5 στόχοι όλης της οικογένειας για τη νέα χρονιά

Γράφει η
Ευαγγελία Λαγκώνα,
Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Με τον ερχομό του καινούριου χρόνου οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουν κάποιους προσωπικούς στόχους που επιθυμούν να πετύχουν. Μήπως φέτος είναι ευκαιρία να βάλουμε όλοι μας κάποιους “οικογενειακούς” στόχους που θα ωφελήσουν όχι μόνο εμάς αλλά και τα παιδιά μας;

Διαβάστε τις 5 καλύτερες προτάσεις για τη νέα χρονιά που σίγουρα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας:

  1. Βγείτε επιτέλους από την πρίζα!

Στις μέρες μας αφιερώνουμε υπερβολικό χρόνο ασχολούμενοι με διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους. Αλήθεια πέρασε ποτέ από το μυαλό σας πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκατε όλοι μαζί σαν οικογένεια χωρίς κάποιος να βλέπει τηλεόραση, να χαζεύει στο internet, να διαβάζει τα mail του ή να μιλάει στο κινητό του; Βάλτε φέτος το στόχο να αφιερώνετε περισσότερες μέρες το μήνα με την οικογένεια σας χωρίς ηλεκτρονικά, αλλά παίζοντας στην ύπαιθρο ή με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Προγραμματίστε μέρες και ώρες ενασχόλησης με ηλεκτρονικά και μείνετε συνεπείς στον προγραμματισμό σας.

  1. Τρώτε υγιεινά!

Οι γονείς αποτελούν το σημαντικότερο παράδειγμα για τα παιδιά. Φροντίστε λοιπόν τις δικές σας διατροφικές συνήθειες. Καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών από τις 5 κύριες ομάδες: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά. Αντικαταστήστε  τα κορεσμένα λίπη, τη ζάχαρη και το αλάτι με μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, ψάρια), φρούτα και λαχανικά. Βρείτε νέες, νόστιμες και ελκυστικές συνταγές για να καταφέρετε να φάνε τα παιδιά σας τρόφιμα που αντιπαθούν, όσπρια, ψάρια, λαχανικά.

  1. Ασκηθείτε!

Βοηθήστε το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση. Δώστε πρώτοι το καλό παράδειγμα αυξάνοντας τη δική σας σωματική δραστηριότητα. Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. Ανεβείτε μερικά σκαλιά και αρχίστε να κάνετε γυμναστική ή κάποιο σπορ. Οργανώστε δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Η άθληση με τα παιδιά είναι συνήθως εύκολη και ευχάριστη. Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε ποδήλατο, κολύμπι, ή κυνηγήστε τα στην παιδική χαρά. Προγραμματίστε πάρτυ στο σπίτι με χορό. Δυστυχώς στην εποχή μας μόνο 1 στα 3 παιδιά είναι σωματικά δραστήριο, τα παιδιά και οι έφηβοι ξοδεύουν περισσότερο από 7 ώρες την ημέρα ασχολούμενοι με τις ηλεκτρονικές συσκευές και 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρα. Θυμηθείτε ότι η άσκηση με μια ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τα κλειδιά για μια ζωή γεμάτη υγεία.

  1. Διαβάστε!

Άραγε πόσα παιδικά βιβλία που αγοράσατε με τόση χαρά παραμένουν στη βιβλιοθήκη των παιδιών χωρίς να έχουν ανοιχτεί ποτέ; Φέτος λοιπόν όλοι μαζί βάλτε στόχο να γίνετε βιβλιοφάγοι. Φτιάξτε μια λίστα με βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας και ενθαρρύνετε τα να τα διαβάζουν κρατώντας ένα ημερολόγιο διαβάσματος με την περίληψη και τα μηνύματα που στέλνει το κάθε βιβλίο. Στα μικρά παιδιά διαβάστε τους εσείς έστω και για λίγο δυνατά κάποια κομμάτια ενός βιβλίου που διαλέγουν τα ίδια. Θα εντυπωσιαστείτε από τα πόσα πράγματα θα μάθετε και εσείς από τα παιδικά βιβλία!

  1. Κοιμηθείτε περισσότερο!

Ενώ εσείς θα δίνατε τα πάντα για μία επιπλέον ώρα ήσυχου ύπνου, τα παιδιά αγωνίζονται να μείνουν ξύπνια παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή βλέποντας τηλεόραση. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου ημερησίως, ενώ τα παιδιά πολύ περισσότερες ανάλογα με την ηλικία τους. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς, συγκέντρωσης της προσοχής, με την υπέρταση και την παχυσαρκία. Τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο, έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερες σχολικές επιδόσεις και μνήμη. Ακολουθείστε μια τακτική ρουτίνας κάθε βράδυ για να μπει το παιδί σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Μη βάζετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν να κοιμηθείτε. Ανακαλύψτε μικρά μυστικά που να σας βοηθούν να χαλαρώνετε.