Θεραπευτική & αισθητική γυναικολογία. Νέες δυνατότητες με τη χρήση των Laser

Η εφαρμογή των Laser στην ιατρική έχει προσφέρει πολύτιμες λύσεις σε μια σειρά από παθήσεις. Ειδικότερα στη γυναικολογία, τα Laser προσφέρουν και θεραπευτικές και αισθητικές λύσεις. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, και με ποια αποτελέσματα;

Γράφει η
Παρασκευή Καλογιάννη
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστ. Συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των laser έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο της γυναικολογίας, τόσο στην αντιμετώπιση αισθητικών θεμάτων της γεννητικής περιοχής όσο και ως μια πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση δύο από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της γυναικολογίας: της ακράτειας των ούρων και της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους. Αυτές είναι δύο καταστάσεις που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς, δυσκολεύουν τη σεξουαλική και κοινωνική της ζωή, δηλητηριάζουν την αυτοπεποίθησή της και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνοντας την ψυχική της υγεία.

Σύσφιγξη κόλπου (Lifting κόλπου)

Στοχεύοντας απευθείας στον κολπικό βλεννογόνο και στην πλούσια σε κολλαγόνο ενδοπυελική περιτονία, το Laser διεγείρει την αναδιάρθρωση (remodeling), αλλά και τη σύνθεση (neogenesis) νέων ινών κολλαγόνου, επιτυγχάνοντας σύσφιγξη του κολπικού τοιχώματος, από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Είναι αποτελεσματικό σε ήπιες μορφές χαλάρωσης του κόλπου, ιδίως όταν αυτή εμφανίζεται έπειτα από φυσιολογικό τοκετό.

Αναγέννηση κόλπου – Αντιμετώπιση ατροφίας (Rejuvenation)

Με την πάροδο των ετών και την αναπόφευκτη μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, αλλά και στην περίοδο της κλιμακτηρίου, η πλειονότητα των γυναικών βιώνει τις βασανιστικές επιπτώσεις της ατροφίας του κόλπου. Επίσης, ατροφία μπορεί να παρουσιαστεί σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως παρατεταμένη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων της γενετικής περιοχής, διαταραχές της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας και του PH του κόλπου και σε ψυχικές διαταραχές. Μέχρι σήμερα η μόνη αποτελεσματική θεραπεία της ατροφίας του κόλπου είναι η ορμονική, με τη χρήση οιστρογόνων, με όλους τους περιορισμούς της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (περιορισμένος χρόνος χορήγησης, αντένδειξη σε ιστορικό καρκίνου μαστού).

Η χρήση του Laser ήρθε να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς διεγείρει στον κολπικό βλενογόννο τη νεο-αγγειογένεση, τη δράση των ινοβλαστών και τη σύνθεση κολλαγόνου. Όλα αυτά χωρίς να προκαλεί έγκαυμα ή ανεπανόρθωτη βλάβη στην περιοχή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του πάχους του κολπικού επιθηλίου και η πλούσια αιμάτωση των νευρικών απολήξεων και αισθητικών υποδοχέων της βασικής στιβάδας, οπότε και μειώνονται τα συμπτώματα της ξηρότητας, του κνησμού, του «τραβήγματος», των «νυγμών» και της δυσπαρεύνιας.

Αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

Η «Incontilase» είναι μια πρωτοποριακή και μοναδική, μη επεμβατική laser θεραπεία για την ακράτεια ούρων, προσπάθειας ήπιας και μετρίου βαθμού (δηλαδή ακράτεια που εμφανίζεται σε βήχα, άσκηση, άρση βάρους), καθώς και του μικτού τύπου ακράτειας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η νέο-κολλαγονογένεση και η αναδιάταξη των ινών κολλαγόνου, που προκαλεί η τοπική εφαρμογή των Laser στην περιοχή της ουρήθρας και του σφιχτήρα της, οδηγούν στη σύσφιγξη της περιοχής και επιστροφή στη φυσιολογική λειτουργία του σφιχτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας. Τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται με την παράλληλη αντιμετώπιση της ατροφίας που επιτυγχάνεται με τη χρήση τoυ Laser.

Αιδοιοπλαστική – Αισθητική γυναικολογία

Όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τα laser στην αναγέννηση και σύσφιγξη κόλπου (lifting κόλπου), στην αιδοιοπλαστική (όπως σμίκρυνση χειλέων αιδοίου), στη λεύκανση της περιγεννητικής περιοχής, στην αντιμετώπιση δυσμορφιών-παθήσεων (ουλές, ραγάδες, κονδυλώματα) και σε άλλες εφαρμογές της αισθητικής γυναικολογίας, που αποσκοπούν στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα προβλήματα δυσπαρεύνιας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πώς εφαρμόζονται

Η τεχνολογία των Laser εφαρμόζεται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αναίμακτα, χωρίς αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία της ασθενούς. Είναι ασφαλής όταν διενεργείται από ειδικό και συνήθως απαιτούνται 2-3 επαναλήψεις για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Μετά τη θεραπευτική συνεδρία, η ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στις καθημερινές της δραστηριότητες, ενώ απέχει από τη σεξουαλική της δραστηριότητα για 5-6 εβδομάδες. Δεν αισθάνεται πόνο και η όποια ενόχληση αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Μετά το πέρας της θεραπείας δεν υπάρχουν ουλές, παρά μία ήπια ερυθρότητα.

Όμως, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους ακράτεια ούρων και χαλάρωση του κόλπου; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρού βαθμού ακράτεια και χαλάρωση του πυελικού εδάφους μόνο με την εφαρμογή Laser θεραπείας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αναντικατάστατη. Ο ειδικός είναι εκείνος που, αναλόγως του προβλήματος, θα προτείνει στην ασθενή την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση. Αναμφισβήτητα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες που θα τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα της νέας αυτής τεχνολογίας και θα οριοθετήσουν τις απόλυτες ενδείξεις και εφαρμογές των Laser, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό εργαλείο στη σύγχρονη γυναικολογία.