Θυρεοειδοπάθειες

Ο θυρεοειδής αδένας, μέσω των ορμονών που εκκρίνει, δρα σε όλα τα όργανα και  εμπλέκεται στη ρύθμιση βασικών λειτουργιών του οργανισμού. Οποιαδήποτε διαταραχή της λειτουργίας του, μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Πέραν της λειτουργικής διαταραχής, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να εμφανίζει και μορφολογικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων οι όζοι του θυρεοειδούς, οι οποίοι είναι αρκετά συχνοί, μπορεί να μην εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και κάποιες φορές να κρύβουν μικροκαρκινώματα, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

ΕΙΚΟΝΑ 1 – ΥΠΟ & ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Η ορθή αντιμετώπιση των θυρεοειδοπαθειών περιλαμβάνει πρωτίστως μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση από ενδοκρινολόγο, ο οποίο θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή, θα συστήσει τον απαραίτητο ορμονικό και απεικονιστικό έλεγχο και θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η έγκαιρη και σωστή ρύθμιση της λειτουργίας του αδένα είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.