Στυτική δυσλειτουργία: πως συνδέεται με την υγεία της καρδιάς;

Η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η απώλεια επίτευξης ή/και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης που να επιτρέπει την ερωτική επαφή είναι ιδιαίτερα  συχνή με την πάροδο της ηλικίας, αφορώντας ακόμα και το 60% των ανδρών μετά τα 60 έτη.

Γράφει ο
Αθανάσιος  Αγγελής
Επιμελητής Ά Καρδιολογικής Κλινικής  ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Αρτηριακής Υπέρτασης, Καρδιαγγειακής και Στυτικής Υγείας ΜΗΤΕΡΑ

Εμφανίζεται όμως και σε νεαρότερους άνδρες, θίγοντας την ποιότητα ζωής και συνθέτοντας μαζί με την καρδιαγγειακή νόσο βασικά προβλήματα υγείας του μεσήλικα ανδρικού πληθυσμού. Καθώς η στύση είναι το αποτέλεσμα ομαλής συνέργειας διαφόρων συστημάτων και ζωτικών οργάνων που περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, την καρδιά με τελική κατάληξη τα αγγεία, βλάβη σε οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του στυτικού μηχανισμού.

Η ιδιαίτερη όμως ανατομία των πεϊκών αγγείων με τη μικρή διάμετρο και το πλούσιο ενδοθήλιο τους, τα καθιστούν ευαίσθητους εκφραστές της  αγγειακής βλάβης που προκαλεί η αθηροσκλήρωση. Έτσι, σε υψηλό ποσοστό που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 70% η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί εκδήλωση αγγειακής νόσου.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η σύνδεση της με την υγεία  και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ουσιαστικά αποτελώντας ένα καμπανάκι κινδύνου για μελλοντικά επισφαλή και δυσάρεστα για τη υγεία συμβάματα.

Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και μελέτες ιδιαίτερου επιστημονικού κύρους όπου ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι, η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας μας δείχνει ότι πιθανότατα ένας ή περισσότεροι από τους κλασικούς και γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είτε διαφεύγουν, είτε δε ρυθμίζονται σωστά.

Ως συνέχεια, η διερεύνηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς, των αγγείων  αλλά και ο  στοχευμένος ορμονικός έλεγχος καθίστανται πρωταρχικής σημασίας στη διάγνωση και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Στη σύγχρονη εποχή, πληθώρα φαρμακευτικών και μη επιλογών μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όμως μέτρο για καλύτερη υγεία είναι η πρόληψη.

Το Ιατρείο Αρτηριακής Υπέρτασης, Καρδιαγγειακής και Στυτικής υγείας του ΜΗΤΕΡΑ στελεχώνεται από έμπειρους καρδιολόγους και σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, έρχεται να προσφέρει στη διάγνωση και ορθή θεραπεία ασθενών με υπέρταση, αυξημένα λιπίδια ορού ή/και στυτική δυσλειτουργία.

Το λεπτομερές ιστορικό, οι εξειδικευμένες εξετάσεις και η εξατομικευμένη προσέγγιση  έχουν σα στόχο τη συμβουλευτική και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Βασική  μας προτεραιότητα πάντα είναι  η ποιότητα ζωής αλλά και το καλύτερο καρδιαγγειακό μέλλον αυτών που μας εμπιστεύονται.

Αύγουστος, 2017