Διαιτολογία

Βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (Π.Ο.Υ.), όλων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών (EFAD, ESPEN) αλλά και των Αμερικάνικων Οργανισμών (ASPEN, CDC), η διατροφή και η υποστήριξη της θρέψης αποτελεί τόσο μέρος της θεραπείας του ασθενούς, όσο και μέτρο πρόληψης νοσημάτων.

Το Τμήμα Διαιτολογίας του ΜΗΤΕΡΑ, με την ευρεία γκάμα περιστατικών σε ενήλικες και παιδιά, σε ΜΕΘ ενήλικων και παίδων, όπως και στα Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας επωμίζεται την ευθύνη για τη θρέψη και τη σίτιση τόσο των νοσηλευόμενων, όσο και των εξωτερικών μικρών και μεγάλων ασθενών.

Βασικό μέλημα του Τμήματος είναι η εφαρμογή της επιστήμης της Κλινικής Διαιτολογίας στους ασθενείς ώστε η υποστήριξη του ασθενούς να γίνεται ολοκληρωμένα, έγκαιρα και εξατομικευμένα.

Υπηρεσίες

  • Συνεργασία με όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου για την εφαρμογή της ιατρικής οδηγίας στη σίτιση του ασθενούς.
  • Επίβλεψη, διανομή και τήρηση των διατροφικών οδηγιών που έχουν δοθεί για τον σχεδιασμό των γευμάτων των ασθενών.
  • Καθημερινές επισκέψεις στις Κλινικές για τυχόν ανάγκες και διευκρινίσεις προς τους ασθενείς. Παροχή ενδεικτικών διατροφικών οδηγιών για όλους τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο.
  • Διατροφική αξιολόγηση και εκτίμηση θρέψης βάσει διεθνών πρωτοκόλλων (Ανίχνευση Διατροφικού Κινδύνου – Nutritional Risk Screening, NRS) και αντιμετώπιση τυχόν ευρημάτων δυσθρεψίας, δυσφαγίας κτλ.
  • Ενημέρωση, εκπαίδευση, σύνταξη γραπτών οδηγιών καθώς και διάθεση συμβουλευτικών εντύπων σε όσους ασθενείς χρειάζεται να ακολουθήσουν διατροφικό πρόγραμμα.
  • Σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και τους ιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και άλλων ειδικών μονάδων (Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού), παρέχει εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα εντερικής και παρεντερικής διατροφής σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
  • Εκτίμηση θρέψης και διατροφική υποστήριξη εγκύωνμε σκοπό:

α) την ομαλή αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με την επίτευξη μιας καλή θρεπτικής κατάστασης.

β) Διατροφική θεραπεία συμβαμάτων της κύησης, όπως ο διαβήτης της κύησης, η προεκλαμψία, η υπερέμμεση κτλ.

  • Εκτίμηση θρέψης και διατροφική υποστήριξηατόμων με χρόνιες παθήσεις, παθολογικές καταστάσεις ή συμπτώματα καθώς και ατόμων που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής διατροφής (τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, FSMPs).
  • Διαχείριση σωματικού βάρους (γυναικών, ανδρών, παιδιών και εφήβων), με πλήρη αξιολόγηση ανθρωπομετρικών στοιχείων  και διενέργεια ανάλυσης σύστασης σώματος, καθώς και κατάρτιση εξατομικευμένου εβδομαδιαίου διαιτολογίου.