Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία η ορμονική ισορροπία καθορίζει την πυκνότητα και ποιότητά τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και  ελαστικότητα των οστών, αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η οστεοπόρωση ως ένα πολυπαραγοντικό νόσημα έχει ως κύρια αίτια την ηλικία (γεροντική οστεοπόρωση) και την ένδεια οιστρογόνων (μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση). Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα αποκλειστικά γυναικείο νόσημα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων οστεοπόρωσης, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες αποδίδεται σε άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, συστηματικά νοσήματα, παρενέργειες από λήψη φαρμάκων ή διατροφικές ανεπάρκειες (δευτεροπαθής οστεοπόρωση). Απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό των αιτιών της δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης, τα οποία  πρέπει ο ενδοκρινολόγος να αποκαλύψει, γιατί μπορεί να μην φαίνονται, και ως εκ τούτου να επιλέξει την πλέον αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΕΙΚΟΝΑ 2 – ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Επειδή η οστεοπόρωση είναι νόσημα χωρίς θορυβώδεις κλινικές εκδηλώσεις, ιδίως στα αρχικά στάδια, συχνά η διάγνωση καθυστερεί. Για το λόγω αυτό είναι αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος. Ο ειδικός ενδοκρινολόγος, που με βάση το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό του ασθενούς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει, θα ορίσει τον κατάλληλο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο με στόχο την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης πρέπει πάντα να εξατομικεύεται, και να είναι αιτιολογικά τεκμηριωμένη. Πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της είναι η σωστή διατροφή και η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, που αποτελούν τις πρώτες ύλες της σύνθεσης των οστών. Εκτός των διατροφικών παρεμβάσεων, ο ενδοκρινολόγος διαθέτει στη θεραπευτική του φαρέτρα ποικίλα και εξειδικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να ανακάμψουν την πορεία της οστεοπόρωσης και να προλάβουν την εμφάνιση καταγμάτων.