Σπονδυλική στήλη – γόνατο: Σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πόνου

Γράφει ο
Γεώργιος Πετσίνης MD, PhD
Ορθοπαιδικός χειρουργός – Αρθροσκόπος,
Διευθυντής Κέντρου Μυοσκελετικών Κακώσεων & Υγείας της Αθλούμενης Γυναίκας ΜΗΤΕΡΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξειδικευμένος στην Ελβετία στη χειρουργική του γόνατος – σπονδυλικής στήλης – επεμβάσεις μικρών τομών – αρθροσκοπική χειρουργική

Είναι πολλές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη και στα γόνατα. Υπάρχουν, όμως, νέες χειρουργικές τεχνικές, που φέρνουν άριστα αποτελέσματα, με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ποιες είναι αυτές και σε ποιες περιπτώσεις συνιστώνται;

Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη και το γόνατο είναι ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη σύγχρονη γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια και εφόσον αποτύχουν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας (φάρμακα, φυσικοθεραπείες κ.λπ.), η τάση της σύγχρονης χειρουργικής αντιμετώπισης είναι οι πιο minimal και αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές, που οι περισσότερες απαιτούν νοσηλεία μισής ή μίας ημέρας.

Στη σπονδυλική στήλη δύο από τα συχνότερα προβλήματα είναι η δισκοκήλη (δισκοπάθεια) και τα κατάγματα στις μεγαλύτερες ηλικίες (περισσότερο στις γυναίκες), λόγω οστεοπόρωσης. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η δισκοπλαστική με Discogel για τη δισκοκήλη, ενώ για τα κατάγματα η κυφοπλαστική με μπαλόνι.

Η δισκοπλαστική είναι ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλής τεχνική. Πραγματοποιείται με μια ένεση που γίνεται στο κέντρο του δίσκου, που βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων, με ένα παχύρευστο υλικό (Discogel), που δρα ωσμωτικά συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου. Έτσι, αίρεται η πίεση που προκαλεί η κήλη πάνω στα νεύρα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι πόνοι, τα μουδιάσματα και το βάρος στη μέση και στα πόδια. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να γίνει με μέθη ή ακόμη και τοπική αναισθησία. Μετά από λίγη ώρα, η ασθενής φεύγει περπατώντας και επιστρέφει στην καθημερινές της δραστηριότητες.

Η κυφοπλαστική είναι επίσης ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδος για την αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων σπασμένων σπονδύλων, λόγω οστεοπόρωσης.

Φιλοσοφία της μεθόδου είναι η ανάταξη των σπασμένων σπονδύλων με το φούσκωμα ενός μπαλονιού και η έγχυση στην κοιλότητα που δημιουργείται, ενός ειδικού ιατρικού τσιμέντου, που σταθεροποιεί τον σπόνδυλο, αποκαθιστώντας το ύψος του.

Η τεχνική πραγματοποιείται με 2 σωληνάκια, που εισάγονται μέσω 2 τομών του δέρματος 5 mm και φτάνουν έως το σώμα του σπασμένου σπονδύλου. Η ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα ή την επομένη περπατώντας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, μόνιμη, πλήρης και επαναφέρει την ασθενή στην καθημερινότητά της, βελτιστοποιώντας την ποιότητα της ζωής της.

Οστεοαρθρίτιδα και ρήξεις μηνίσκων

Στο γόνατο, τα συχνότερα προβλήματα που προκαλούν πόνο είναι η οστεοαρθρίτιδα, στις ηλικίες άνω των 50 ετών, και οι ρήξεις των μηνίσκων, σε όλες τις ηλικίες.

Η οστεοαρθρίτιδα σε προχωρημένα στάδια αντιμετωπίζεται πλήρως μόνο με ολική αρθροπλαστική, δηλαδή αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του γόνατος με μία τεχνητή άρθρωση. Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η ολική αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας, γνωστή ως ΜΙKA (Minimally Invasive Knee Arthroplasty). Η εμφύτευση της αρθροπλαστικής γίνεται με ειδικό εξοπλισμό και τεχνική, μέσω μικρής τομής και ελάχιστης διατάραξης των μαλακών μορίων. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής, εκτός από το αναμφισβήτητα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κλασική τεχνική, είναι ότι ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος, αποκαθίσταται γρηγορότερα η κίνηση του γόνατος και η ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Τέλος, οι ρήξεις των μηνίσκων, που δεν αφορούν μόνο αθλητές, αλλά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους με την αρθροσκόπηση του γόνατος. Η αρθροσκόπηση είναι μια επέμβαση που γίνεται μέσω 2 τομών του δέρματος 5 χιλιοστών. Από τη μία εισάγεται μια πολύ μικρή κάμερα, που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της άρθρωσης του γόνατος, ενώ από την άλλη με ειδικά εργαλεία γίνεται η αποκατάσταση των βλαβών. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι της περπατώντας, χωρίς πατερίτσες, χωρίς νάρθηκες.

Τα πλεονεκτήματα

Οι minimal χειρουργικές τεχνικές απαιτούν ιδιαίτερη πείρα και υψηλού βαθμού εξειδίκευση του χειρουργού και δίνουν απάντηση στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας-ασθενούς, εξασφαλίζοντας άμεση αντιμετώπιση του πόνου, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές ή αθλητικές δραστηριότητες, συντομότερη επάνοδο στην εργασία και μειωμένο κόστος νοσηλείας.