Παχυσαρκία: από την απώλεια στη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους

Γράφει η
Μαίρη Γιαννακούλια
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και ΔιαιτητικήςΣυμπεριφοράς, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας με υψηλά ποσοστά επιπολασμού στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Και ενώ η απώλεια βάρους, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ή και πιο επεμβατικών μεθόδων, φαίνεται να είναι εφικτή, τα ποσοστά της επανάκτησης βάρους παραμένουν απογοητευτικά.

Από συστηματικές ανασκοπήσεις, μετααναλύσεις, αλλά και μεγάλες μελέτες παρέμβασης, φαίνεται ότι 3-5 χρόνια μετά την απώλεια βάρους, το μεγαλύτερο μέρος της επανακτάται. Αυτά τα ευρήματα ώθησαν τους ερευνητές που ασχολούνται με την παχυσαρκία, να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στη διατήρηση της απώλειας του βάρους και ιδιαίτερα στις συμπεριφορές του τρόπου ζωής που σχετίζονται με αυτήν.

Τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από μητρώα ελέγχου βάρους, στα οποία εθελοντές που έχουν επιτυχώς διατηρήσει κάποια απώλεια βάρους, αποτυπώνουν τις συνήθειές τους. Το πρώτο μητρώο δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και έκτοτε ακολούθησαν κάποια στην Ευρώπη. Το ελληνικό μητρώο, η μελέτη MedWeight, δημιουργήθηκε από την ερευνητική μας ομάδα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μητρώο. Τα δεδομένα μας, όπως και εκείνα από τα άλλα μητρώα, αναδεικνύουν τις πιο συχνές συνήθειες και συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διατήρηση σημαντικής απώλειας βάρους (5%-10% του αρχικού βάρους και διατήρηση για τουλάχιστον 1 χρόνο):

  • Διαιτητικές συνήθειες, όπως η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπίδια δίαιτας, η λήψη πρωινού γεύματος, τα συχνά γεύματα, ο αργός ρυθμός κατανάλωσης τροφής και η συμμετοχή στην παρασκευή των γευμάτων.
  • Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η υψηλή σωματική δραστηριότητα και ο επαρκής σε διάρκεια και ποιότητα ύπνος.
  • Ψυχικές παράμετροι, όπως τα χαμηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, η ενεργή κοινωνική υποστήριξη από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον και ο εσωτερικός έλεγχος όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Το άρθρο γράφτηκε στο περιοδικό Ιατρικά Ανάλεκτα του Ομίλου ΥΓΕΙΑ για το Συνέδριο Παχυσαρκίας: Νόσος και Απειλή – Νεώτερες εξελίξεις.

Δείτε όλες τις ομιλίες για το Συνέδριο ” Παχυσαρκί: Νόσος και Απειλή – Νεώτερες εξελίξειςεδώ