Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress Echo)

Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo) ανήκει στις νεότερες τεχνικές των υπερήχων καρδιάς και αποτελεί μία εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδο για την πρώιμη και αξιόπιστη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον καθορίζει την πρόγνωση των ασθενών και αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο κατά τη λήψη σημαντικών διαγνωστικών αποφάσεων. Παράλληλα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο βιώσιμου μυοκαρδίου αλλά και για την αξιολόγηση βαλβιδοπαθειών και μυοκαρδιοπαθειών.

Αποτελεί κοινό τόπο πως κατά τη διάρκεια της ηρεμίας ακόμα και ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο δεν εμφάνιζουν πάντα στηθάγχη ενώ και το ηλεκτροκαρδιογράφημα τους είναι συχνά φυσιολογικό. Η τεχνική της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας βασίζεται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια του στρες αυξάνονται οι απαιτήσεις της καρδιάς σε οξυγόνο. Έτσι σε έναν ασθενή με σημαντική στένωση κάποιας ή κάποιων στεφανιαίων αρτηριών θα προκληθεί σχετική μείωση της μυοκαρδιακής αιμάτωσης με επακόλουθο την τμηματική διαταραχή της κινητικότητας του μυοκαρδίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαταραχή αυτή προκαλείται χρονικά πιο νωρίς απ`ότι οι ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις και ο στηθαγχικός πόνος. Όσο μεγαλύτερη είναι η στένωση ή οι στενώσεις τόσο μεγαλύτερες αλλά και πρωιμότερες θα είναι και οι μεταβολές στην κινητικότητα των τοιχωμάτων της καρδιάς. Κατά συνέπεια η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου μπορεί να γίνει με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Tοποθετείται περιφερική γραμμή για τη χορήγηση της δοβουταμίνης. Γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια λαμβάνονται υπερηχογραφικές εικόνες ηρεμίας και ξεκινά η χορήγηση του φαρμάκου. Λαμβάνονται εικόνες από διάφορες οπτικές γωνίες σε κάθε στάδιο έγχυσης.  Μόλις επιτευχθεί ο στόχος της καρδιακής συχνότητας ή όταν ο ιατρός κρίνει διακόπτεται η χορήγηση του φαρμάκου και λαμβάνονται οι τελικές εικόνες. Η δοκιμασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ο ασθενής παρακολουθείται μέχρι την επάνοδο της καρδιακής συχνότητας στα προ της δoκιμασίας επίπεδα ενώ θα ζητηθεί από τον ασθενή να παραμείνει στο χώρο του Νοσοκομείου για περίπου μισή ώρα. Το αποτέλεσμα του τεστ είναι άμεσα διαθέσιμο μετά το πέρας της εξέτασης. Επίσης, ένα από τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως δεν υπαρχει καμία επιβάρυνση σε ακτινοβολία ή ραδιενέργεια για τον ασθενή και τους γύρω του.

Οδηγίες πριν την εξέταση:

Καλό θα ήταν να φάτε ένα ελαφρύ πρωινό και στη συνέχεια να παραμείνετε νηστικοί για 2-3 ώρες. Είναι σημαντικό να διακόψετε για 24-48 ώρες φάρμακα που μειώνουν την καρδιακή συχνότητα όπως οι β-αποκλειστές, μερικοί ανταγωνιστές ασβεστίου (μη διυδροπυριδίνες) και η ιβαμπραδίνη. Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή και λαμβάνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα μπορείτε να το διακόψετε μόνο για την ημέρα της εξέτασης. Μπορείτε να πάρετε όλα τα υπόλοιπα φάρμακά σας κανονικά. Αν δεν γνωρίζετε αν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή επικοινωνήστε με το τμήμα καρδιολογικών υπερήχων του Νοσοκομείου MHTΕΡΑ.