H πρόληψη είναι υγεία και μακροζωία

Γράφει ο
Γιώργος Μπεκιάρης
Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής

Η λέξη πρόληψη είναι συνθέτη από τη ” λήψη” και την πρόθεση ” προ”.

Από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους, οι άνθρωποι για να προφυλαχθούν από βλαπτικούς παράγοντες , τυλίγονταν με δέρματα ζώων η κατέφευγαν σε σπηλιές.

Αργότερα απέφευγαν και απομόνωναν όσους έπασχαν από λοιμώδη νοσήματα και έκαιγαν τα πτώματα όσων κατέληγαν.

Ο Ιπποκράτης πρώτος επεσήμανε την αξία της πρόληψης: ” Καλιον το προλαμβάνειν η το θεραπεύειν” και ο Πυθαγόρας διατύπωσε και σχετικές οδηγίες και συμβουλές : ” Ουδ υγιείς της κατά σώμα αμέλειαν έχειν χρει ,αλλά ποτού τε μέτρον , και σίτου , γυμνασίων τε ποιεισθαι”.

Τον 18 αιώνα, ο Άγγλος γιατρός Edward Jenner εφάρμοσε προληπτικά τον Δαμαλισμο εναντίον της επιδημίας της ευλογιάς η οποία είχε προκαλέσει 60.000.000 θανάτους στην Ευρώπη.

Οι βάσεις όμως για την οργάνωση συστημάτων Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγειας και πρόληψης τέθηκαν το 1978 κατά την διάσκεψη της Alma- Ata που  διοργάνωσε ο ΠΟΥ.

Σήμερα ορίζουμε και εννοούμε  “ΠΡΟΛΗΨΗ” την αναζήτηση και διάγνωση διαταραχών της Υγειας εγκαίρως πριν αυτές εκδηλωθούν , εφαρμόζοντας ανάλογες Ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Την διακρίνουμε σε Πρωτογενή , Δευτερογενή και Τριτογενή πρόληψη.

Α. Πρωτογενής: Αποβλέπει στην αποφυγή και την καταπολέμηση κινδύνων οι οποίοι απειλούν την υγεία μας Περιλαμβάνει μέτρα ατομικής και ομαδικής προστασίας , επιδιώκοντας να αύξηση το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Β. Δευτερογενής: Στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση, με στόχο και σκοπό την αποτελεσματικότερη θεραπεία των νοσημάτων , τα οποία ακόμη δεν έχουν δώσει συμπτώματα Περιλαμβάνει ελέγχους προγραμματισμένους και προσαρμοσμένους στις σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ, και

Γ. Τριτογενής: Περιλαμβάνει θεραπευτικές παρεμβάσεις σε γνωστούς πάσχοντες , με σκοπό τον περιορισμό της έντασης των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας των επιπλοκών της νόσου.

Ουσιαστικότερη βέβαια όλων είναι η Πρωτογενής πρόληψη και θα πρέπει να μην παραγκωνίζεται αλλά να εφαρμόζεται συστηματικά και να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε συστήματος Υγείας.

Ειδικοί επιστήμονες , γιατροί , νοσηλευτές , κοινωνιολόγοι , ψυχολόγοι , επιδημιολόγοι , περιβαλλοντολόγοι και η Πολιτεία , πρέπει συντονισμένα να αγωνίζονται , με οργανωμένα προγράμματα παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξης, ώστε  να πληροφορούν το κοινό για την σημασία της πρόληψης.

Η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από την μικρή ηλικία , εφαρμόζοντας πιστά τα προγράμματα των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Μεγαλώνοντας ελέγχουμε την σωστή ανάπτυξη, τις δεξιότητες των παιδιών , τη διατροφή τους , τον βαθμό άθλησης , την υγιεινή των δοντιών , την όραση και την ακοή.

Για τους ενήλικες υπάρχουν κανόνες και μοντέλα εξετάσεων που είναι τεκμηριωμένα αποτελεσματικές στην διάγνωση νόσων πριν την εκδήλωση τους.

Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΗΤΕΡΑ λειτουργεί σύγχρονα οργανωμένο Τμήμα Προληπτικού Ελέγχου για μικρούς και μεγάλους , το οποίο περιλαμβάνει:

  1. Παθολογικό έλεγχο με λεπτομερή εξέταση ο οποίος συνοδεύεται από όλες τις μικροβιολογικές , βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες.
  2. Ενδοκρινολογικό έλεγχο
  3. Οφθαλμολογικό έλεγχο
  4. ΩΡΛ έλεγχο ( ακοογράμματα κλπ)
  5. Δερματολογικό έλεγχο
  6. Ορθοπεδικό έλεγχο
  7. Ειδικό έλεγχο ατόμων που ασχολούνται με επαγγελματικό αθλητισμό εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα
  8. Γυναικολογικό έλεγχο
  9. Χειρουργικό έλεγχο
  10. Άγγειολογικο έλεγχο
  11. Αλλεργιολογικο έλεγχο
  12. Έλεγχο μαστών
  13. Ουρολογικο έλεγχο
  14. Καρδιολογικό έλεγχο , εκτελώντας όλες τις σχετικές εξετάσεις ( ηλεκτροκαρδιογραφήματα – triplex καρδιάς – test κοπώσεως – stress echo – Ct score ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών – έλεγχο σκληρότητας αγγείων κλπ)

Χρησιμοποιώντας τις τιμές όλων των δεικτών που αναφέραμε και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας , έχουμε την δυνατότητα να υπολογίζουμε τον ” καρδιαγγειακό κινδύνο” και να θεραπεύουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων, προσαρμοσμένων στο προφίλ του κάθε εξεταζόμενου, αποτελεί τον κανόνα λειτουργίας του Τμήματος CHECK UP του ΜΗΤΕΡΑ.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με την προσφορά των εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, με την άρτια οργανωμένη Νοσηλευτική και Διοικητική Υπηρεσία και την συνεχή επίβλεψη και παρέμβαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.