Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Στο Iατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συστηματική και πολύπλευρη.

Γιατί πρέπει να διακόψεις το κάπνισμα;

 1. Το κάπνισμα σκοτώνει…
 • Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ οι καπνιστές ζουν 10 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.
 • Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο κόβει 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.
 1. Το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές παθήσεις

Αν είσαι καπνιστής  ο κίνδυνος να σου συμβεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο είναι δύο φορές μεγαλύτερος σε σχέση με κάποιον που  δεν καπνίζει. Ιδιαίτερα αν είσαι άνω των  50, ο κίνδυνος είναι 10 φορές μεγαλύτερος. Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα καλύπτουν ένα μακροσκελή κατάλογο (πάνω από 40 νοσήματα) ενώ συνεχώς αποκαλύπτονται καινούριες συσχετίσεις διαφόρων παθήσεων με την βλαπτική αυτή συνήθεια.  Τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα,  o καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της ουροδόχου κύστης, η  περιφερική αρτηριοπάθεια  και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 1. Ο καπνός είναι τοξικός

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 ουσίες, 50 από τις οποίες είναι καρκινογόνες και 100 είναι τοξικές. Μεταξύ αυτών, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα έχουν βλαπτικές επιδράσεις στην καρδιά.

 1. Το κάπνισμα προκαλεί εξάρτηση

Πολλοί επιχειρούν τη διακοπή του καπνίσματος, λιγότεροι όμως τα καταφέρνουν. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και η κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη, γιατί ο κύριος λόγος της αποτυχίας οφείλεται στην εξάρτηση κυρίως από τη νικοτίνη.

 1. Το κάπνισμα βλάπτει και τους γύρω σας

Είναι το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του πνεύμονα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΚΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ…

 • 24 ώρες μετά την διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο κίνδυνος για την καρδιά.
 • Στον 1 χρόνο ο κίνδυνος μειώνεται στον μισό.
 • Στα 15 χρόνια ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με αυτών των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ!
 • Στα 5 χρόνια χωρίς τσιγάρο ο κίνδυνος του καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται πάνω από τα 50%!

Εάν έχεις γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι το ίδιο σημαντική όσο και η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής σου πίεσης.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ!

Οι περισσότεροι καπνιστές έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μια φορά να κόψουν το κάπνισμα με διάφορους τρόπους, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Επειδή το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση που εκλαμβάνεται ως συνήθεια, το πρωταρχικό και ίσως το βασικότερο βήμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η απόφαση.

Στο Iατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων του Νοσοκομείου  ΜΗΤΕΡΑ  η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συστηματική και πολύπλευρη, ενώ προτείνονται λύσεις για τα περισσότερα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσεις στην προσπάθεια να σταματήσεις το κάπνισμα. Το Ιατρείο προσφέρει σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση με φαρμακευτική ή μη αγωγή, στηρίζει τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, ιδιαίτερα μάλιστα τις πρώτες ημέρες μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο και μαθαίνει νέους τρόπους συμπεριφοράς μακριά από το τσιγάρο, ελέγχου του σωματικού βάρους και υιοθέτησης ενός υγιέστερου τρόπου ζωής. Ο συνδυασμός όλων αυτών εγγυάται όχι μόνο τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και την οριστική αποχή από αυτό.