Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Εξίσου συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι η εμφάνιση διαβήτη κύησης, ενός διακριτού τύπου διαβήτη, που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης, με συχνότητα περίπου 5% όλων των κυήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα του σακχάρου αίματος μπορούν να ρυθμιστούν με προσεκτική διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες θα χρειαστούν πιο εντατική θεραπεία με ινσουλίνη.

Όταν μία έγκυος γυναίκα διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών. Αρχικά, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης άλλων επιπλοκών της κύησης, όπως προεκλαμψία, όπως και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Γυναίκες με διαβήτης κύησης γεννούν μωρά με μεγάλο σωματικό βάρος (μακροσωμία), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία προώθησης του εμβρύου από τη γεννητική οδό και, κατ’ επέκταση, τον τραυματισμό του (κάκωση βραχιονίου πλέγματος). Τέλος, τα νεογνά μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία ή αναπνευστική δυσχέρεια μετά τη γέννηση.

Πέραν της νεογνικής ηλικίας, ο διαβήτης κύησης ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν ώστε τα παιδιά να τρέφονται σωστά και να ασκούνται επαρκώς, προς αποφυγή εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη και άλλων νοσημάτων μελλοντικά στα παιδιά τους. Συνήθως, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί με το τέλος της κύησης, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές αποχαιρέτησαν για πάντα τον διαβήτη, αφού βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ στη μετέπειτα ζωή τους.