Η τελευταία εξέλιξη για τον προστάτη και τους λίθους στα νεφρά με τεχνολογία Moses 2 laser

Γράφει ο
Δρ. Βεβελογιάννης Παναγιώτης
Ουρολόγος
Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτου και Λιθίασης MHTEPA

 

 Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της λιθίασης των νεφρών με την εισαγωγή του συστήματος Laser Moses 2 από την Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Λιθίασης και Προστάτη του ΜΗΤΕΡΑ και του ιατρού Βεβελογιάννη Παναγιώτη, αλλάζουν για πάντα το τοπίο στην σύγχρονη Ουρολογία.

Σύστημα διαμόρφωσης παλμού Moses 2

Στο χώρο της Ιατρικής τεχνολογίας οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γρηγορότεροι από πολλές άλλες τεχνολογίες και έτσι εμφανίζονται συχνά ιατροτεχνολογικά προϊόντα ρηξικέλευθης τεχνολογίας που ανατρέπουν την εξελικτική ροή μιας  υπάρχουσας και πολύ καλής τεχνικής προς το συμφέρον πάντοτε του ασθενούς. Η διαμόρφωση παλμού του συστήματος Moses 2 είναι η μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη στο χώρο των Ιατρικών Lasers της τελευταίας δεκαετίας.

Το πρώτο ελεγχόμενο κύμα παλμού διαχωρίζει με έναν στεγανό θύλακο αέρος το υδάτινο περιβάλλον, μέσα στο οποίο επεμβαίνουμε, δημιουργώντας έτσι ένα πέρασμα σε κενό αέρος για την επόμενη ακολουθία Laser, ώστε να παραδοθεί με την βέλτιστη ακρίβεια και ασφάλεια στον στόχο αποφεύγοντας τις σκεδάσεις και την απορρόφηση ενεργείας του παρελθόντος.

Χειρουργώντας λοιπόν υπό συνθήκας κενού, χρησιμοποιούμε πλέον ελάχιστες ενέργειες όντας φιλικοί προς τον ανθρώπινο ιστό και μην ανεβάζοντας επίσης την θερμοκρασία του ύδατος με το οποίο δεν ερχόμαστε σε επαφή αποφεύγουμε και τις θερμικές βλάβες των συνηθισμένων Lasers. 

MoLEP: Laser Ενδοσκοπική Εκπυρήνιση Προστάτη με Τεχνολογία Moses  

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας και η κορωνίδα των επεμβάσεων για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη διενεργείται ήδη  και με άριστα αποτελέσματα από την ομάδα των ιατρών της Κλινικής επί μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, επιτυγχάνοντας 20% ταχύτερο χρόνο επέμβασης, 40% καλύτερη αιμόσταση με μηδενική απώλεια αίματος, ώστε σε ένα ποσοστό 90% οι ασθενείς με προστάτη να εξέρχονται αυθημερόν, πολλές φορές και χωρίς καθετήρα.

Με την νέα επέμβαση, η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ομαλή, συντομότατη και απαλλαγμένη από την νοσηρότητα των επιπλοκών, δεν χρειάζεται διακοπή τυχόν αντιπηκτικής αγωγής, επίσης δεν παραμένει υπολειμματικός ιστός ακόμη και σε αδένες 350 κυβικών μηδενίζοντας τις πιθανότητες μελλοντικών επανεπεμβάσεων και τέλος ο ασθενής διατηρεί τις ζωτικές ανδρικές του λειτουργίες.

RIRS: Ανιούσα Ενδοσκοπική Λιθοτριψία με Moses Laser

Η Ενδοσκοπική λιθοτριψία έχει εκτοξευθεί σε άλλο επίπεδο ταχύτητος, αποτελεσματικότητος και ασφάλειας με την χρήση του συστήματος παλμού Moses, όπου με την βοήθεια μιας ελαχίστης διαμέτρου κάμερας η οποία εισέρχεται ανάδρομα μέσω του ουρητήρος, ο ιατρός μπορεί να επισκεφθεί και τα πλέον δυσπρόσιτα σημεία των καλύκων του νεφρού λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας της οπτικής ίνας Moses.

Έτσι με απευθείας οπτική επαφή οι λίθοι ανεξαρτήτως σκληρότητος εξαχνώνονται, μεταπίπτοντας δηλαδή από στερεά σε αέρια κατάσταση λόγω των 120 Hz συχνότητος δέσμης με έναν συνοπτικό τρόπο σε μια μόλις συνεδρία. H νέα τεχνολογία με μειωμένη κατά 50% οπισθοχώρηση του λίθου, λόγω της διεθνώς κατοχυρωμένης αντιπαλινδρομικής ιδιότητος του Moses, αναρροφά ταυτοχρόνως τα όποια μικροσωματίδια διαμέτρου μόλις ενός μικρού προκύψουν. Η απουσία ύπαρξης συγκριμμάτων λίθου είναι ακριβώς και το γεγονός για το οποίο αποφεύγεται ο τραυματισμός του ουρητήρος κατά την κάθοδό τους , ως επίσης απουσιάζει και η τραυματική εισαγωγή λαβίδων για την σύλληψή τους όπως συμβαίνει με τις λοιπές μεθόδους.

ECIRS: Συνδυασμένη ανιούσα με διαδερμική Laser λιθοτριψία με σύστημα Moses

Για τους πραγματικά ευμεγέθεις κοραλλιοειδείς λίθους που καταλαμβάνουν όλο το εσωτερικό του νεφρού και εκεί που ο βαθμός δυσκολίας ξεπερνάει κάθε άλλη δυνατότητα, η ομάδα έχει εισαγάγει με επιτυχία τον συνδυασμό της ανιούσης RIRS ταυτοχρόνως με την Laser διαδερμική προσπέλαση, mini PCNL, την επονομαζομένη ECIRS.

Απαιτεί τον άριστο συγχρονισμό δυο πεπειραμένων χειρουργών όπου από μια ελάχιστη οπή πέντε χιλιοστών εισέρχεται η πρώτη mini κάμερα απευθείας στο νεφρό, ενώ συνδυαστικά η δεύτερη προσεγγίζει ενδοσκοπικά ανερχόμενη τον ουρητήρα και οι λίθοι ανεξαρτήτως πλήθους η μεγέθους εξαχνούνται, διατηρώντας έτσι το πολύτιμο όργανο του ασθενούς που σύμφωνα με τις παλαιότερες μεθόδους θα απειλείτο με χειρουργική αφαίρεση.

Η  καινοτομία της ECIRS είναι η πλήρης ύπτια θέσις του ασθενούς  αποφεύγοντας τους κινδύνους των θρομβώσεων λόγω της επί μακρόν πρηνούς θέσης που προϋπέθεταν οι προηγούμενες τεχνικές, η αλλοιώς, η τροποποίησις της παλαιοτέρας Galdakao κατά ¨Athens Modified Valdivia Position¨, όπως θέλησαν να την ονομάσουν οι ιατροί στο διεθνές συνέδριο της SIU, κατόπιν της πόλης μας από την οποία προήλθε η τεχνική.

Μέχρις στιγμής έχουν αντιμετωπισθεί και ωφεληθεί από την διατήρηση του νεφρού τους στην Πρότυπη Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής του ΜΗΤΕΡΑ πολυάριθμοι ασθενείς από όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και περίπτωσεις βρεφών  με κοραλλιοειδή λιθίαση όπου για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιατρική με την μέθοδο των ιατρών και εξαιρετική επιτυχία η επέμβασις ECIRS  εφαρμόζεται σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι χαρά μας να συμβαδίζει η χώρα με τις Ιατρικές εξελίξεις και να παρέχονται υψηλής ποιότητος υπηρεσίες στους ασθενείς αντάξιες του εξωτερικού.