Εγκυμοσύνη: πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γράφει η
Βασιλική Παπαγιάννη
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδικευμένη στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, το αίσθημα κόπωσης που βιώνουν πολλές έγκυες, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης αλλά και αργότερα, και που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης, ο υψηλότερος μεταβολισμός, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, και η αύξηση του όγκου του αίματος καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη για επαρκή ύπνο.

Από την άλλη πλευρά, μια σειρά άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την κύηση, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου των εγκύων. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ανησυχία και το άγχος για την κύηση, η συχνουρία (ιδίως κατά την νύχτα), οι ναυτίες ή/και οι έμετοι του 1ου τριμήνου, τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, οι πόνοι στην μέση, οι κράμπες στα πόδια αλλά και οι κινήσεις του εμβρύου.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και διάρκειας ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

  • Προσπαθήστε να εφαρμόσετε και να διατηρήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου: ξαπλώστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Αν νιώθετε την ανάγκη για ενδιάμεσο ύπνο ξαπλώστε νωρίς το μεσημέρι και μην κοιμηθήτε πολύ για να μην χαλάσετε το βραδυνό σας πρόγραμμα.
  • Φτιάχτε ένα ευχάριστο και χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου.
  • Κοιμηθείτε στην θέση που σας βολεύει περισσότερο. Ο ύπνος στο αριστερό πλάγιο ίσως ευνοεί την καλύτερη ροή του αίματος στον πλακούντα και γενικότερα στο σώμα σας. Επίσης προσπαθείστε να έχετε λυγισμένο το ένα ή και τα δύο γόνατα (ίσως με την χρήση μαξιλαριών). Τέλος, φροντίστε το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος σας να είναι κάπως ανασηκωμένα.
  • Πίνετε πολλά υγρά (που είναι απαραίτητα) κατά την διάρκεια της ημέρας και ελαττώστε τα μετά το απόγευμα, ώστε να μην ξυπνάτε πολλές φορές για να ουρήσετε την νύχτα.
  • Φροντίστε τη διατροφή σας. Τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Μην τρώτε αργά το βράδυ και αποφύγετε τα πικάντικα και βαρειά βραδινά γεύματα.
  • Φροντίστε να ασκείστε κατά την διάρκεια της ημέρας. Πριν τον βραδινό ύπνο μπορείτε να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης, όπως κάποιες ασκήσεις yoga, και ασκήσεις αναπνοής.
  • Κάνετε ρινικές εισπνοές με διαλύματα φυσιολογικού ορού ή χρησιμοποιείστε ρινικούς διαστολείς, αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή λόγω συμφόρησης στην μύτη.

Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα με τον ύπνο σας, συστήνεται να το συζητείστε το με το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί.