Παιδικά ατυχήματα: Τα βασικά μέτρα προφύλαξης την καλοκαιρινή περίοδο

Την καλοκαιρινή περίοδο, με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και επιρρεπή στο να έρθουν αντιμέτωπα με αιφνίδιες καταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την υγεία τους, οφείλουμε όλοι, γονείς και μη, να είμαστε σε επιφυλακή.

Γράφει η
Μαρία Ματιάτου
Παιδίατρος, Επιστημονικη Συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ

Είναι χρέος μας να τα μάθουμε να προφυλάσσουν τον εαυτό τους, με το να τους γίνει βίωμα η ανάγκη λήψης μέτρων σαν ασπίδα απέναντι στα απρόοπτα της θερινής περιόδου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από αυτά που πρέπει να εφαρμόζουμε:

  • Κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο να μην ξεχνάμε ποτέ, τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας, ανάλογα με την ηλικία τους.
  • Είναι σημαντικό να μαθαίνουν να κολυμπούν από μικρή ηλικία, ποτέ όμως δεν πρέπει να μένουν κοντά στο νερό χωρίς επιτήρηση από κάποιον ενήλικα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα βρέφη. Αρκούν και μόλις 5-10 κυβικά εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα βρέφος αν γυρίσει μπρούμυτα και καλυφθούν με νερό η μύτη και το στόμα του!
  • Πρέπει να έχουν περάσει τρεις ώρες από ένα πλήρες γεύμα για να μπουν τα παιδιά στη θάλασσα και μία ώρα από ελαφρύ γεύμα.
  • Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, θα πρέπει να φοράνε σωσίβια με τον ενδεδειγμένο τρόπο και να ακολουθούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.
  • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο στο διάστημα 11:00 – 16:00. Τα αντηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν. Στα παιδιά συνιστώνται αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. Αυτά συνήθως αφήνουν στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ. Θα πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον >30 και να περιέχουν φίλτρα για UV-B, UV-A και IR (υπεριωδών και υπέρυθρων ακτινοβολιών). Χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 σημαίνει ότι μας επιτρέπει να καθίσουμε στον ήλιο 15 φορές περισσότερο μέχρι να παρουσιάσουμε κοκκινίλα στο δέρμα σε σχέση με το να μη χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Η εφαρμογή του γίνεται 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ενώ επαναλαμβάνουμε τη χρήση του κάθε 2-3 ώρες.
  • Χρησιμοποιούμε διάφορα μέτρα ηλιοπροφύλαξης: πλατύγυρο καπέλο, ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια, γυαλιά ηλίου (σε παιδιά άνω των 2,5 ετών). Σημειώνεται ότι, όταν βραχεί το μπλουζάκι, ελαττώνεται η ηλιοπροστατευτική του ικανότητα κατά το ήμισυ.
  • Τέλος, για την άμεση αντιμετώπιση τσιμπημάτων από μέλισσες, σφήκες, θαλάσσιους οργανισμούς και φυτά χρειάζεται ΗΡΕΜΙΑ, καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό, απομάκρυνση του κεντριού ή του αγκαθιού, κομπρέσες με κρύο νερό, χορήγηση παυσίπονου και αντισταμινικού από το στόμα και τοπική χρήση κορτιζονούχου κρέμας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να ευελπιστούμε σε ένα ανέφελο καλοκαίρι, χωρίς απρόοπτα, με σύμμαχο την υγεία και τη χαρά των παιδιών μας!