ΜΗΤΕΡΑ: Υγιή παιδιά μετά από κατάψυξη ωαρίων

Διημερίδα Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ

Η γέννηση νεογνού στο ΜΗΤΕΡΑ μετά από κατάψυξη ωαρίων ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της 5ης επιστημονικής διημερίδας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF) ΜΗΤΕΡΑ με θέμα ‘Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία’ που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο στις 19 & 20 Μαρτίου 2016. Όλη η θεραπεία της εξωσωματικής, κατάψυξης και εμβρυομεταφοράς έγινε στη Μονάδα IVF ΜΗΤΕΡΑ.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της για τη διατήρηση της γονιμότητας, η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, εξειδικευμένη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, IVF ΜΗΤΕΡΑ, κα Σταυρούλα Μαραγκού «Ένα κοριτσάκι βάρους 2.800γρ. γεννήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ χρησιμοποιώντας ωάρια, τα οποία η ίδια είχε καταψύξει. Η κατάψυξη ωαρίων αποσκοπεί στο να “παγώσει το βιολογικό ρολόι”, δηλαδή να καταψυχθούν ωάρια σε μικρότερη ηλικία και να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη. Η τεχνική κατάψυξης ωαρίων που χρησιμοποιήθηκε, η υαλινοποίηση, εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιβίωσης και γονιμοποίησης των ωαρίων μετά την απόψυξη, σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους των οποίων τα αποτελέσματα ήταν φτωχά».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Enrico Papaleo, Επικεφαλής της Μονάδας Γονιμότητας, University Vita-Salute, Milan, Italy ο οποίος ανέλυσε όλα τα νεώτερα πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης και τους τρόπους  με τους οποίους η εφαρμογή αυτών οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών κλινικών κυήσεων μετά από IVF.  Παράλληλα, η κα Hemlata Thackare Mphil, Msc, MRCOG, Διευθύντρια Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, The London Women’s Clinic περιέγραψε τα νεώτερα δεδομένα στο θέμα της κρυοσυντήρησης ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας είτε μετά από διάγνωση κακοήθειας είτε για κοινωνικούς λόγους. Επίσης, αναλύθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα τράπεζας ωαρίων στη London Women’s Clinic της Μεγ. Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF ΜΗΤΕΡΑ, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «Οι καινοτόμες τεχνικές κατάψυξης των ωαρίων σε νέες γυναίκες που για κοινωνικούς λόγους θέλουν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους σε μεγαλύτερη ηλικία, τους δίνουν πλέον ρεαλιστικές πιθανότητες να το πετύχουν και να αποκτήσουν το δικό τους παιδί όταν αυτές το επιθυμήσουν. Η ίδια επίσης μέθοδος δίνει λύση στη διατήρηση γονιμότητας σε νέες γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο και προβαίνουν σε κατάψυξη ωαρίων πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΜΗΤΕΡΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης είπε ότι «Η Μονάδα IVF ΜΗΤΕΡΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων Μονάδων στην Ελλάδα με σταθερή διαχρονική πορεία την τελευταία 15ετία και με περισσότερους από 15.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι πιστοποιημένες με ISO διαδικασίες της σε συνδυασμό με τις πρωτοπόρες μεθόδους ανάπτυξης και καλλιέργειας εμβρύων και τη σύγχρονη υποδομή του εμβρυολογικού της εργαστηρίου, ενισχύουν τη θέση της στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού διεθνώς. Το γεγονός ότι λειτουργεί μέσα σε μεγάλο & οργανωμένο μαιευτικό και γυναικολογικό νοσοκομείο, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και κάλυψη από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό, την καθιστά ως μία από τις πλέον αξιόπιστες Μονάδες στη χώρα μας».

Μαζική, τέλος, ήταν η προσέλευση στην εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού την Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου δόθηκε ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου στα ζευγάρια που θέλησαν να ενημερωθούν για τις νέες τεχνικές και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στα ζευγάρια που προσήλθαν, δόθηκε έκπτωση 20% για έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF) του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.