Διακοπές: Συμβουλευτικός οδηγός για τις ασφαλείς και “υγιεινές” διακοπές του παιδιού σας

Γράφει η
Ευαγγελία Λαγκώνα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συμβουλές για να απολαύσουν  τα παιδιά σας τα ανέμελα και χαρούμενα καλοκαίρια τους.

 • Για τα βρέφη < 6 μηνών  είναι καλό να αποφεύγεται τελείως η άμεση έκθεση  τους στον ήλιο. Θα πρέπει να ντύνονται με χαλαρά, ελαφριά, και  ανοιχτόχρωμα ρούχα.Το μπλουζάκι τους να είναι μακρυμάνικο και να φορούν καπελάκι με γείσο , του οποίου το πλάτος να είναι 7,5 εκ. περίπου. Οι γονείς μπορούν να βάζουν στα ακάλυπτα μέρη του σώματος τους μια ελάχιστη  ποσότητα αντηλιακού, του οποίου ο  δείκτης προστασίας (SPF) να είναι τουλάχιστον 15.
 • Να περιορίζετε την έκθεση των παιδιών σας στον ήλιοτις ώρες όπου σημειώνεται η μέγιστη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας – μεταξύ 10 πμ. και 4 μμ.
 • Να φοράτε στα παιδιά σας γυαλιά ηλίου, τα οποία να το προστατεύουν από τις UVA και UVB ηλιακές ακτίνες.
 • Να χρησιμοποιείτε τις ηλιόλουστες, αλλά και τις συννεφιασμένες ημέρες  ένα αντηλιακό με SPF 15, το οποίο να προστατεύει το δέρμα από τις UVA και τις UVB ηλιακές ακτίνες. Η ποσότητα  του αντηλιακού θα πρέπει να είναι αρκετή– περίπου 30 gr. κάθε φορά, και  η επάλειψη του να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες, ή μετά από κάθε επανάληψη  του μπάνιου, ή της εμφανιζόμενης εφίδρωσης  .
 • Όταν επικρατεί έντονη ζέστη και υγρασία, θα πρέπει να περιορίζονται εκείνες  οι αθλητικές δραστηριότητες, που διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά.
 • Πριν από τη σωματική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα νερού.Όταν αυτά ασκούνται λιγότερο από 1 ώρα, τους αρκεί μόνο η κατανάλωση νερού. Σε συνθήκες ζέστης, θα πρέπει, κάθε 20 λεπτά,  να διακόπτεται η  σωματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να πιούν νερό, ή  ένα ενεργειακό ποτό.
 • Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο ακόμη και όταν πρόκειται να επιστρέψετε σε αυτό σύντομα , γιατί το καλοκαίρι με τη ζέστη κινδυνεύει από θερμοπληξία. Πάντα να κλειδώνετε καλά τις πόρτες του αυτοκινήτου σας όταν οδηγείτε, έτσι ώστε να  μην μπορούν τα παιδιά σας, ανοίγοντας την πόρτα του,  να εκτοξευτούν  έξω.
 • Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί, μέσα ή κοντά σε μια πισίνα.Η στενή επιτήρησή τους από ένα υπεύθυνο  άτομο, αποτελεί τον μόνο ασφαλή τρόπο για να αποφευχθεί ο πνιγμός τους. Να εγκαταστήσετε, και στις 4 πλευρές της πισίνας, μια ασφαλή  περίφραξη της οποίας το  ύψος να είναι  τουλάχιστον 1.2 m.
 • Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα διάφορα  φουσκωτά παιχνίδια κολύμβησης.Αυτά, για κανένα λόγο δεν υποκαθιστούν τα πιστοποιημένα σωσίβια,  και το κυριότερο, αυτά μπορεί να δημιουργήσουν στα παιδιά και τους γονείς την  εσφαλμένη και επικίνδυνη  βεβαιότητα  ότι προσφέρουν απόλυτη  ασφάλεια.
 • Τα φουσκωτά περιβραχιόνια – «μπρατσάκια», τα στρώματα, ή  οι σχεδίες και οι μικρές φουσκωτές βάρκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια, ή ως μέσα ασφαλούς επίπλευσης.
 • Τα μεγάλα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να μην κολυμπούν ποτέ μόνοι τους.Ακόμη και οι ικανότεροι κολυμβητές θα πρέπει να επιδιώκουν  να κολυμπούν  παρέα με φίλους τους.
 • Όταν τα παιδιά  βρίσκονται μέσα ή δίπλα σε νερό, θα πρέπει να  τα επιβλέπει ένας ναυαγοσώστης.Τα μικρότερα παιδιά, που δεν ξέρουν να κολυμπούν, θα πρέπει, όταν είναι μέσα ή κοντά σε νερό να επιτηρούνται στενά από ένα μεγάλο άτομο. Να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό  «η επίβλεψη  της σωματικής επαφής», που σημαίνει ότι το παιδί που επιτηρείτε δεν  θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη του εκτεταμένου άνω άκρου σας.
 • Να μάθετε στο παιδί σας ότι, δεν πρέπει ποτέ  να κάνει βουτιές μέσα στο νερό,χωρίς την άδεια ενός  ενήλικα, ο οποίος  όμως  θα πρέπει να γνωρίζει το  ακριβές βάθος του βυθού,  και να  έχει ελέγξει ότι δεν  υπάρχουν μέσα  σε αυτόν βραχώδη μέρη.