Κονδυλώματα: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Τα κονδυλώματα είναι υπερτροφικές αλλοιώσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων (εξωτερικό στρώμα) των γεννητικών όργανων. Συνήθως μοιάζουν με μικρές κορυφές κουνουπιδιού. Πως μεταδίδονται και ποια είναι η θεραπεία τους;

Γράφει ο
Γεράσιμος Μαρινάκης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus).  Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να βρεθούν στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στον πρωκτό, στο αιδοίο ή έξω από τον πρωκτό στο δέρμα του περινέου.  Στους άνδρες, τα κονδυλώματα μπορούν να βρεθούν στο πέος, στο όσχεο, στη βουβωνική χώρα, στους μηρούς, μέσα ή γύρω από τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλια, το στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV, εκ των οποίων ορισμένοι μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας.  Αν αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις δεν θεραπευτούν, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου. Αυτοί οι τύποι HPV ονομάζονται υψηλού κινδύνου τύποι HPV. Υπάρχουν και τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα σε άλλα μέρη του δέρματος όπως τα χέρια, τα πέλματα, τους μηρούς.

Πώς μεταδίδονται:

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Όταν μια γυναίκα έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, δε σημαίνει ότι θα αναπτύξει κονδυλώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, o HPV θεραπεύεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον τύπο HPV και το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.

Συμπτώματα:
  • Συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.
  • Αυξημένη υγρασία και εκκρίσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Φαγούρα των γεννητικών οργάνων.
  • Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ.

Τραχηλική λοίμωξη από τον HPV είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μία από τις αιτίες του καρκίνου του αιδοίου.

Διάγνωση τραχηλικού HPV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα νοσεί ή ότι θα νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου.

Μια λοίμωξη του τραχήλου από HPV, μέχρι να εξελιχθεί σε καρκίνο τις περισσότερες φορές απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις δεν εξελίσσεται, αλλά παραμένει σε ένα προκαρκινικό στάδιο ή απλά επωάζει (υπάρχει χωρίς να προκαλεί βλάβες). Βέβαια υπάρχουν τύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδίως αν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας υπολειτουργεί.

Θεραπεία:

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται ανάλογα με τη θέση και το βαθμό της βλάβης και μπορεί να είναι χειρουργική ή φαρμακευτική. Όσον αφορά τα κονδυλώματα του τραχήλου της μήτρας είναι επεμβατική.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Σήμερα είναι διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από  τους πιο καρκινογενείς  τύπους HPV. Ο εμβολιασμός  κατά του HPV, μπορεί να ξεκινήσει μετά την ηλικία των 9 ετών.

Η χρήση προφυλακτικoύ συνίσταται για την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου και του HPV). Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα.

Οι περισσότεροι άνδρες που μολύνθηκαν με τον ιό HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, ωστόσο μπορούν να τον μεταδώσουν.

Η γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για την έγκαιρη διάγνωση.

Σήμερα, το ποσοστό του καρκίνου του τραχήλου έχει μειωθεί σημαντικά. Και αυτό γιατί, με το τεστ Παπανικολάου οι τραχηλικές λοιμώξεις του HPV προλαμβάνονται σε αρχικό στάδιο.