Skin detox μετά το καλοκαίρι: ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Γράφει η
Παναγιώτου Μαρία
Δερματολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Δερματολογικού Τμήματος – Αισθητικής Δερματολογίας Αντιγήρανσης DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Το καλοκαίρι, απολαύσαμε τον ήλιο και επιστρέψαμε μαυρισμένοι και ευδιάθετοι. Όμως ήρθε το φθινόπωρο και σιγά σιγά το μαύρισμά μας σβήνει, με τα σημάδια του ήλιου να αρχίζουν να αποκαλύπτουν το θαμπό και ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα μας, με  αυξημένες λεπτές ρυτίδες, μελαγχρωματικες κηλίδες, και κλειστούς πόρους.

Ήρθε η ώρα για επίσκεψη στονδερματολόγο σας για θεραπείες αποτοξίνωσης του δέρματος από την βλαπτική επίδραση του ήλιου.

Θεραπείες αναζωογόνησης δέρματος

Χημικό Peeling

Το χημικό peeling είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που βοηθάει στην αποκατάσταση της λάμψης του δέρματος μετά από το καλοκαίρι. Βελτιώνεται η όψη και η υφή του δέρματος απολεπίζοντας την εξωτερική φωτοεκτιθώμενη στιβάδα του δέρματος, αφήνοντας το πιο λείο, μαλακό και λαμπερό.

Στο χημικό peeling ελαφριάς έντασης χρησιμοποιούμε άλφα υδροξύ οξέα (ΑΗΑ), γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ για την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Ένα ελαφρύ χημικό peeling βοηθάει στη βελτίωση της εξωτερικής όψης και θαμπότητας του δέρματος, μειώνοντας την ένταση των κηλίδων και των δυσχρωμιών που προκύπτουν μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Στο χημικό peeling μέτριας έντασης  χρησιμοποιούμε γλυκολικό οξύ, TCA  ή λακτικό οξύ, για τη θεραπεία πιο επίμονων βλαβών του ήλιου όπως το βαθύ μέλασμα, οι ακτινικές υπερκερατώσεις και οι λεπτές έως μέτριες ρυτίδες.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στα χέρια. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά 3-4 εβδομάδες για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρός με ελάχιστη απολέπιση για 1 με 3 ημέρες.

Μεσοθεραπεία προσώπου

Η Μεσοθεραπεία προσώπου είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανάπλασης του δέρματος. Γίνεται με έγχυση βιταμινών όπως βιταμίνη C, Ε, υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα κατευθείαν στο δέρμα εκεί ακριβώς οπού υπάρχει ανάγκη.

Η αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών και αμινοξέων βοηθάει στη σύνθεση νέου κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την αντιγήρανση, και αντιοξείδωση του δέρματος.

Το δέρμα αποκτά βαθιά ενυδάτωση και θρέψη που το έχει τόσο ανάγκη μετά από το καλοκαίρι.

Συνίσταται μια θεραπεία ανά 25 ημέρες και εφαρμόζεται στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ.

Ονομάζεται και lunch time θεραπεία αφού έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει κατευθείαν στις καθημερινές του ασχολίες.

Ανάπλαση δέρματος με Fraxel Laser

Η συσσωρευτική επίδραση του ήλιου προκαλεί οξειδωτικό στρες στο δέρμα και προάγει την φωτογήρανση. Έρευνες δείχνουν πως όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στον ήλιο τόσο πιο γρηγορά γερνάει το δέρμα μας.  Όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο το δέρμα να επανορθώνει τη ζημιά που έχει προκληθεί από τον ήλιο. Το δέρμα λεπταίνει, χάνει την  φριγηλότητά και την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ρυτίδες.

Το Fraxel Laser είναι μια εγκεκριμένη μέθοδος (FDA) ανάπλασης του δέρματος.

Είναι μια επαναστατική μέθοδος ανάπλασης του προσώπου διότι χρησιμοποιεί ενέργεια φωτός σε δέσμες που απορροφάτε βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος διεγείροντας τους ινοβλάστες που παράγουν νέο κολλαγόνο. Η κλασματική ενέργεια φωτός αφήνει ανέπαφα τον περιβάλλοντα ιστό, με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπλαση του δέρματος με μικρό χρόνο αποθεραπείας. Το δέρμα γρήγορα επουλώνεται από μέσα προς τα έξω με την αντικατάσταση των θαμπών φωτογηρασμενων κυττάρων από νέα φρέσκα και λαμπερά κύτταρά με αποτέλεσμα ολική ανάπλαση του δέρματος.

Το δέρμα γίνεται πιο λείο καθώς οι λεπτές γραμμές μειώνονται αισθητά γύρω από τα ματιά, περιστωματικά, και στο μεσοφρύιο. Ο τόνος του δέρματος  γίνεται πιο ομοιόμορφος καθώς μειώνονται οι κηλίδες, οι πανάδες και το μέλασμα.

Μετά από τη θεραπεία fraxel ο ασθενής εμφανίζει ερύθημα και απολέπιση για περίπου 10 ημέρες ανάλογα με την ένταση της θεραπείας.  Όσο περνάει ο χρόνος με την παραγωγή νέου κολλαγόνου το δέρμα φαίνεται όλο και πιο λαμπερό και σφριγηλό.

Δείτε όλες τις θεραπείες του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας &
Αντιγήρανση Do Care εδώ

 

 

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.