Prenatal – Postnatal Mum & Baby yoga

Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Η γυναικεία φύση αντιλαμβάνεται και διαισθάνεται τη φυσική διαδικασία της γέννας και προσπαθεί κατά τη διάρκεια της, να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να πετύχει μία ευχάριστη περίοδο εγκυμοσύνης, με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις, καλή ψυχολογική διάθεση και να πετύχει τη βέλτιστη θέση εμβρύου για έναν εύκολο, φυσιολογικό τοκετό.

Η yoga για εγκύους (prenatal yoga) είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που σας βοηθάει να επανασυνδεθείτε με αυτή την εσωτερική σας σοφία και σας καθοδηγεί στο ταξίδι της εγκυμοσύνης βήμα-βήμα. Η πρακτική πραγματοποιείται με βάση το αγγλικό σύστημα Birthlight,  με ασκήσεις προσαρμοσμένες ειδικά για τις έγκυες γυναίκες.

O φυσικός συνδυασμός ασκήσεων και αναπνοών, θα σας ενώσει με το μωρό σας και θα σας καλλιεργήσει συνείδηση στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας, αυξάνοντας επίσης και την ορμόνη ωκυτοκίνη, απαραίτητη για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την ώρα του τοκετού αλλά και μετά τη γέννηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το δέσιμο με το μωρό σας.

Η ανησυχία, το στρες και η κατάθλιψη είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ίσως βιώνει η έγκυος γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή και ένα χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού.

Η συνδρομή του  γυναικολόγου είναι απαραίτητη και υψίστης σημασίας. Είναι γενικός σύμβουλος και θεραπευτής, συζητώντας ανησυχίες κάθε είδους (θέματα διατροφής, ψυχολογίας, διαπροσωπικών σχέσεων, σωματικές ενοχλήσεις).

Η πρόταση πραγματοποίησης πρακτικής προγεννητικής γιόγκα είναι μία από τις συμβουλές του, εάν πρόκειται για μία εγκυμοσύνη που δεν αντιμετωπίζει κάποια ιδιαιτερότητα που θα καθιστούσε μη επιτρεπτή τέτοιου είδους πρακτική.

Yoga για νέες μαμάδες με μωρά

Πρόκειται για απαλές, διαδραστικές πρακτικές, βασισμένες στη Yoga που διεγείρουν το μωρό μέσα από το άγγιγμα, την αναπνοή, το ρυθμό, την κίνηση και τη βαθιά χαλάρωση.

Τα μαθήματα της Yoga για μαμάδες με μωρά, βοηθούν στην υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μωρών ενώ παράλληλα καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή των γονιών, ενισχύουν το δέσιμο μεταξύ τους αποκαλύπτοντας  απολαυστικούς τρόπους αλληλεπίδρασης και δημιουργικού παιχνιδιού. Η μαμά δυναμώνει σωματικά κάνοντας ασκήσεις που εστιάζουν στο κλείσιμο του σώματός της, μετά το μεγάλο άνοιγμα της γέννας και χαλαρώνει ψυχικά αφού απολαμβάνει την παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση με το μωρό της και αισθάνεται ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αναγνώριση των αναγκών του.

Μητέρα και παιδί συνδέονται ακόμα περισσότερο μέσα από μία εμπειρία που προσθέτει στην καθημερινότητά τους χαρά, δημιουργικότητα, άνεση και χαλάρωση.

 

Πληροφορίες και ραντεβού
κα Έφη Καραπιπέρη
Prenatal yoga instructor
Τ: 210 686 9000

Η Yoga για εγκύους

 • Δυναμώνει τη μήτρα και τους μυς της λεκάνης
 • Βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος
 • Γυμνάζει, δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και βοηθάει στον πόνο της μέσης και πλάτης
 • Ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης  όπως ναυτία, καούρα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, φλεβίτιδα, πρήξιμο
 • Προσφέρει αναζωογόνηση και ευεξία, καλή ψυχολογική διάθεση και ήρεμο ύπνο
 • Βοηθάει στην πραγματοποίηση της βέλτιστης θέσης εμβρύου
 • Αυξάνει την ωκυτοκίνη, ενισχύει το δέσιμο μητέρας-εμβρύου

Μέσα από απλές συμβουλές εξασκείστε στο:  

 • Πώς πρέπει να σκύβετε, να κάθεστε και να επαναφέρετε το σώμα σας στην όρθια θέση, ώστε να μη δημιουργείται ενόχληση στο μωρό σας και να μη ταλαιπωρείται το σώμα σας.
 • Μαθαίνετε ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
 • Πως να αναπνέετε σωστά και να αποβάλετε το άγχος
 • Διδάσκεστε την κατάλληλη στάση σώματος για μια θετική προοπτική.

Προγεννητική Yoga Birthlight 

Η  προγεννητική Yoga Birthlight βοηθά και διευκολύνει σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την αμφίδρομη σχέση με το μωρό σας.

Η  Υoga  Birthlight έχει ανεξάντλητα οφέλη καθώς είναι η εξειδικευμένη yoga  για τη μετάβαση στη μητρότητα, η μόνη ενδεδειγμένη ώστε να  σας προετοιμάσει κατάλληλα για τη μεγάλη ώρα του τοκετού.  Η προγεννητική Yoga Birthlight, είναι ένας συνδυασμός  ασκήσεων  της κλασικής  yoga με ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις και τεχνικές, ευεργετικές για  την περίοδο της  εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη της προγεννητικής Yoga Birthlight είναι:  

 • Σωματικά: Χαρίζει ενδυνάμωση στο σώμα, ευεξία, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και στην ελαστικότητα των μυών της πυέλου.
 • Ψυχικά: Χαρίζει ενδυνάμωση και σας βοηθά να αποβάλετε το άγχος, την κούραση και το στρες.
 • Συναισθηματικά: Ανοίγει τις πύλες της καρδιάς ώστε να αγκαλιάσετε με όλη σας τη δύναμη και την ενέργεια τη νέα ζωή που εσείς φέρνετε στον κόσμο.
 • Πνευματικά: Ο φυσικός συνδυασμός ασκήσεων και αναπνοών σας ενώνει με το μωρό σας μέσα από απόλυτη ισορροπία, στοιχείο καθοριστικό για τη μετέπειτα σχέση μητέρας-παιδιού που θα αναπτύξετε στην πορεία.   

Δωρεάν μαθήματα Yoga για εγκύους

Το ΜΗΤΕΡΑ παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν πρακτικής προγεννητικής yoga στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων του ΜΗΤΕΡΑ, σε μέλλουσες μαμάδες μετά την ολοκλήρωση της 12ης εβδομάδας κύησης, και έπειτα από την γραπτή βεβαίωση του γυναικολόγου, που αναφέρει την εβδομάδα κύησης καθώς και  την συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση της πρακτικής.

Η πρακτική διενεργείται στο Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου σε εγκύους που πρόκειται να υποβληθούν σε υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης, με σκοπό να χαλαρώσουν, να πάρει καλύτερη θέση το μωρό για πιο καθαρή απεικόνιση.

Επιπλέον, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένων ασκήσεων και αναπνοών προγεννητικής yoga, στην αίθουσα ωδινών, πριν τον τοκετό, βοηθώντας την μέλλουσα μητέρα να αντιμετωπίσει τις συσπάσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να πάρει το μωρό την κατάλληλη θέση για εύκολο,  γρήγορο και φυσιολογικό τοκετό.

Τα μαθήματα προγεννητικής Yoga πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους  στο ΜΗΤΕΡΑ και η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι από 15 έως 60 λεπτά ανάλογα  με την ανάγκη της κάθε εγκύου.