Πολύτιμες συμβουλές για κάθε γυναίκα

Με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού  και με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη του, συστήνουμε πολύτιμες συμβουλές σε όλες τις γυναίκες που αγαπάμε!

  • Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του μαστού!

Η ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

  • Εντάξτε στη ζωή σας τον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο!

Συζητήστε με το γιατρό σας ποιος διαγνωστικός έλεγχος είναι κατάλληλος για εσάς. Η ηλικία σας, το οικογενειακό και το ατομικό σας ιστορικό, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την έναρξη και την επιλογή των εξετάσεων σας.

  • Γνωρίστε το σώμα σας! Γνωρίστε το μαστό σας!

Η ψηλάφηση καθώς και η παρατήρηση πιθανών αλλαγών στο μαστό σας, θα σας καθοδηγήσουν ώστε να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας. Η κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό είναι σημαντική σε περιπτώσεις που παρατηρήσετε αλλαγές στους μαστούς σας, ενώ σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα αποτελούν ιδανικό διαγνωστικό έλεγχο για τις γυναίκες χαμηλού κινδύνου από 20 έως 39 ετών.

  • Φροντίστε τη σωματική σας υγεία!

Η άσκηση και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους, που αποτελεί παράγοντα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

  • Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ! Διακόψτε το κάπνισμα!

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιορίζοντας το αλκοόλ και διακόπτοντας το κάπνισμα. Η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το κάπνισμα φαίνονται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

  • Ενημερωθείτε για τη μαστογραφία!

Η μαστογραφία είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του μαστού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του μαστού και να έχουμε πιθανότητες πλήρους ίασης έως και 95%, ακολουθώντας την κατάλληλη κατά περίπτωση θεραπεία.   Ακόμη, η δόση ακτινοβολίας είναι ελάχιστη, ενώ η ¨ενόχληση¨ από την συμπίεση των μαστών κατά την εξέταση μπορεί και να αποφευχθεί εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί εκτός των ημερομηνιών αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

  • Μάθετε πότε χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα μαστών!

Το υπερηχογράφημα μαστών χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, σε εγκύους και σε γυναίκες με πυκνή σύσταση μαστών.

  • Μιλήστε με την οικογένεια σας για το ιατρικό σας ιστορικό!

Εάν ανήκετε σε ομάδα μέσου κινδύνου ξεκινήστε ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία στα 40 έτη. Εάν ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (γυναίκες με θετικό οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, γυναίκες που φέρουν γενετικές μεταλλάξεις ή έχουν λάβει θεραπευτική ακτινοβολία στο θώρακα σε μικρή ηλικία), συστήνεται εξατομικευμένος προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα μαστών και μαγνητική μαστογραφία.

Θυμηθείτε!

Η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ενώ ο προσυμπτωματικός έλεγχος το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.   

Η επιλογή ανήκει στο χέρι μας!