ΜΗΤΕΡΑ: Το κάπνισμα είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί
 31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι μία παγκόσμια πολυοργανική νόσος που καλπάζει με ρυθμούς πανδημίας. Βλάπτει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος, προκαλώντας πλήθος σοβαρών νοσημάτων όπως χρόνιες πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες- στεφανιαία νόσο, τύφλωση, περιφερική αρτηριοπάθεια, μείωση γονιμότητας και καρκίνο. Υπολογίζεται ότι το 1/3 του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 1,2 δις. είναι καπνιστές. Οι μισοί από αυτούς θα πεθάνουν από αίτιο που σχετίζεται με το κάπνισμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (Π.Ο.Υ.) θεωρεί το κάπνισμα ως την πρώτη αιτία θανάτου, η οποία ωστόσο είναι αναστρέψιμη και μπορεί να προληφθεί, παρά τον εθισμό που προκαλεί.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής διημερίδας που διοργάνωσε η Α’ Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου) στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του Νοσοκομείου, παρουσία πλήθους επιστημόνων υγείας τόσο από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το κάπνισμα σκοτώνει ετησίως 6.000.000 καπνιστές και 600.000 μη καπνιστές, από τους οποίους οι 150.000 είναι παιδιά. Μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί στους 10.000.000 ετησίως. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι 1 στους 7 θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 20.000 άτομα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σημειωτέον ότι 1 τσιγάρο «κοστίζει» 13,8 λεπτά ζωής,  1 πακέτο 20 τσιγάρων «φορολογεί» 4,6 ώρες ζωής, ενώ κάθε 5’ πεθαίνει ένας καπνιστής. Στον αντίποδα, ένας που δεν καπνίζει, ζει τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερα και ποιοτικώς καλύτερα.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της διημερίδας η Πρόεδρος του Συνεδρίου και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, κα Ελευθερία Κρικέλη «Χρειάζονται δραστικά και συντονισμένα μέτρα αναχαίτισης της λαίλαπας που λέγεται κάπνισμα. Αρκεί να πούμε ότι οι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι αθροιστικά είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται από πυροβόλα όπλα, ναρκωτικά, αυτοκτονίες, AIDS και αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Και κάτι πολύ σημαντικό! Κάθε χρόνο απορρίπτονται 840.000 τόνοι αποτσίγαρα, τα οποία ως μη βιοδιασπώμενες χημικές ουσίες καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα επιφέροντας σοβαρή κι ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ρύπανση. Συνεπώς, ο τελικός απολογισμός διαγράφεται δυσοίωνος για το ανθρώπινο είδος, εάν δεν εκμεταλλευτούμε το πανίσχυρο όπλο της πρόληψης. Κύριος ρόλος της είναι η αποφυγή πρώιμου θανάτου, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης με καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται συντονισμός, αδιάκοπτη προσπάθεια όλης της Ιατρικής κοινότητας και των κοινωνικών λειτουργών και φορέων με αγαστή συνεργασία, πάθος και υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης. Πρόληψη και αγωγή υγείας, σημαίνει συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση και σεβασμός, ώστε συνειδητά να αποθαρρύνονται οι επίδοξοι νέοι καπνιστές, αλλά παράλληλα οι ίδιοι να γίνονται φορείς του μηνύματος σε φίλους και γνωστούς».