Ωστόσο η γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση έρχεται για να δώσει τη λύση.

Τι ακριβώς είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία που εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «παγώσουν» τον χρόνο και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων ελαττώνεται μετά τα 35 έτη, οπότε μειώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.

Είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία;

Καθόλου. Τα βήματα της διαδικασίας είναι αρκετά απλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση πολλών ωαρίων. Η ωρίμανση παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση, η γυναίκα φεύγει και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θελήσει να κάνει παιδί;

Τα ωάρια καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μετά την καθιέρωση της υαλοποίησης ωαρίων, δείχνουν ότι η ποιότητα των κατεψυγμένων ωαρίων, η πιθανότητα γονιμοποιήσής τους και τα ποσοστά κύησης είναι εφάμιλλα με αυτά των φρέσκων ωαρίων.

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ASRM) θεωρεί τη μέθοδο της υαλοποίησης ωαρίων κατάλληλη για καθημερινή εφαρμογή, ενώ οι μελέτες των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο αυτή, δείχνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Μέχρι ποια ηλικία μπορούν οι γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Αν και δεν έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια, επειδή τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται μετά τα 35 έτη, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αποτελεσματικότερη όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Θεωρείται αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία;

Απόλυτα. Όπως δείχνει και η χρηματοδότηση της κρυοσυντήρησης από εταιρείες όπως η Apple και η Facebook για τις υπαλλήλους τους, η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, και τους δίνει σήμερα την ελευθερία να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τη δική τους προσωπική και κοινωνική κατάσταση. Συγχρόνως, είναι ένα βήμα προόδου για τη γυναίκα και την κοινωνία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή. Μία επιλογή που τη στηρίζει η επιστημονική μας ομάδα και έχει την υψηλή τεχνογνωσία για να την πραγματοποιήσει. Αυτή η επιλογή είναι τώρα στο χέρι σας.