Καλοκαίρι: Συμβουλευτικός Οδηγός για το Διάβασμα του Παιδιού σας το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα γιατί το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές.  Σημαίνει ατέλειωτο παιχνίδι, μπάνιο στη θάλασσα, αθλοπεδιές και ελεύθερος χρόνος για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, αλλά και να διαβάσουν ένα βιβλίο της επιλογής τους.  Ένα βιβλίο που διαλέγουν μόνα τους και το διάβασμά του τα ευχαριστεί και τα διασκεδάζει.

Γράφει η
Ευαγγελία Λαγκώνα
Επιστημονική Δ/τρια της Παιδιατρικής Κλινικής, «Παίδων ΜΗΤΕΡΑ»

Το καλοκαίρι δεν σηματοδοτεί την διακοπή του διαβάσματος.  Αντιθέτως, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία, λογοτεχνικά, ιστορικά και άλλα, που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν όταν έχουν σχολείο.  Έτσι, αυξάνουν τις γνώσεις τους, πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και βελτιώνουν τις δεξιότητες της μάθησης.

Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς για να αποτελέσει το διάβασμα μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά τους στις διακοπές;

Μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συστάσεις:

  • Να διαβάζετε δυνατά παρέα με το παιδί σας: Να απολαμβάνετε την ανάγνωση ενός ευχάριστου βιβλίου σε εξωτερικούς χώρους, στην αυλή, το πάρκο ή την παραλία. Να επιτρέπετε στα παιδιά σας να σας διαβάζουν μεγαλόφωνα. Η φωναχτή ανάγνωση βελτιώνει το λεξιλόγιο τους, την ευφράδεια του λόγου και την κατανόηση του περιεχομένου ενός κειμένου. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, να φροντίζετε να τους  υποδεικνύετε  τη σχέση ανάμεσα στις λέξεις και τους ήχους.
  • Να αποτελείτε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας: Για παράδειγμα, ως γονείς, να κλείνετε την τηλεόραση και να διαβάζει ο καθένας το βιβλίο του.  Πρέπει το παιδί να βλέπει ότι και οι γονείς του διαβάζουν.
  • Να διαβάζετε με το παιδί σας το ίδιο βιβλίο και να συζητάτε μαζί το περιεχόμενό του. Είναι προφανές ότι τα βιβλία θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία και τα προσωπικά ενδιαφέροντά των παιδιών σας.
  • Να επιτρέπετε στα παιδιά σας να επιλέγουν το βιβλίο της αρεσκείας τουςκαι να μη τα αποθαρρύνετε από το να διαλέγουν κάποιο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας.
  • Μπορείτε να προμηθευτείτε βιβλία σε οπτικοακουστική εκδοχή. Να τα ακούτε μέσα στο αυτοκίνητο, ή να  κλείνετε την τηλεόραση και  να τα παρακολουθείτε όλη μαζί η οικογένεια. Να εξηγείτε στα παιδιά τις τυχόν άγνωστες λέξεις και να τα παροτρύνετε να γράφουν μια περίληψη του περιεχομένου που άκουσαν ή διάβασαν.
  • Να επισκέπτεστε συχνά δημόσιες ή ψηφιακές βιβλιοθήκες. Τα περισσότερα σχολεία προτείνουν ορισμένα επιλεγμένα  καλοκαιρινά αναγνώσματα για όλες τις ηλικίες. Εκτός αυτού, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές ιστοσελίδες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να επιλέγουν και να διαβάζουν διάφορα βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους  (εικονογραφημένα, μυθιστορήματα κ.ά.).
  • Να εγγραφείτε συνδρομητές σε παιδικά περιοδικά και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάζουν εφημερίδες και τα κατάλληλα, για την ηλικία και το επίπεδο της ανάπτυξής τους, περιοδικά. Να τα ρωτάτε τι διαβάζουν και ποια είναι η γνώμη τους για τους γι’ αυτό που διάβασαν.  Ποια είναι τα σχόλιά τους για πρόσωπα ή πράξεις και ποιο το δίδαγμα, εάν υπάρχει.

Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική εποχή, για να μεταδώσετε στα παιδιά σας την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το διάβασμα. Τα στοιχεία αυτά θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, θα τα τροφοδοτούν με γνώση και θα τους προσφέρουν ένα ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο.

 

Ιούλιος 2017