Πόσο διάστημα χρειάζομαι για να επανέλθει το σώμα μου μετά την εγκυμοσύνη;

Γράφουν οι
Κατερίνα Α. Χρέμου,
MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ

Κατσάκος Ιωάννης, MSc, PhD(C)
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Αν. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ

Το μέσο βάρος ενός νεογέννητου είναι περίπου 3-3,5 κιλά. Πόσα λιγότερα κιλά ζυγίζει όμως, μια μητέρα όταν βγαίνει από την αίθουσα τοκετού; Και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα της στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση;

Παρόλο που το «χρονοδιάγραμμα» της απώλειας βάρους είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες (π.χ. στα κιλά που πήρε κατά την εγκυμοσύνη, στο αν θηλάζει ή όχι, στις διατροφικές της συνήθειες και στο αν ασκείται ή όχι), υπάρχουν ορισμένες σταθερές παράμετροι σχετικά με την επάνοδο του σώματος μετά τον τοκετό.

24 ώρες μετά τον τοκετό
Οι γυναίκες χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 5,5 κιλά απευθείας μετά τη γέννα.

1 εβδομάδα μετά
Ο θηλασμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Ενώ οι ειδικοί συστήνουν στις θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν ημερησίως περίπου 500 θερμίδες παραπάνω από το φυσιολογικό, συνήθως οι γυναίκες αυτές χάνουν περισσότερο βάρος μετά τον τοκετό και γρηγορότερα συγκριτικά με τις μη θηλάζουσες. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία παραγωγής γάλακτος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος.

1 μήνα μετά
Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά συνηθίζεται στις νέες μητέρες να χάνουν περίπου 10 κιλά μέσα στον πρώτο μήνα από τον τοκετό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG). Εφόσον, οι ειδικοί προτείνουν στην πλειοψηφία των γυναικών να πάρουν από 12 έως 14 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, συνεπάγεται ότι στις τέσσερις περίπου εβδομάδες μετά τον τοκετό θα πρέπει να έχετε σχεδόν επιστρέψει στα αρχικά σας κιλά!

Η κοιλιά σας δεν θα γίνει επίπεδη σε μία ημέρα. Η μήτρα σας χρειάζεται περίπου έξι εβδομάδες για να αποκτήσει ξανά το αρχικό της σχήμα και μέγεθος, οπότε θα δείχνετε σαν να είστε  έγκυος για αρκετό καιρό ακόμα. Ωστόσο, ήδη μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, θα έχετε χάσει αρκετό βάρος και η κοιλιά σας θα αρχίσει να υποχωρεί. Το «κλειδί» για να αποκτήσετε ξανά και γρήγορα τη σιλουέτα που είχατε πριν μείνετε έγκυος, δεν είναι άλλο από τη γυμναστική. Γι’ αυτό ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης, αμέσως μόλις το επιτρέψει ο γυναικολόγος σας.

Το οίδημα στα άκρα είναι απόλυτα φυσιολογικό και ενδέχεται να επιδεινωθεί μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή η μήτρα προωθεί μεγάλη ποσότητα αίματος προς το υπόλοιπο σώμα και αφετέρου επειδή οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν ορούς κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα υγρά αυτά συσσωρεύονται κυρίως στα κάτω άκρα. Το πρήξιμο των ποδιών υποχωρεί συνήθως σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες και καλό είναι η λεχωίδα να ενημερώνεται γι’ αυτό. Μπορεί επίσης η γυναίκα να παρατηρήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού μετά την εγκυμοσύνη, ακόμη κι όταν υποχωρήσει το οίδημα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνδεσμοι του σώματος χαλαρώνουν κατά την κύηση κι έτσι το πέλμα μεγαλώνει ελαφρώς.

Τα γεννητικά όργανα και όλες σχεδόν οι λειτουργίες του οργανισμού σας επανέρχονται στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση σε χρονικό διάστημα 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η περίοδος αυτή ονομάζεται λοχεία. Εξαίρεση αποτελούν οι μαστοί, που κατά τη διάρκεια της λοχείας ενεργοποιούνται για να εκτελέσουν τη σημαντική τους λειτουργία, δηλαδή τη γαλουχία, προς εξασφάλιση της διατροφής του νεογέννητου. Η μεταβατική αυτή περίοδος συνήθως εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.