∆ιαιτολογία-∆ιατροφή Παίδων

Παρακολούθηση παιδιών και εφήβων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα διατροφής με στόχο την καλή υγεία.

To Τμήμα

Στο Τµήµα πραγµατοποιείται έλεγχος βάρους παιδιών και εφήβων, υπολογισµός του ∆είκτη Μάζας Σώµατος, κ.ά. Ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί καλή προσέγγιση για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους με βάση το ύψος, το βάρος, την ηλικία και την εθνικότητα ενός παιδιού.  Υπάρχουν συγκεκριμένες καμπύλες ΔΜΣ για τα ελληνόπουλα οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς υγείας για παιδιά για την κατάταξη των αγοριών και των κοριτσιών σε φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα, παχύσαρκα ή ελλιποβαρή.

Η παχυσαρκία στα παιδιά συχνά σχετίζεται με υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπνική άπνοια και έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του παιδιού. Μακροπρόθεσμα τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ως ενήλικες και να παρουσιάσουν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το αυξημένο λίπος ως ενήλικες.

Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να μην είναι ελλιποβαρή, σε επίπεδο ανορεξίας, η οποία είναι άμεσα επικίνδυνη για την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.

Η διατροφική παρέμβαση δίνει έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση των οικογενειών για την απόκτηση υγιεινών συμπεριφορών. Βάση δίνεται στη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία της κατανόησης και της επιλογής της τροφής και των σωστών μερίδων για την ηλικία τους και της κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων για την ομαλή τους ανάπτυξη.

Στενή συνεργασία υπάρχει με την Παιδοενδοκρινολόγο της ομάδας κ Καράντζα-Χαρώνη, Διευθύντρια Ενδοκρινολογικής Κλινικής Παίδων Μητέρα και με την κ. Λουίζα Βελέτζα, διδάκτορα Ψυχολογίας, για την αξιολόγηση κινήτρων και την στήριξη για να επιτευχθούν συμπεριφορικές αλλαγές.