Χειρουργική θυρεοειδούς: η φωνή λέει πλέον… πολλά

Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής κατά την εγχείρηση είναι η νεότερη εξέλιξη στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα, μια τεχνική που έχει οδηγήσει σε άριστα αποτελέσματα και εφαρμόζεται στα Νοσοκομεία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Τι ακριβώς είναι, όμως, και πώς συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική θεραπεία;

Γράφει ο
Σταύρος Καρακόζης
Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, Επιστ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ

Ο «ομιλών» ασθενής, δηλαδή η συνεχής παρακολούθηση της φωνής του ασθενή κατά τη διάρκεια εγχείρησης στον θυρεοειδή αδένα, αποτελεί μία πρωτοποριακή τεχνική που βασίζεται στη μεγάλη εξέλιξη που συμβαίνει παγκοσμίως σε γνώσεις και τεχνολογία.  Είναι γνωστό ότι τα νεύρα της φωνής βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα. Η θέση τους αυτή τα καθιστά ευάλωτα στους χειρουργικούς χειρισμούς και η λειτουργία τους μπορεί να επηρεαστεί έπειτα από εγχείρηση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα. Η επιστημονική πρόοδος παρέχει στον χειρουργό του θυρεοειδούς σημαντικά μέσα ώστε να εξασφαλίζει τη λειτουργική και ανατομική ακεραιότητα των νεύρων της φωνής.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός μπορεί και παρακολουθεί συνεχώς τη λειτουργία όλων των νεύρων της φωνής. Τα ειδικά μηχανήματα που διαθέτουν οι Κλινικές ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ, επιτρέπουν στον χειρουργό να έχει συνεχή καταγραφή της κινητικότητας των φωνητικών χορδών στην ειδική οθόνη παρακολούθησης και -το σημαντικότερο- να ακούει το ηχητικό σήμα της φωνής του ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης και ενώ ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία. Η σύγχρονη αυτή τεχνολογία δίνει στον χειρουργό μία «έκτη» αίσθηση, δηλαδή να αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της φωνής του ασθενή στη διάρκεια της εγχείρησης και να διασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο την ακεραιότητά της.

Τα πλεονεκτήματα

Η τεχνική αυτή αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης μεθόδου του νευροδιεγέρτη, ο οποίος ελέγχει το νεύρο της φωνής μόνο σε ορισμένες χρονικές στιγμές της εγχείρησης. Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής προσφέρει τη δυνατότητα στον χειρουργό να αναλαμβάνει δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι η επανεγχείρηση στον θυρεοειδή αδένα, ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός (κεντρικός και πλάγιος) σε προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς και η εγχείρηση σε επαγγελματίες φωνής (όπως οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι καθηγητές, οι βουλευτές κ.λπ.). Ο ασθενής μιλά αμέσως μετά την εγχείρηση και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε λίγες ημέρες.

Τον Νοέμβριο του 2017 και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κλινική ΜΗΤΕΡΑ, χρησιμοποιήθηκε σε παιδί η πρωτοποριακή τεχνική της συνεχούς παρακολούθησης της φωνής κατά τη διάρκεια εγχείρησης στον θυρεοειδή αδένα. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν πολύ απαιτητική, γιατί χρειάστηκε να γίνει ολική θυρεοειδεκτομή και εκτεταμένος κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η μικρή μας ασθενής εξήλθε του Νοσοκομείου την επόμενη μέρα χαμογελαστή και σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς στα παιδιά είναι ελάχιστες παγκοσμίως και απαιτούν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.

Οι Κλινικές ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ εξοπλίζουν τους έμπειρους ιατρούς που τον στελεχώνουν με την πιο σύγχρονη τεχνολογία αιχμής και, σε συνδυασμό με την προσωπική φροντίδα που παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό, εγγυάται ανακούφιση, ταχεία ανάρρωση, επιτυχημένη και ασφαλή θεραπεία σε όλες τις παθήσεις του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.