Ομορφιά: το μοντέρνο Facelift είναι το «τέλειο έγκλημα»!

Οι επεμβατικές τεχνικές ανανέωσης του προσώπου έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρονιά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι έχουν κατανοηθεί καλυτέρα οι μηχανισμοί της γήρανσης του προσώπου.

Γράφει ο
Αντώνης Παρασκευάς
Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Με το πέρασμα του χρόνου το πρόσωπο χάνει όγκο και αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα των ιστών, από τα οστά μέχρι και το υποδόριο. Η απώλεια του όγκου των ιστών είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή του προσώπου και διαφέρει επίσης από άτομο σε άτομο. Παράλληλα  με την απώλεια όγκου οι ιστοί χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο, με χαλαρά περιγράμματα και άδειο. Οι κυρτές, νεανικές επιφάνειες που αντανακλούν το φως σιγά σιγά γίνονται κοίλες και το πρόσωπο αποκτά σκιές.

Παλιότερα ο μονός τρόπος για να διορθωθούν αυτές οι αλλαγές ήταν να τραβηχτεί το δέρμα, τεχνική η οποία λειτουργούσε καλά σε μερικές περιπτώσεις, όχι όμως σε όλες.

Το μοντέρνο Facelift συνδυάζει πολλές επιμέρους τεχνικές και μπορεί πλέον να προσαρμοσθεί σε κάθε πρόσωπο με εξατομικευμένο τρόπο και απολυτά προβλέψιμα αποτελέσματα, εφόσον βέβαια γίνεται από εξειδικευμένο στο πρόσωπο πλαστικό χειρουργό.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επέμβαση και είναι σήμερα η μόνη μέθοδος που επιτρέπει να δείχνει κανείς δέκα με δεκαπέντε χρόνια νεότερος και φρέσκος με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η τεχνική
Η αρχή της επέμβασης είναι απλή: οι εν τω βάθει ιστοί επανατοποθετούνται στην αρχική τους θέση και το περίσσιο δέρμα αφαιρείται χωρίς να υπάρχει τάση στις τομές, με τον τρόπο αυτόν το πρόσωπο φαίνεται σφριγηλό και καθόλου τραβηγμένο.

Παράλληλα,  προστίθεται ο χαμένος όγκος στις διάφορες περιοχές που έχουν λίγο ή πολύ ατροφήσει, όπως οι κρόταφοι, τα  ζυγωματικά και το πηγούνι.  Αυτό έχει γίνει εφικτό με την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια της λιπογλυπτικής δηλαδή της μεταμόσχευσης λιποκυττάρων από το ίδιο μας το σώμα στο πρόσωπο, τεχνική που έχει ανοίξει εξαιρετικές δυνατότητες και προοπτικές σε όλους τους τομείς της πλαστικής χειρουργικής.

Οι τομές τοποθετούνται όχι πια γύρω από τα αυτιά αλλά μέσα στις πτυχές των αυτιών, είναι πάρα πολύ διακριτικές και συχνά δεν φαίνονται καθόλου.

Η διαδικασία
Η επέμβαση γίνεται σε κλινική με τοπική αναισθησία και μέθη ή με ελαφρά γενική αναισθησία  και ο ασθενής γυρίζει συνήθως την ιδιά ημέρα στο σπίτι του ή  σε εκτεταμένες επεμβάσεις, την επόμενη ημέρα.

Το πρώτο βράδυ υπάρχει μια χαλαρή περίδεση γύρω από τα αυτιά η οποία αφαιρείται την επόμενη και ο ασθενής μπορεί να λούζεται ελευθέρα.

Τις πρώτες ημέρες υπάρχουν ήπιοι μώλωπες, οίδημα και μια αίσθηση τάσης των ιστών κυρίως γύρω από τα αυτιά, που υποχωρούν σταδιακά.

Μετά την επέμβαση συνίσταται ξεκούραση και αποχή από έντονες δραστηριότητες και ο ασθενής είναι παρουσιάσιμος μια εβδομάδα  με 10 ημέρες μετά, αν και μπορεί να κυκλοφορεί διακριτικά από τις πρώτες ήδη ημέρες. Το πρόσωπο δείχνει απόλυτα φυσικό και ανέγγιχτο περίπου ένα μήνα μετά.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Τα χρόνια συνεχίζουν να περνούν όμως το όφελος της επέμβασης είναι πάντα εκεί και ο ασθενής θα φαίνεται γύρω στα  δέκα χρόνια νεότερος από την πραγματική του ηλικία σε όλη του τη ζωή.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις ηλικίες όμως συνίσταται να μη περιμένει κάνεις πάρα πολύ γιατί όσο νεότεροι είναι οι ιστοί τόσο καλυτέρα είναι τα  αποτελέσματα και τόσο περισσότερα τα χρόνια που θα το χαρεί κάποιος.

Το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του ΜΗΤΕΡΑ, στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο διενεργεί μια σειρά από πρωτοποριακών επεμβάσεων τόσο αισθητικής όσο και επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής.

Σεπτέμβριος 2017