναν μεγάλο αριθμό από δυσλειτουργίες και καταστάσεις που εμποδίζουν τα παιδιά να κινηθούν και να αναπτυχθούν στο επιθυμητό επίπεδο σύμφωνα με την ηλικία τους. Συνήθως ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους, παιδιά με σπαστικότητα, εγκεφαλικές παραλύσεις, κυστικές ινώσεις, σκολιώσεις, τραυματισμούς όπως κατάγματα και εξαρθρώσεις, ραιβόκρανα κλπ. Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να έχει άριστη συνεργασία με τα μέλη της οικογένειας του παιδιού, τα οποία εκπαιδεύει για την υποστήριξη του παιδιού αλλά και την επιπλέον βοήθειά τους στην αποκατάστασή του.

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Είναι το είδος της Φυσικοθεραπείας που συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Φυσικοθεραπευτής ασχολείται με ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν υποβληθεί σε by-pass, εμφανίζουν ανεπάρκεια σε κάποια βαλβίδα της καρδίας τους, νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο άσθμα, πνευμονοπάθειες, πνευμονία και άλλες παθήσεις που στέκονται εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα προβλήματα ο Φυσικοθεραπευτής βελτιώνει την καρδιακή αντοχή και την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών του με κατάλληλες ασκήσεις και τεχνικές. Επίσης, τους εκπαιδεύει να διαχειρίζονται σωστά την πάθησή τους μειώνοντας το άγχος τους, και εκτελώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα και με σωστό τρόπο τις ασκήσεις τους.

Νευρολογική Φυσικοθεραπεία

Σε αυτό το απαιτητικό πεδίο ο Φυσικοθεραπευτής καλείται να αντιμετωπίσει παθήσεις και κακώσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοια προβλήματα είναι τραυματισμοί του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, οσφυοϊσχιαλγία, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ

Ογκολογική Φυσικοθεραπεία

Ο Φυσικοθεραπευτής σε αυτή την κατηγορία της Φυσικοθεραπείας ασχολείται με ασθενείς έχουν διαγνωστεί ή αναρρώνουν μετά από προσβολή κάποιου είδους καρκίνου. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα και συνθήκες, που βελτιώνονται με τη φυσικοθεραπεία όπως λεμφοίδημα, πόνος, μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία αρθρώσεων, δυσκολία βάδισης, μείωση αντοχής, μουδιάσματα στα άκρα, οστεοπενία ή οστεοπόρωση κλπ. Τα «όπλα» του φυσικοθεραπευτή είναι η θεραπευτική άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης, ο ηλεκτρικός ερεθισμός, η θεραπευτική μάλαξη κλπ

Γηριατρική Φυσικοθεραπεία

Αυτή η κατηγορία φυσικοθεραπείας «γεννήθηκε» λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων στον «δυτικό» κόσμο. Ο φυσικοθεραπευτής ασχολείται με τα συμπτώματα εκφύλισης που ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους  ανθρώπους και πολλές φορές εξαιτίας αυτών νοσηλεύονται στις κλινικές είτε λόγω χειρουργείου είτε λόγω παθολογικών προβλημάτων. Αρθρίτιδες γονάτων και ισχίων, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα είναι κάποιες συνηθισμένες καταστάσεις που διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων.

Αθλητική Φυσικοθεραπεία

Αφορά στην αποκατάσταση τραυματισμών αθλητών, τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι μυικές θλασεις, ρήξεις των τενόντων του ώμου, ρήξεις των χιαστών συνδέμων, κακώσεις των μηνίσκων του γόνατος, εξαρθρήματα ώμου κλπ.

Ορθοπεδική Φυσικοθεραπεία

Είναι το πιο γνωστό πεδίο Φυσικοθεραπείας το οποίο περιλαμβάνει αποκατάσταση τραυματισμών στα οστά, στους τένοντες, στους μύες, στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις.  Τα μέσα και οι τεχνικές που έχει ο Φυσικοθεραπευτής στη διάθεσή του σε αυτό το πεδίο  είναι πολλά και οι αποτελεσματικότητα τους είναι μεγάλη.

Επιπρόσθετες Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας

Σε αυτές περιλαμβάνονται υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, τη θεραπεία των χρόνιων πονοκεφάλων, την εφαρμογή anti-stress τεχνικών για ψυχοσωματική χαλάρωση. Επίσης περιέχονται οι τομείς του βιοϊατρικού βελονισμού, της θεραπευτικής μάλαξης, της ανάλυσης βάδισης με παράλληλη  κατασκευή ειδικών πελμάτων και της εργομετρικής αξιολόγησης. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικά είναι τα προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής, τα οποία γίνονται απο φυσικοθεραπευτές και είναι απόλυτα εξειδικευμένα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό ότι η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές και  απαραίτητες επιστήμες υγείας, η οποία όταν ασκείται από εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλά διαφορετικά είδη χειρουργείων, τραυματισμών και παθήσεων.