Ροχαλητό: Το παιδί μου ροχαλίζει όταν κοιμάται. Είναι ανησυχητικό;

Ροχαλητό λέγεται ο θόρυβος της αναπνοής κατά τον ύπνο που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών λόγω κάποιας στένωσης ή απόφραξης της ελεύθερης διόδου του αέρα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες.

Γράφει ο
Βασίλειος Γρηγορίου
Χειρουργός ΩΡΛ, Επιμελητής Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, ΩΡΛ Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο. Περίπου 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 χρόνων ροχαλίζει καθημερινά ή το λιγότερο 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τον ύπνο, και 2-3% εμφανίζει επεισόδια άπνοιας στον ύπνο (σταμάτημα της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα ή δύσκολη και εργώδης αναπνοή).

Όταν ένα παιδί έχει ίωση του ανώτερου αναπνευστικού και η μύτη του είναι βουλωμένη, είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει παροδικά. Το καθημερινό όμως ροχαλητό δεν είναι αθώο, και οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), σε υπερτροφία των αμυγδαλών (μεγάλες) ή σε συνδυασμό και των δύο. Σπανιότερες αιτίες ροχαλητού στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η παχυσαρκία, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις και το άσθμα. Επίσης, παιδιά με γονείς που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου.

Όταν το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και μειώνεται το οξυγόνο στους ιστούς. Ο ύπνος του είναι ανήσυχος με αποτέλεσμα το παιδί να μην ξεκουράζεται και να εμφανίζει κατά την διάρκεια της ημέρας υπνηλία, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής του με συνοδά προβλήματα συμπεριφοράς π.χ επιθετικότητα. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μειωμένη σωματική ανάπτυξη καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ροχαλίζουν σχεδόν ποτέ, ανεξάρτητα από την θέση του ύπνου και σαφέστατα δεν πρέπει να παρουσιάζουν άπνοιες. Όταν αυτό συμβαίνει τότε ή κάτι φράζει τη μύτη τους ή το βάθος του στόματός τους και το συντομότερο πρέπει να εξετασθούν από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Συστήνουμε στους γονείς να προσέχουν εάν το παιδί τους είναι ανήσυχο στον ύπνο του, εάν δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει, αν έχει θορυβώδη αναπνοή (ροχαλίζει), αν εμφανίζει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και δεν είναι ευδιάθετο.

Να μην εφησυχάζουν ότι το ροχαλητό του παιδιού είναι αθώο και ότι θα περάσει από μόνο του. Να το αναφέρουν στο παιδίατρο τους ούτως ώστε σύντομα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από τον ειδικό γιατρό (ΩΡΛ), ο οποίος αφού εξετάσει κλινικά το παιδί και συχνά με χρήση ειδικού ενδοσκοπίου θα εντοπίσει το σημείο που προκαλεί την απόφραξη και αναλόγως των ευρημάτων θα συστήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που μπορεί να περιλαμβάνει αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή ή συνδυασμό και των δύο.