Ελπίδα απόκτησης παιδιών σε γυναίκες με καρκίνο! Η πρώτη τράπεζα ιστών ωοθήκης στην Ελλάδα

Eλπίδα απόκτησης παιδιών σε νέες γυναίκες που έχουν ακολουθήσει θεραπεία για τον καρκίνο, δίνει η -πολλά υποσχόμενη- λαπαροσκοπική μέθοδος της μεταμόσχευσης ιστών ωοθήκης, που εφαρμόζεται στη Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ, όπου δημιουργείται  η πρώτη στην Ελλάδα τράπεζα ιστών ωοθήκης για νεαρές γυναίκες με καρκίνο. Η ανακοίνωση της δημιουργίας της πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Υπεύθυνος της Τράπεζας είναι ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, τ. Αναπληρωτής Διευθυντής της Κλινικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ιnnsbruck στην Αυστρία, ο οποίος ως  υπεύθυνος της Αυστριακής τράπεζας ιστών ωοθήκης πραγματοποίησε φέτος την πρώτη επαναμεταμόσχευση ιστών ωοθήκης στην Αυστρία, μια από τις πρώτες επαναμεταμοσχεύσεις ιστών ωοθήκης παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζερβομανωλάκης “Αν και η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι τόσο απαραίτητες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καταστρέφουν δυστυχώς όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και υγιή κύτταρα του οργανισμού, όπως τα κύτταρα των ωοθηκών. Η αφαίρεση ιστών ωοθήκης με λαπαροσκόπηση και η κατάψυξή τους, με στόχο την επαναμεταμόσχευση μετά το τέλος της θεραπείας, αποτελεί μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο διατήρησης γονιμότητας σε νεαρές γυναίκες με καρκίνο, με την εξαίρεση ορισμένων τύπων καρκίνου των ωοθηκών, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στη γέννηση επτά υγιών παιδιών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια”. Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου σε σχέση με την κατάψυξη ωαρίων είναι η μακροπρόθεσμη χρήση του ιστού, που καλύπτει όχι μόνο το πρόβλημα της γονιμότητας, αλλά και την παραγωγή των ορμονών, η έλλειψη των οποίων οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η Τράπεζα ιστών ωοθήκης οργανώνεται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ με την υποστήριξη του εμβρυολόγου Δρ. Giles Palmer και απευθύνεται σε όλες τις νέες γυναίκες με καρκίνο, που χρειάζονται σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη στήριξη στις επιθυμίες και τα όνειρά τους για την απόκτηση παιδιών. Στόχος της Τράπεζας είναι η υπεύθυνη και έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος “Γονιμότητα μετά από καρκίνο”, έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν, μέσω της διατήρησης της γονιμότητάς τους, βάσιμες ελπίδες μητρότητας στο μέλλον.